Кућа Добрих Вести

Login

Конференција о кластерима у Дубровнику

Оцените овај чланак
(1 Глас)

knoferncijklasteri454545БЕОГРАД – У Дубровнику ће се 10. и 11. априла одржати конференција „Кластери – алат за јачање конкурентности у Југоисточној Европи“.


Предстојећа конференција у Дубровнику која ће се одржати почетком априла препозната је од стране највиших државних тела Хрватске као важан пословни скуп. Тако је и Хрватски сабор прихватио покровитељство над овим престижним догађајем који ће окупити важне учеснике из света кластера.


С обзиром на стање у државама региона неоспорно је да умрежавање пословних субјеката доводи до јачања конкурентности. Конференција ће окупити више од стотину домаћих и иноземних стручњака а главни тематски оквир се надовезује на досад успешне ЕУ пројекате и стварање мреже потенцијалних судионика у будућим кластерским мрежама.


Кластери из Италије траже сарадњу с кластерима у ЈИЕ


Потенцијал умрежавања и остваривања пословних партнерстава с окупљеним субјектима из ЈИЕ препознају иатлијански кластери. Marche Manufacturing Cluster Association из Анконе представља јавно-приватно партнерство универзитета, истраживачких института и локалних предузећа које заједнички траже нове моделе паметне, механизиране, учинковите те хуманизиране производње, а њихови представници долазе у Дубровник, посебино због Б2Б сусрета и понуде за стварање стратешких партнерстава између представника индустрије на међународној сцени. Своје деловање на конференцији ће представити и Конзорцијум рибарства са Сицилије, који запаженим образовним, маркетиншким, финансијским и колаборативним активностима ради на јачању конкурентности рибарства, а бити ће присутни и многобројни кластери из североисточне Италије.


У Хрватској је до сада уз помоћ владе основано 13 кластера. Добра међусобна комуникација и координација унутар кластерске сцене покушава надоместити недостатак конкретнијих политика везаних уз будућност кластера, а своје активно суделовање и представљање у Дубровнику потврдили су кластери конкурентности прехрамбено-прерађивачког сектора, дрвно-прерађивачког сектора, ИТ индустрије, аутомобилске индустрије, сектора електро-енергетских и производних машина и технологија.


У Дубровник долази и Кућа кластера из Ниша


У Дубровник долази и Кућа кластера из Ниша.Ова организација је иницијатор је и координатор Балканске мреже кластера, која обухвата више од 170 кластерских организација и институција подршке из свих балканских земаља.


Др. Данка Милојковић, директоркаа Куће кластера, иновативне пословно развојне организације за развој кластера, пословних удружења и МСП на Балкану најавила је свој долазак и активно учешће на дубровачкој конференцији. Од србијанских кластера своје активно судјеловање такођер су потврдили Кластер зелене градње, Асоцијација српских кластера, те Војвођански ИКТ кластер и ИТ кластер Србије који окупљају подузећа из сектора информацијских технологија. Привредна комора Федерације БИХ најавила је учешће својих кластера. Запажен интерес забележен је и из БиХ, а осим већ раније најављених представника академске заједнице са Универзитета у Бања Луци активо учешће најављује и Привредна комора која ће осигурати присуство туристичког и дрвопрерађивачког кластера.


Марко Шантић, предсједник ПК ФБиХ истиче како је деловање кроз кластере један од могућих облика за јачање конкурентности. Конкретно, на подручју Мостара преко кластера припремају развој целоживотног образовања и изградњу центра компетенција јер ће без примене нових знања и најсавременијих технологија тешко моћи да се прате светски трендови.


„Туризам може подстаћи развој осталих грана. Посебно ако се сви кроз кластере повежу у мрежу аутохтоних производа и услуга. Кластери су досада били недовољно искориштени“, закључио је Шантић.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 31 март 2017 22:29
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија