Кућа Добрих Вести

Login

Српска дијаспора – снажан економски потенцијал

Оцените овај чланак
(2 гласова)

dijasporaaaaaБЕОГРАД - Девизне дознаке које је прошле године српска дијаспора послала у матицу, према подацима Народне банке Србије, вределе су безмало 2,6 милијарди евра, што је знатно премашило ниво страних инвестиција у српску привреду у истом периоду.

 

Дијаспора је велики неискоришћени економски потенцијал, значајан канал којим се могу унапредити економски односи Србије са иностранством.

 

Дијаспора у великој мери може да допринесе промоцији Србије као атрактивне инвестиционе дестинације, али и да подржи домаће компаније да извозе и нађу партнере на великим тржиштима у иностранству, објавила је Привредна комора Србије.

 

Процењује се да у свету има око четири милиона српских исељеника и да је Србија девета на листи од 50 земаља по броју емиграната на милион становника.Од 2001. до краја 2012, према оцени економиста, у Србију је из дијаспоре стигло више од 34 милијарде евра по основу дознака. Поређења ради, у истом периоду привукли смо око 19,5 милијарди евра страних директних и портфолио инвестиција.

 

Крајем јуна у ПКС је конституисан нови четворогодишњи сазив Пословног савета за дијаспору који окупља 47 чланова из дијаспоре и 21 члана из матице са циљем да се огромни потенцијал дијаспоре стави у функцију развоја Србије, да се што ефикасније искорите идеје, знање, искуство, капитал, пословне и политичке везе које имају наши исељеници.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 02 август 2015 15:21
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија