Кућа Добрих Вести

Login

Јавни позив незапосленима ромске националности

Оцените овај чланак
(4 гласова)

GradskicentarrrrБЕОГРАД – Градски центар за социјално предузетништво Београда у сарадњи са Канцеларијом Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС-ом) расписује јавни позив незапосленима ромске националности за доделу бесповратних средстава за самозапошљавање у оквиру пројекта „ЕУ подршка за запошљавање рома“.


Јавни позив траје од 12. јануара до 6. фебруара 2015. године. У току трајања Јавног позива незапослени може само једном поднети пријаву са бизнис планом за одобравање бесповратних средстава за самозапошљавање, објавио је Градски центар за социјално предузетништва Београда.


Највише два члана истог породичног домаћинства могу поднети пријаву за обуку односно пријаву са бизнис планом.


Бесповратна средства за самозапошљавање намењена су незапосленим лицима ромске националности са успешно завршеном обуком о начелима вођења сопственог бизниса у организацији Градског центра за социјално предузетништво Београда (у далјем тексту: Центар). Нарочито се охрабрују Ромкиње да узму учешћа у програму доделе бесповратних средстава за самозапошљавање по овом Јавном позиву.


Обука о начелима вођења сопственог бизниса намењена је за највише 100 потенцијалних предузетника ромске националности. Редовно присуство на обуци односно успешно завршена обука је претходни услов за избор у шири круг кандидата за доделу бесповратних средстава за самозапошљавање.


Бесповратна средства за самозапошлјавање у опреми додељују се за највише 50 незапослених ромске националности са најболјим бизнис плановима, и то у износу до 3.400 евра по курсу Уједињених нација (УН) потребне за отпочињање бизниса односно оснивања радње или другог облика предузетништва, као и оснивања привредног друштва, уколико оснивач заснива у њему радни однос.


Обавеза обављања делатности од најмање годину дана


Незапослени који оствари право на бесповратна средства за самозапошљавање у обавези је да обавља регистровану делатност најмање 12 месеци.


Право на доделу бесповратних средстава за самозапошљавање може се остварити и удруживањем више незапослених ради самозапошљавања. Уколико се више незапослених удружи, у складу са законом, свако лице појединачно подноси пријаву за самозапошлјавање и има могућност остваривања права на бесповратна средства у горе предвиђеном износу. Додела бесповратних средстава у случајевима удруживања може се одобрити за највише два сувласника у услужним делатностима односно до пет сувласника за производне делатности.


Право на бесповратна средства за самозапошљавање не може да оствари незапослени:


- за обављање делатности у области експлоатације угља, игара на срећу, коцкања и клађења, такси превоза и мењачница;

- за регистрацију индивидуалног полјопривредног газдинства, задруге, удружења грађана и друштвених организација;


- уколико у претходном периоду од три (3) године лице није испунило било коју ранију обавезу према Републици Србији или Граду Београду проистеклу из уговора о додели финансијских средстава за самозапошлјавање;


- уколико је на дан подношења пријаве лице запослено односно уписано у регистар привредних субјеката који се води код Агенције за привредне регистре (АПР-а), или другог органа, као оснивач или члан привредног друштва односно као предузетник (власник или сувласник).

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 12 јануар 2015 21:11
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија