Кућа Добрих Вести

Login

Предавање о глобалној неједнакости

Оцените овај чланак
(2 гласова)

globalnanejednaostБЕОГРАД – У организацији Академске књиге и Задужбине Илије М.Коларца биће одржано предавање Бранка Милановића под називом „Глобална неједнакост“.

 

Предавање ће се одржати 19. јануара (четвртак) 2017. у 19.30 часова.
У књизи Глобална неједнакост, коју су рецензирали нобеловци Ангус Дитон и Џозеф Стиглиц, те планетарни економиста Тома Пикети, познати светски економиста Бранко Милановић наставља вишедеценијско емпиријско истраживање прошлости, садашњости и будућности неједнакости унутар и између земаља, али испитује и ефекте глобализације на дистрибуцију дохотка у свету.


Милановић у својој монографији открива огроман јаз у расподели дохотка у данашњем свету, поставља питање: како ће се ниво неједнакости између грађана света мењати у неколико наредних деценија? Ако се доходовна конвергенција Азије и Запада настави, то ће бити снажан фактор конвергенције индивидуалних доходака. Свет ће се ускоро суочити, сматра Бранко Милановић, са ситуацијом у којој ће даљи успон урбане Кине почети да доприноси расту уместо смањивању глобалне неједнакости.
Истражујући проблем доходовне неједнакости из глобалне, али и националне перспективе, Милановић покреће и с њим повезана политичка питања. Он сматра да се многи од глобалних проблема политички манифестују на нивоу националних држава. Овај методолошки приступ омогућава нам да разумемо низ политичких енигми: зашто се у САД догодио Трамп, а у В. Британији брегзит? Kако је могуће ублажити снажне миграторне притиске у Европи и на америчко-мексичкој граници?, и друге политичке „тајне“ модерног друштва.


Књига Глобална неједнакост први пут је објављена на енглеском језику средином 2016. године, а до данас је преведена или се преводи на језике: српски, кинески, холандски, фински, немачки, хебрејски, јапански, корејски, руски, шпански, шведски.


Бранко Милановић (1953), један је од водећих савремених светских економиста. Економски факултет завршио је 1977. године на Универзитету у Београду, а докторирао на истом факултету тезом о економској неједнакости у Југославији 1987. године. Од 1990. године ради у истраживачком департману Светске банке у Вашингтону, у одељењу које се бави анализом сиромаштва, неједнакости и анкетама о домаћинствима. Већ десет година предаје као професор по позиву на Универзитету Џон Хопкинс, а од 2005. и на Универзитету Мариленд и у Карнегијевој задужбини за међународни мир у Вашингтону.


Објавио је велики број чланака о методологији мерења неједнакости и анализи неједнакости прво у земљама у транзицији, а затим и о глобалној неједнакости и глобализацији. Аутор је више књига, међу којима су Income, Inequality, and Poverty during the Transition from Planned to Market Economy, World Bank, 1998 (први општи преглед неједнакости), Worlds Apart: Measuring Internationl and Global Inequality, Princeton University Press, 2005, Global Inequality: A New Approach for the Age of Globalization, Belknap Press: An Imprint of Harvard University 2016 (Глобална неједнакост, Академска књига, 2016). Живи у Вашингтону.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 13 јануар 2017 22:42
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија