Кућа Добрих Вести

Login

"Serbian visions" – прилика која се не пропушта

Оцените овај чланак
(2 гласова)

serbia5656БЕОГРАД - Првог дана „"Serbian visions" 2016“, у суботу 26. новембра, одржана су чак четири изузетно посећена семинара, односно, предавања и конференција у организацији ПКС и бројних партнера коморе из неколико области.


Централни догађај био је округли сто Центра за дуално образовање ПКС ,,Образовање по мери привреде - дуални систем” на коме су присутне посматраче из редова академске и просветне заједнице, студентских организација, завода за унапређење образовања и цивилног сектора, говорници упознали са новинама у наставним плановима у школском систему у Србији у области дуалног и предузетничког образовања.


ПКС је представљала Мирјана Ковачевић из Центра за едукацију Коморе, а испред министарства просвете науке и технолошког развоја говорила је Габријела Грујић, саветница министра, док је Оливер Херлен из Немачко-српске привредне коморе (АHК) представио немачка искуства и обрасце у организацији дуалног образовања, и дао примере како изгледа примена тог модела у свакодневном образовном и пословном амбијенту. Деса Дамљановић, из HR одељења компаније Сиеменс Србија изнела је искуства ове немачке компаније у Суботици где је у тамошњој техничкој школи већ друга година на делу примена овог модела образовања за профил заваривача где ђаци део знања стичу у Сименсовој фабрици у том граду.

 

Драган Јанковић са Електронског факултета у Нишу говорио је о примени дуалног модела у академској заједници.

 

Зелена економија

 

Други запажени догађај била је конференција „Зелена економија - изазов и могућности“ на којој је Синиша Митровић из Центра за заштиту животне средине ПКС са саговорницима – професором Златком Драгосављевићем, експертом за рударство, и Тихомиром Обрадовићем, експертом за инжењерство – представио све аспекте иницијативе за Зелени раст Србије којој је предвиђен постепен редизајн постојећих јавних политика и нове, инклузивне и развојне политике у секторима као што су рециклажна индустрија, зелена градња и органска пољопривреда.


Бројну публику која је пратила ову конференцију сачињавали су представници неколико државних органа укључујући и једног генерала Восјке Србије, чланови бизнис заједнице која делује у пољу екологије али и у области производних технологија, студенти неколико приватних и државних факултета као и припадници неколико НВО из цивилног сектора. Конференцију је обележила активна дискусија, углавном између самих посматрача у публици.

 

Франшизинг


Семинар „Франшизинг - кључ успеха у кризним временима“ који је водила Марица Видановић из ПКС донео је детаљан преглед свих аспеката појма франшизе као једног од важних алата за успех у предузетништву. У детаљној презентацији заинтересованој публици у којој су седели представници малих и средњих предузећа, студенти и самостални предузетници појашњено је, између осталог, и како се остварује франшиза у Србији, односно, како функционише франшизинг и зашто може да буде један од праваца економског развоја Србије, док је о законским и пословним аспектима франшизинга говорио гост Игор Богојевић из компаније Профит Сyстем Адриатиц. Говорећи на самом отварању читавог скупа, Марко Чадеж, председник ПКС рекао је: „Понудићемо свима који желе да чују како да оснују посао који је везан за неку франшизу конкретне одговоре и идеје шта би могли да покрену као свој посао".


Предавање под називом „Евиденција радног времена возача према ЗоРВ, алати за вођење“ које су заједнички приредили Привредна комора Србије и организације ПУ Међународни транспорт и Тахограф БГ привукао је велики број заинтересованих посматрача, највише из области транспортног саобраћаја, шпедитерских компанија и фирми које се баве логистиком, као и из редова професионалних возача, самосталних предузетника.


У динамичном амбијенту хотела Радисон, препуном учесника, гостију и медија, били су присутни и чланови Европске мреже предузетништва ЕЕН, конзорцијума чији је један од координатора и ПКС. Кроз своје бесплатне услуге Европска мрежа предузетништва има за циљ да малим и средњим предузећима обезбеди лакше и брже проналажење ино-партнера за своје међународне подухвате, унапређујући им симултано и иновационе и пословне могућности.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија