Кућа Добрих Вести

Login

Социјална предузећа могу да повећају запосленост

Оцените овај чланак
(1 Глас)

firmaaaaaБЕОГРАД - У Србији ради 1.196 социјалних предузећа, са 10.326 запослених, од којих су две трећине задруге.

 

Социјално предузетништво постоји само у форми појединачних иницијатива, којима се решавају проблеми социјалне изопштености, мада би могло да има много значајнију улогу у стварању нових радних места.


Социјално предузетништво у Србији још увек није довољно развијено и системски решено, мада је веома значајно за запошљавање људи који су изопштени из друштва, без икаквих прихода, као и за оне који су изгубили посао, а други не могу да нађу, што посебно важи за старије од 50 година, објавила је Привредна комора Србије (ПКС) на свом сајту.


Координатор за мала и средња предузећа у Привредној комори Србије, Александар Грачанац сматра да је неопходно системско решење социјалног предузетништва, у виду Закона о социјалном предузетништву.


Он је нагласио да постојећи правни оквир не препознаје организације које би стриктно одговарале дефиницији социјалног предузећа.


Истраживање у оквиру пројекта "Економски утицај социјалних предузећа", који је подржала ЕУ, показало је да у Србији ради 1.196 социјалних предузећа, са 10.326 запослених, од којих су две трећине задруге. Та предузећа су у Србији остварила доприносе са 0,2 одсто бруто домаћем производу (БДП).


Грачанац сматра да је потребно усмерити развој целокупног сектора предузетништва, како би оно имало што бољи социјални утицај.


Он је навео пример да особе из рањивих категорија, чине само 16,8 одсто запослених у социјалним предузећима.


Највећи потенцијал за то имају предузећа за запошљавање особа са инвалидитетом, уз субвенције државе. Задруге су најбројније, али немају изражену социјалну функцију, док удружења грађања нису значајни послодавци, већ им је главни допринос трансфер прихода у социјалне сврхе, казао је др Грачанац.


С друге стране, издвојена предузећа, која оснивају грађани могла би да осигурају значајну улогу, али их нема довољно.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 09 фебруар 2015 21:15
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија