Кућа Добрих Вести

Login

Подршка ПКС партнерству Хуангхај моторс из Кине и Група Застава

Оцените овај чланак
(1 Глас)

komoraaaaaБЕОГРАД - Постоји реална и добра основа за стратешко партнерство компаније СГ Аутомотив груп – Хуангхај моторс (SG Automotive group – Huanghai Motors) из Кине и крагујевачке Групе Застава, а Привредна комора Србије (ПКС) подржаће све активности усмерене на успостављању дугорочне сарадње две компаније, истакнуто је на састанку руководства ПКС са челницима две компаније и представницима делегације кинеске покрајине Лиаонинг.


ПКС се залаже да Група Застава пронађе стратешког партнера, да се развија и унапређује пословање, рекао је Владан Атанасијевић, потпредседник ПКС и указао на велики значај компаније за укупну српску индустрију. Како је истакао, ПКС је на располагању кинеским партнерима за све информације, контакте, поједностављење процедура, неопходне за успешну сарадњу две компаније.


Циљ стратешког партнерства СГ Аутомотив груп – Хуангхај и Групе Застава јесте оснивање заједничког предузећа и производња за трећа тржишта, рекао је Миливоје Милетић, потпредседник ПКС. Велики потенцијал за сарадњу српских и кинеских компанија, додао је он, јесу и пројекти јавно-приватног партнерства.


Ванг Ливеј (Wang Liwei), начелник Сектора за спољну трговину и привредну сарадњу кинеске провинције Лиаонинг оценио је да су односи између Србије и Кине блиски и интензивни, али да је велики број могућности да се унапреди економска сарадња, од којих је једна аутомобилска индустрија.

 

Представник кинеске делегације изразио је велику захвалност српским домаћинима, како у Крагујевцу, тако и у ПКС на организацији посте. Ванг очекује конкретизацију сарадње српске и кинеске компаније и велику подршку ПКС у том процесу.


Обострана заинтересованост


Драган Срејовић, генерални директор Застава возила објаснио је да нови Закон о приватизацији пружа повољније услове за приватизацију компанија као што је Група Застава. Обострани је интерес СГ Аутомотив груп – Хуангхај и Групе Застава да успоставе стратешко партнерство јер су веома сличне по организацији и производном програму. Застава је предложила стратешко партнерство по моделу оснивања новог предузећа и акценат је на Застава камионима.


Ли Хајанг (Li Haiyang) председник СГ Аутомотив групе и генерални директор Хуангхај моторс такође је указао на велики интерес компаније да успостави сарадњу са крагујевачком Заставом.


Како је истакнуто на састанку, сарадња треба да буде постепена, а обе компаније очекују велику подршку ПКС.


Састанку у ПКС присуствовали су и Слободан Самарџић, потпредседник ПКС, Александра Станаревић, директор Сектора за економске односе са иностранством ПКС, Јеша Ерчић, директор Сектора индустрије и пољопривреде ПКС, Љубиша Обрадовић, секретар Удружења за металну и електроиндустрију, као и други сарадници.


Делегација кинеске покрајине Лиаонинг, града Дандонга и компаније СГ Аутомотив груп – Хуангхај моторс су посетили Крагујевац где су разговарали су са представницима локалне самоуправе, Привредне коморе Крагујевца и Групе Застава о могућностима сарадње и значајним инвестицијама.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 05 фебруар 2015 22:39
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија