Кућа Добрих Вести

Login

Зашто и како регистровати жиг

Оцените овај чланак
(2 гласова)

zig123БЕОГРАД - Као фирма пружате одређене услуге или можда производите или продајете нешто.


Добро је да одаберете знак који ће означити ваш производ или услугу и издвојити је од осталих производа и услуга на тржишту, тако што ћете знак да региструјете – као жиг.


Ако се питате зашто бисте то радили, одговор је следећи: жиг Вам пружа законом, и то Законом о жиговима, загарантована права која штите Ваш производ односно услугу, а која права су остварива само ако је жиг претходно регистрован.


Жиг је право којим се штити знак који у промету служи за разликовање робе, односно услуга једног физичког или правног лица од исте или сличне робе, односно услуга другог физичког или правног лица.


Жиг може бити:


Индивидуални – његовом појму одговара горе наведена дефиниција.


Колективни – жиг правног лица које представља одређени облик удруживања произвођача, односно давалаца услуга, који имају право да користе субјекти који су чланови тог удружења.


Жиг гаранције – жиг који користи више привредних друштава под надзором носиоца жига, а који служи као гаранција квалитета, географског порекла, начина производње или других заједничких обележја робе или услуга тих привредних друштава.


Шта се може заштитити жигом, а шта не?


Жигом се штити знак који се може графички представити, а може се састојати од речи, слогана, слова, бројева, слика, цртежа, распореда боја, тродимензионалних облика, комбинација тих знакова и слично. Услов је да је знак подобан за разликовање у промету робе, односно услуга једног физичког или правног лица од робе, односно услуга другог физичког или правног лица.


Жигом се не може заштитити знак који не испуњава горе наведене услове, односно знак који:


је противан јавном поретку или прихваћеним моралним принципима,


по свом укупном изгледу није подобан за разликовање робе, односно услуга у промету,


је у свакодневном говору или у добрим трговинским обичајима постао уобичајен за означавање одређене врсте робе, односно услуга,
својим изгледом или садржајем може да доведе у заблуду учеснике у промету у погледу нпр. врсте, квалитета или географског порекла робе или других својстава робе, односно услуга,


је истоветан раније заштићеном знаку за исту врсту робе, односно услуга,


без обзира на робу, односно услуге на које се односи, представља репродукцију, имитацију, превод или транслитерацију заштићеног знака другог лица или његовог битног дела, а који је код учесника у промету у Републици Србији несумњиво познат као знак високе репутације: чувени жиг. Услов за то је да би се коришћењем таквог знака нелојално извлачила корист из стечене репутације чувеног жига или би се штетило његовом дистинктивном карактеру, односно репутацији.


својим изгледом или садржајем повређује ауторска права или друга права индустријске својине;


садржи државни или други јавни грб, заставу или симбол, назив или скраћеницу назива неке земље или међународне организације, као и њихово подражавање, осим по одобрењу надлежног органа односне земље или организације;


представља или подражава национални или религијски симбол.


Више о постпуку који се односи на покретање поступка за признање жига, употребу жига, заштиту жига прочитајте ОВДЕ.

 

Извор: mojafirma.rs

 


Последњи пут измењено петак, 29 јануар 2016 22:18
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија