A+ A A-

Немачко-српски пословни форум у марту

Оцените овај чланак
(3 гласова)

for1616БЕОГРАД - Привредне коморе Србије и Франкфурта, уз подршку пословне заједнице, организоваће у марту, у економском центру покрајине Хесен, немачко-српски пословни форум, који ће окупити представнике компанија из више сектора привреде.


Економски форум „Хесен – Србија“ у Франкфурту биће добра прилика да се, водећим компанијама Хесена, представи економски потенцијал Србије, услови пословања и инвестирања. Уједно, то је и велика шанса за српске фирме да се повежу са немачким компанијама и размотре могућности пословне сарадње, кроз инвестиције, конкретне кооперације и укључивање у њихов ланац добављача“, рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије након договора у Привредној комори Франкфурта, где је разговарао са Јиргеном Рацингером (Juergen Ratzinger) директором Центра за економске односе са иностранством франкфуртске привредне коморе.


О учешћу на Пословном форуму представника немачких финансијских институција, председник Чадеж је разговарао са Петером Тилсом (Петер Тилс), извршним директором Дојче банке за Централну и Источну Европу и Кристофом Фрајтагом (Christof Frutag), председником Управног одбора Про кредит банка Франкфурт.


Председник ПКС, састао се данас и са Олафом Холцгрефеом (Olaf Holzgrefe), шефом сектора за односе са иностранством, из немачког Удружења за набавку и логистику (БМЕ) које окупља 9.000 фирми са којим је размотрио могућности гранског повезивања чланова те асоцијације и компанија из Србије, у циљу проналажења нових добављача.


Данашњи разговори у Франкфурту, део су конкретизације јучерашњих договора у Берлину, где је Чадеж о даљим корацима у реализацији билатералних и регионалних иницијатива разговарао, на одвојеним састанцима, у кабинету немачке канцеларке Ангеле Меркел, затим у Министарству спољних послова, Министарству за привреду и енергетику и Министарству за привредну сарадњу и развој, као и Удружењу индустријских и трговинских комора Немачке. Немачке институције и пословна заједница, током дводневне посете председника ПКС Немачкој исказале су велику спремност да наставе са подршком одрживом развоју и расту српске економије, као и иницијативама за јаче инфраструктурно и пословно повезивање Западног Балкана.


Са председником Чадежом у посети Берлину био је и Сафет Грџалију, председник Привредне коморе Косова. Саговорници председника комора високо су оценили досадашње резултате у сарадњи привредних комора Србије и Косова. Генерални директор Удружења немачких индустријских и трговинских комора Мартин Ванслебен посебне похвале упутио је Привредној комори Србије за напредак у реформи коморског система.


Могућности унапређења сарадње


Председник ПКС Марко Чадеж и представници ресорних министарстава и државних институција Србије разговарали су данас са немачким државним секретаром Ханс Јоахимом Фухтелом и члановима немачке делегације о могућностима унапређења сарадње две земље и имплементације Немачко српске иницијативе за одрживи развој и запошљавање.


Марко Чадеж, на састанку у Привредној комори Србије представио је немачкој делегацији процес модернизације коморског система Србије по угледу на аустријски модел, уз подршку Савезног министарства за развој и сарадњу Немачке (БМЗ), Немачке организација за техничку сарадњу (ГИЗ) и привредних комора Немачке и Аустрије, наводећи да је у припреми и парламент предузећа на регионалном и националном нивоу. Према његовим речима, један од кључних циљева ПКС је регионална сарадња и повезивање пословних заједница региона. У сарадњи са немачким институцијама, Привредна комора Србије и регионалне коморе развијаће програме подршке у вези са актуелним питањима везаним за мигранте и избеглице.


Привредна комора Србије имаће значајну улогу у 2016, коју је Министарство привреде прогласило годином предузетништва, и то подршком малим и средњим предузећима да подигну своје капацитете, лакше дођу до средстава за финансирање и да боље послују.

 

Чадеж је представио процес увођења дуалног образовања у Србији, у сарадњи са компанијама и ресорним институцијама.


Немачки државни секретар Ханс Јоахим Фухтел, на састанку у ПКС којем је присуствовао и Аксел Дитман амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији, указао је да је неопходно промовисати нови модел стручног оспособљавања и искористити добра искуства, јер тамо где не постоји стручни кадар и незапосленост је велика. Фухтел је дао врло конкретне предлоге даљих корака сарадње и изразио жељу да се са привредном комором и свим осталим институцијама настави успешна сарадња. Према његовој оцени, недовољно је искоришћен потенцијал ДЕГ, немачке организације за инвестиције и развој.


Фухтел је оценио да је Немачка заокупљена проблемом мигрантске кризе и похвалио приступ Србије том питању. Према његовим речима, неопходно је пронаћи начине да се још боље искористе мостови које између Србије и Немачке праве људи.


Катарина Обрадовић Јовановић, помоћница министра привреде навела је да то министарство све капацитете усмерава ка подршци развоју предузетништва, јер је 2016. година предузетништва у Србији, као и да постоје законске регулаторне инцијативе микрофинансирања МСП. Немачко српска иницијатива за одрживи развој и запошљавање долази у правом тренутку, истакла је Обрадовић.


Мартин Кнап, шеф делегације немачке привреде у Србији, истакао је да Србија има озбиљан индустријски потенцијал који може да се искористи за већу сарадњу немачких и српских компанија, укључивањем српских фирми у ланац добављача великих компанија. 

 

Извор:Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено уторак, 26 јануар 2016 22:21
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани