Кућа Добрих Вести

Login

Основан Форум за превенцију злоупотреба у платном промету

Оцените овај чланак
(1 Глас)

doborplantipromet454545БЕОГРАД - Одбор за банкарство је донео одлуку о оснивању Форума за превенцију злоупотреба у платном промету. Повод за оснивање форума је пораст кривичних дела превара у платним трансакцијама и штете које по том основу имају привредни субјекти.

 

На седници Одбора за банкарство ПКС оцењено је да су врсте превара различите, а најчешће је реч о случајевима крађе идентитета овлашћених лица у привредним друштвима, злоупотребама налога за плаћање, фалсификовању меница и злоупотребама система принудне наплате, објавила је Привредна комора Србије.

 

Према расположивим информацијама и упозорењима полиције повећан је број кривичних дела злоупотребе електронских канала комуникације и измена инструкција за плаћање према иностранству. Мета напада су пре свега мала и средња предузећа која имају сталну електронску комуникацију са страним партнерима.

 

Истакнуто је да банке прате технолошки развој и улажу значајна средства како би створиле сигурно и безбедно дигитално окружење за своје клијенте. Међутим, према ставовима који су изнети на конференцији у привреди, посебно у МСП, степен ИТ заштите није довољно развијен, односно, не постоје утврђене процедуре за проверу идентитета стране са којом се комуницира због чега су та предузећа мета напада и трпе финансијске губитке. Од стране банкара је речено да су забележени случајеви финансијског криминала у овој области који показују да криминалци и криминалне групе добро познају наш правни систем, његову примену у пракси и функционисање наших институција.

 

Доносећи одлуку о формирању Форума за превенцију злоупотреба у платном промету, у оквиру ког ће банке размењивати информације о актуелним дешавањима и мерама за спречавање и превенцију тзв. трансакционог фрода, закључено је да у следећој фази овај форум у сарадњи са одељењем полиције за борбу против високотехнолошког криминала, треба да буде носилац активности на развоју програма едукације за МСП како би се минимизирали губици на нивоу појединачних предузећа и на нивоу целе привреде.

 

На предлог Драгиње Ђурић, председнице ИО Банка Интеза и председнице Одбора за банкарство ПКС, донета је и одлука о формирању још два нова тела Одбора – Савета за дигитализацију пословања и Савета за усаглашавање регулативе са правним тековинама ЕУ у области банкарства.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено понедељак, 27 фебруар 2017 18:02
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија