Кућа Добрих Вести

Login

Одржан Српски женски пословни форум

Оцените овај чланак
(1 Глас)

forumБЕОГРАД - Многи су фактори који доводе до успеха, али су бројне и препреке, међутим препрека са којом се жене посебно сусрећу су додатно веће због рода којем припадају. Препреке су превасходно засноване на стереотипима, али и на неким реалним изазовима које женски род има, речено је на Српском женском пословном форуму одржаном протекле седмице. 

 

Државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић је нагласила да држава у складу са својим Уставним обавезама, мора креирати окружење, које ће бити потстицајно за рађање деце, које неће дискриминисати и ограничавати ничије слободе у смислу права на образовање, избор професије или напредовање, објавило је Министарство пољопривреде.

 

„Солидарност је једна од основних вредности која јача позицију родне равноправности и неопходно је пре свега јачати свест жена о овој потреби. Кроз учествовање на скуповима који промовишу родну равноправност, истицање ове теме као друштвено значајне, јачање менторства успешних жена могуће је јачати положај жена и држати га у фокусу те не допустити да се тешко достигнута права и положај који је жена постигла лако изгубе. Тема положаја жена није посебна за Србију већ је глобална, Европска унија се њоме не бави само у домену политике него лидерство законски уређује и у бизнис свету“, истакла је државни секретар.

 forum1

"Превасходно се ове препреке о којима говорим односе на мајчинство. У складу са цивилизацијским развојем ова природна улога никако не сме бити препрека, она мора бити подржана како од породице тако и од друштва. Данас када су закони напредни и дозвољавају одсуство оба партнера у циљу подизања детета веома је битно афирмисати потребу за равномерним учествовањем у породичном животу“, рекла је данас државни секретар  приликом отварања Српског женског пословног форума под називом „Поверење у жене“.

 

Божовић се осврнула и на податке и рекла да у Парламенту Републике Србије данас има 85 посланица, односно 34%. У Влади од 18 чланова четири су жене, тако да се примећује и разлику у ресорима које воде. Ресоре који су некад били искључиво резервисане за мушкарце данас воде жене, као и да приоритетну тему за Владу Републике Србије - европске интеграције, воде две жене.

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено недеља, 22 фебруар 2015 12:40
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија