Кућа Добрих Вести

Login

На шта треба обратити пажњу са картицом у иностранству

Оцените овај чланак
(1 Глас)

karticeeeeeБЕОГРАД - Грађани који ових дана крећу на летовање у кофере, осим костима и креме за сунчање, обавезно пакују нешто новца и платне картице.

 

Оне су уз полису здравственог осигурања постале обавезан пртљаг. Али пре него што крену на пут, требало би проверити неколико ствари, преноси портал Kamatica.com.


Најбоље је плаћати, наравно, у готовом новцу, то јест у еврима. Ако се они мењају у локалну валуту, треба пазити у којој се мењачници то чини јер се лако може натрчати на ону где су провизије највеће. Пре промене новца питајте за курс па тек онда крените у трансакцију. Тамо где је евро званична валута таквих проблема нема.


Од осталих правила важе иста као и код куће: картицу треба добро чувати, ако је могуће, држати је у сефу хотела као и новац. Не испуштати је из вида код плаћања, не говорити никоме ПИН а сакрити руком тренутак укуцавања тог податка. О губитку треба одмах обавестити банку, исто као и кад је банкомат прогута.


У односу на готовину картица је практичнија јер се може понети више новца а никада се не зна када то може затребати.


Ако се пак одлучите да плаћате картицама, најбоље је то урадити дебитном картицом и водити рачуна о провизијама. Мењачке послове преко те "пластике“ је у иностранству пожељно избегавати.


Поједине финансијске куће имају правила по којем се картица мора посебно активирати за коришћење у иностранству.


Такође, клијент треба да се распита и за лимите на картици. Банке често одређују месечне или дневне максималне суме трошења ван граница. Уколико клијент пропусти да се распита о томе, може се догодити да банкомат прогута картицу, а добиће је тек када се врати кући. Ако се то догоди, о томе треба обавесити банку. Зато је пожељно да клијент има СМС сервис за иностранство.


Када се већ нађе у летовалишту, власник картице треба да обрати пажњу на провизије и попусте. У многим хотелима и ресторанима оне "јаче“ картице, попут "голд“ и "платинум“, често доносе попусте.


Оно што важи за домаћи терен, важи и за страни: боље је носити дебитну него кредитну картицу – нема каматног трошка. Код путовања клијент треба да провери да ли је његова картица повезана с девизним рачуном. Може се плаћати и у динарима, али тада банка обавља мењачки посао а курс је онда знатно неповољнији. Разлика је и неколико динара по евру јер је јединица обрачуна продајни курс банке. Исто важи и за понуде трговаца да се уз посебан попуст рачун плати у динарима а да банка то прерачуна у евре. Боље је избегавати јер и ту курсне разлике не иду у прилог купцу. Шта да раде они који у летовалиштима крећу у куповину с картицом? Имају две опције: до банкомата или директно до продавнице.


По подацима сајта "Каматица“, провизије за подизање готовине на банкоматима у иностранству крећу се од један до три одсто. Подизање новца на шалтерима банака је често скупље – провизије иду до пет процената. Поједине банке наплаћују фиксне износе по трансакцији од три до пет евра.

 

С обзиром на то да већина грађана има картицу који је издала нека од међународних банкарских групација које раде на нашем тржишту, може се лако догодити да она даје погодности и у другим земљама.
За подизање готовине треба користити дебитну картицу а не кредитну. Не само да је провизија често мања него касније и цео укупни трошак. За разлику од готовине, за коришћење картице при куповини робе или услуга на ПОС терминалима нема провизије. Зато је јефтиније понети нешто готовине за мање трошкове а картицу користити и за шопинг. 

 


Последњи пут измењено уторак, 04 август 2015 21:42
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија