Кућа Добрих Вести

Login

Проглашен најбољи пројекат из области органске производње

Оцените овај чланак
(2 гласова)

NLBbankaБЕОГРАД - НЛБ банка Београд објавила је резултате III Конкурса за избор најбољег пројекта у области органске производње и прераде хране. За најбољи пројекат проглашен је „Био башта Чикош“ Арпада Чикоша из Тотовог Села код Кањиже коме је уручена награда у вредности од милион динара.


Конкурс је трајао од маја до септембра, а право да учествују имали су индивидуални пољопривредни произвођачи са регистрованим пољопривредним газдинством. Пројекти су морали бити у складу са свим начелима сертификоване органске производње и прераде хране, објавила је НЛБ банка.


Од 34 пристигла пројекта стручни жири је једногласно изабрао победника – пројекат »Био башту Чикош«. Газдинство Арпада Чикоша простире се на 17 хектара земље, од чега се на 10 гаји више од тридесет врста сертификованог органског произведеног поврћа. То су аутохтоне врсте мркве, першуна, кромпира, црног лука, цвекле, кукуруза шећерца, свих купусњача, бораније, грашка, краставца и различитих сорти паприке и парадајза. На газдинству се узгаја и чичока, код нас слабо распрострањена врста поврћа, веома корисна у исхрани особа са дијабетесом.

 

Од прерађених производа се производи органска зимница: пастеризовани карфиол, цвекла, краставац и паприка, као и сокови од цвекле и шаргарепе. Породица је потпуно посвећена органској производњи у којој види перспективу свог даљег развоја и егзистенције. Поред чланова породице који су активно укључени, на газдинству је стално запослено још четири радника, док се у сезони радова ангажује се још двадесетак. Визија развоја органске производње газдинства јесте ширење асортимана прерађених производа од поврћа, а да би се то постигло неопходно је осавременити механизацију у циљу побољшања ефикасности рада и повећања капацитета производње. Набавком нове “еко дрљаче” створиће се могућност лакшег гајења повртарских култура компликованијих за узгој, као што су црни, црвени и празилук, кукуруз шећерац, цвекла, сунцокрет итд. Награда НЛБ банке свакако ће допринети том циљу и даљем развоју газдинства.


Органска производња велики потенцијал српске привреде


Главну награду аутору пројекта уручио је председник Извршног одбора НЛБ банке а.д. Београд Бранко Грегановић.


"Органска производња представља велики потенцијал српске привреде, што је један од основних разлога започињања овог конкурса и чињенице да он живи трећу годину заредом. Осим финансијске подршке, још један врло важан циљ јесте промовисање важности ове теме. Желимо да скренемо пажњу свима који се већ баве пољопривредом или онима који размишљају о томе, и укажемо на могућности које пружа органска производња. За једну породицу она може значити започињање и развој самосталног посла и редовне приходе. Пољопривреда је битан сегмент пословања НЛБ банке.

Пољопривредницима смо окренути кроз специфичне производе и услуге али и кроз редовно учествовање у програму субвенција Министарства пољопривреде дужи низ година", рекао је Бранко Грегановић.


И ове године пред жиријем је био изузетно сложен задатак да се од приспелих пријава одабере најбоља. Председник жирија др Милан Адамовић рекао је да се највећи број пријављених пројеката односио на развој комплеметарне производње органске хране што подразумева да је на истом газдинству присутна биљна и сточарска производња.


Конкурс су подржала стручна удружења и организације које се баве органском производњом и организацијом произвођача - Сербиа Органица и Центар за органску производњу Селенча.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 02 новембар 2014 13:03
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија