Кућа Добрих Вести

Login

Шта је то вирал маркетинг?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

viralllllБЕОГРАД - Вирал маркетинг је скуп маркетинг технологија које користе већ постојеће друштвене мреже како би се повећала свест о одређеном бренду, или постигли други маркетинг циљеви кроз само реплицирајући вирусни процес.


Циљ виралног маркетинга је да покрене корисника/гледаоца поруке (слика, видео, веб страна, игрице…) да је преноси као вирус хиљадама и милионима других корисника. Вирал маркетинг се може дефинисати као било који маркетинг програм који одушевљава купце и мотивише их да деле свој ентузијазам са другима.


Овај тип маркетинга се може назвати и word of mouth (WОМ), али је WОМ доста шири појам, јер се односи на било какву препоруку производа/услуге једног корисника другом. Уколико се нека порука преноси само преко интернета користи се термин вирусни маркетинг, пише на порталу Marketinguj.me.


Најчешћи облик овог типа маркетинга су видео клипови.


Било какав видео садржај који корисници деле преко интернета, било да су то друштвене мреже, YouTube или веб сајт, представља вирални видео. Овакве видео поруке најчешће садрже комичне скечеве који представљају окидач који делује на гледаоце.


Поставља се питање “Колико прегледа видео мора да има да би се сматрао виралним?” Кевин Налтy је 2011. године рекао да видео мора имати милион прегледа да би се сматрао вирусним. Међутим, касније је променио ту дефиницију и рекао да видео мора имати преко пет милиона прегледа у року од три до седам дана.


Неки од најпознатијих примера виралног видеа су Harlam Shake, а код нас рекламе са сокове нектар "Није свеједно".


Примарни медиј за дељење и постављање оваквих клипова је YouTube, али ни друштвене мреже не заостају пуно. Мислим да можете наслутити да се овакви клипови и овакве кампање не могу унапред планирати. Најбољи вирал маркетинг је онај не планирани. Не можете знати унапред шта ће пробудити емоције код људи али када нека кампања крене, шири се невероватном брзином.


Компанија Нектар сигурно није имала у плану да корисници праве своје клипове на тему Није свеједно када су почели са својим промотивним порукама. Пошто је промотивна порука (реклама) веома брзо имала позитивну реакцију код гледалаца, направљена је фантастична кампања где су обични људи својом технологијом презентовали свој доживљај Није свеједно.

 


Направљени су YouTube канали, Фејсбук странице, најбољи су награђивани, а све то је утицало на профит ове компаније. Нектар је у ову кампању утрошио два милиона евра, а постоји на десетине компанија које су у том периоду трошиле знатно више новца, али нису имале ни близу тако добре резултате. Ова кампања довела је Нектар на лидерско место по продаји сокова у земљи.


Harlem Shake је лудило које је обузело свет фебруара 2012. године, када се појавио први видео овог типа.


Сваки од десетине видео клипова имају исти почетак: једна особа игра уз музику док остали у просторији као да не чују музику, а након неколико секунди се са најлуђим покретима укључују у плес, правећи најоригиналније сценске наступе.


Овај вид забаве је био толико популаран да су своје верзије овог плеса правиле фудбалске, кошаркашке екипе, студенти, познати па чак је направљена и The Simsons верзија Harlem Shake-a. Ови клипови су за врло кратко време имали на милионе прегледа.


Вирал маркетинг се може користити у хуманитарне сврхе као што је недавни пример поливања водом и циљу прикупљања помоћи за оболеле од Лоу Геригове болести. Међутим познати у нашој земљи су ово схватили као начин сопствене промоције, а не као могућност да се помогне другима.
Ово је само један облик виралног видеа. Као што сам већ рекао, то је било који клип који гледаоци шире преко интернета масовно и у кратком року. Наредни видео представља један од првих виралних клипова.


Прљави трикови


И поред тога што се овај облик маркетинга може користити на разне креативне начине ипак постоје и облици које корисници баш и не одобравају.


Друштвене мреже су у последње време преплављене текстовима на фору: То је био сасвим обичан дан, а онда се десило нешто ужасно!!! Погледајте шта! Обично у оваквим случајевима морате да кликнете и лајкујете неку страницу или само да је отворите. Свеједно, неко ко је поставио текст је остварио свој циљ.


На овај начин свих 500 ваших пријатеља (или колико их имате) види страницу коју сте лајковали. Логично је да велика већина тада неће бити онлајн, али на пример њих 100 ће у том или у наредном тренутку знати шта ви читате.


Неки од њих ће такође бити заинтересовани за тај текст па ће и они лајковати ту страницу, чиме ће опет пријатељи те особе такође видети њене активности, а даљи ток овог зачараног круга вам је сигурно јасан.
Овако се одређени текст преко друштвених страница шири као вирус тј. одређена страница за веома кратак рок сакупи велики број фанова.

 

Извор: Marketinguj.me


Последњи пут измењено уторак, 19 април 2016 21:31
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија