Кућа Добрих Вести

Login

Финансијска подршка пословној институционалној инфраструктури

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sraskoseererБЕОГРАД – Развојна агенција Србије (РАС) расписала је јавни позив за финансијску подршку пословној институционалној инфраструктури у Србији.


Право на подношење пријава пројеката имају: Кластери, пословни инкубатори, научно технолошки паркови, акредитоване регионалне развојне агенције, удружења, задруге, привредне коморе, (који могу учествовати самостално или у конзорцијуму као водећи партнер или партнер), као и научно истраживачке организације, институти и факултети (НИО), (који могу учествовати само као партнер у оквиру конзорцијума, однонсо не могу наступити самостално, нити као водећи партнер). Сваки потенцијални корисник може да кандидује више пројеката, самостално и/или као партнер у оквиру конзорцијума.


Развојна агенција Србије објавила је на свом сајту овај позив и најавила да кроз овај програм подржава најбоље пројекте који за циљ имају развој привредних субјеката заснован на знању, иновативности, конкурентности, пословном удруживању, а који треба да створе снажан, конкурентан и извозно оријентисан сектор ММСП и да значајно допринесу побољшању животног стандарда у Републици Србији.


Намена бесповратних средстава


Пројектне активности које су од значаја за развој пословне институционалне инфраструктуре, а које могу бити предмет суфинансирања од стране РАС су:


У оквиру Компоненте 1:


Развој заједничког производа и/или развој технолошких процеса и/или набавка заједничке опреме и/или инфраструктурно опремање заједничких погона и опционо: успостављање нових механизама сарадње између ММСП који доприносе повећању конкурентности
Креирања ланаца вредности у циљу повећање степена финализације производа са претежним уделом домаће сировине;
Креирања ланаца добављача у циљу успостављања пословне сарадње између великих купаца и ММСП;
Проширење капацитета постојећих или оснивање нових ПИ и опционо: унапређење модела пословне инкубације;
Унапређење инфраструктурних капацитета постојећих НТП и опционо: унапређење модела подршке од стране НТП;
Имплементација истраживачко развојних резултата НИО код ММСП;
И остале пројектне активности које доприносе остварењу специфичних циљева.


У оквиру Компоненте 2:


Развој нових и/или унапређење постојећих услуга Корисника намењених унапређењу конкурентности ММСП и предузетника и пружање истих крајњим корисницима;
Развој услуга подршке иновативним ММСП и пружање истих крајњим корисницима;
Успостављање нових механизама сарадње између ММСП који доприносе повећању конкурентности;
Унапређење модела пословне инкубације;
Унапређење модела подршке од стране НТП;
Активности промоције предузетништва и примера добре праксе;
Израда анализа и спровођење истраживања у сарадњи са НИО и ММСП на конкретним пројектима у циљу повећања конкурентности ММСП.


Финансијски оквир


Укупан буџет Програма износи 130.000.000 динара. Расположива средства се одобравају по пројекту као суфинансирање у висини до 50% оправданих трошкова пројекта, без ПДВ. Пројекти се одобравају у распону од 500.000 до 5.000.000 динара. Пројекти ће се одобравати сукцесивно до утрошка средстава.


Начин пријављивања


Пријаве са свим пратећим обрасцима и документацијом се подносе лично или препорученом поштом на Писарницу Развојне агенције Србије, на адресу Влајковићева бр.3, 11000 Београд, са назнаком: Пријава за јавни позив за учешће у Програму подршке пословној институционалној инфраструктури у 2016. години.


Јавни позив важи од 25.04.2016. године и отворен је најкасније до 31.10.2016. године, односно до утрошка расположивих средстава. Крајњи рок за завршетак активности и реализацију плаћања у вези са обављеним активностима од стране корисника средстава је 1. мај 2017. године. Уколико се расположива средства утроше пре истека крајњег рока за подношење пријава, обавештење о тој чињеници ће бити доступно на интернет страници www.ras.gov.rs.


За више информација контактирајте РАС: 011 3398-484; 3398-455.
Контакт особе су: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. и Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .


Документација се може преузети на сајту РАС.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 26 април 2016 22:20
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија