A+ A A-

Шта су то ветеран кредити?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

digitronnnnБЕОГРАД - Све више банака прави понудe кеш кредита који су намењени пензионерима, иако су пензионерима смањена Месечна примања, они су и даље једни од најуреднијих платиша.


Сходно примањима која су им загарантована, и без кашњења, ова група клијената је банкарском систему примамљива.


Тим портала Каматица је анализирао понуду Комерцијалне банке, која је у кампањи названа кука Кеш кредит за пензионере. Уз овај кредит је обавезно животно осигурање, намењен је корисницима пензија у којој није обавезан пренос пензије, који у моменту аплицирања за кредит нису млађи од 55 година, нити су старији од 75 година, на дан отплате ануитета последњег месечног (стопа кредита).


Обезбеђење кредита чине меница корисника кредита и полиса животног осигурања. Трошкове животног осигурања сноси банка.


Иако у самој кампањи кажу да пренос пензије није обавезан, ипак је пожељан. НКС је иста у оба случаја, иста без обзира да ли сте пренели пензију или не. Уколико се одлучите за овај Банкарски производ на период од 36 месеци камата вам је 15,95%. Уколико се пак одлучите за кредит коме је максимални износ 700.000,00 динара а који мало који пензионер у Србији може да приушти и период отплате од 60 месеци или 5 година НКС вам је мало виша, па тако износи 17,95%.


Минималан износ пензије на који можете да поднесете захтев за кредит је 17.000,00 динара.


Поред камате за коју се везује већина битно је напоменути и да оно, што на први поглед не упада у очи, су иницијални трошкови. Иако нам се чине потпуно неважни управо ови трошкови су приказани у ЕКС.
Уредник Кеш кредит је могуће добити са преносом и без преноса пензије у Комерцијалној банци.


Банка ће вам поред трошка издавања менице који је 50,00 динара и извештаја кредитног бироа од 246,00 динара наплатити и трошак обраде кредита. Ова услуга се тарифира сходно томе да ли сте клијент банке или нисте. Уколико сте клијент банке, трошак обраде кредита ће вам износити 1% од износа, ако узмемо за пример максималан износ кредита то значи да ће трошак обраде кредита износити 7.296,00 динара. Када разложимо тај износ, 7.000,00 је трошак обраде, 50,00 динара је меница ја 246,00 динара Кредитни биро.


Ако не желите да мењате Банку преко које примате пензију, јер овом понудом нисте у обавези да то Урадите, приликом обраде кредита банке ће вам наплатити 2% од износа кредита, трошак обраде.


На истом примеру од 700.000,00 динара ви ћете банци платити 14.296,00 динара. У овој износ урачунати су вам трошак обраде кредита од 14.000,00 пошто нисте клијент банке, 50,00 динара меница и 246,00 динара Кредитни биро.


Када све сагледате, иницијални трошкови су битни и никако не би требало да буду занемарени.

 

Како бисте пренели своју пензију и смањили свој трошак обраде кредита неопходно је да доставите Решење о примању пензије и одјаву о примању пензије у предходној банци, како би вам Комерцијална банка отворила налог и обезбедила повољније услове као клијенту.


Од преноса пензије до одобравања кредита потребно је да ПИО фонд уплати бар један део пензије на рачун који сте отворили у Комерцијалној банци.
Приликом преноса Пензије, вама банка отвара и текући рачун који вуче трошак одржавања од 100,00 динара месечно. Ако тај износ помножите са бројем месеци добићете износ од 3.600,00 динара, односно 6.000,00 динара који ћете дати банци на одржавање рачуна за време отплате кредита.


Када сагледамо све услове везане за овај кредит, можемо закључити да ова понуда спада у повољније понуде у категорији кредита намењених пензионерима.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 08 јун 2015 15:42
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани