Кућа Добрих Вести

Login

Предузетнице не користе друштвене мреже довољно за профитабилност

Оцените овај чланак
(1 Глас)

drustvenemrezeeeee67676БЕОГРАД - Свет се променио више у задњих десет година, него што се мењао у задњих сто година - често се може рећи приликом анализе тржишних (не)прилика у којима више или мање успешно сналазе и предузетнице.


Темељно је питање колико су у тим променама спремне прилагодити се новим начинима пласмана властитих услуга или и производа, те доћи до нових купаца или клијената, уз задржавање постојећих, преноси Виртуелни женски предузетнички центар.


Наравно да су предузетнице тога свесне, посебно јер се у приватне сврхе радо користе дигиталним платформама, друштвеним мрежама, док често заборављају и на промоцију пословних активности, информисање потенцијалних клијената, али и упознавање јавности с оним чиме се баве.


Штета – јер, примера ради у Хрватској, корисници су високо "дигитализовани" те је тако та држава водећа држава у овом делу Европе по употреби интернета за комуникацију. Примера ради, осам од десет грађана Хрватске сваки дан користи интернет, а у дану чак седам сати проведе онлајн.


Чак 85 одсто финансијског успјеха у предузетништву лежи на квалитету комуницирања коју имате као власник предузећа, као и на вашој особности, док свега 15 одсто лежи на техничким претпоставкама предузетничке активности, вашег производа или услуге - јасно су израчунали на Carnegie Институту за технологију.


А у овом тренутку најјефтиниије је и најбрже комуницирати путем дигиталних платформи, дeо којих су и бесплатне за промоцију предзетничких активности.


Од 2005. године половина свих бракова склопљених у Сједињеним Америчким Државама, док је једна четвртина у Европској Унији "зачета" је првим контактом на дигиталним платформама и комуникацијским каналима. Зашто онда предузетнице не користе више управо овај виртуални свијет неслућених размјера за своје пословање?


“Ма колико се чинило да је дигитални свиет ипак само нешто по страни, нешто што "конзумирамо" у тренуцима када се не бавимо бизнисом, тај свет је све више је део наше стварности - приватне и пословне, ма колико ми то одбијали да прихватимо. Иако сам упознала неке наше чланице које чак немају нити један профил нити на једној дигиталној платформи за комуникацију, морам признати да греше очекујући да ће свој посао развијати на "традиционални" начин. Хрватске предузетнице знатно више него наше мушке колеге користе друштвене дигиталне канале комуникације, али на жалост, и знатно више за приватне него пословне сврхе.

 

Када кренемо препознавати све оно што нам ове дигиталне сфере пружају и за наше пословање - истински ћемо схватити колико су неопходне да би дошли до профитабилности прилагођавајући се пословним трендовима. Из наведених разлога сам пре годину и четири месеца покренула и Виртуални женски подузетнички центар, а више од 2.300 чланица и чланова очито су увидели да и наша дигитална платформа пружа могућност за успјешно пословање - оценила је Санела Дропулић, водитељка Виртуалног женског предузетничког центра, која често и држи едукације на тему квалитетне комуникације на новим платформама у служби профитабилности предузетништва.


Дигиталном тржишту се окрећу многе домаће твртке које су препознале виртуални свијет као мјесто гдје ће се пронаћи купци и клијенти. У прилог тому говори и недавни податак да дигитална економија није нешто што долази и тек настаје, него је уз нас, дубоко нас окружује и расте неколико пута брже од осталих грана господарства.


У недавној анализи навика и назочности на дигиталним платформама PWE истраживачког центра показало се да 76 % жена користи Фејсбук у односу на 66 одсто мушкараца који то чине, 18 одсто жена користи Твитер у односу на 17 одсто мушких корисника, док је на Инстаграму 20 одсто испитаних жена, у односу на 15 одсто испитаних мушкараца.


Aли, када се окренемо ЛинкедИн платформи, која је уствари "фејсбук за пословњаке", тј.дигитална мрежа која се користи управо за промоцију и ширење информација у пословном смислу, жене заостају, показало је ово истраживање. Наиме, 24 % испитаних мушкараца у ПWЕ анализи користи се ЛинкедИн мрежом, у односу на 19 % жена. Дакле када је у питању пласирање приватног живота на друштвене мреже, онда жене дефинитивно предњаче над мушкарцима, aли не и када је реч о бизнису, сматра Санела Дропулић.


Предузетнице користе виртуалне канале да размењују информације о себи и својој породици, траже начина како да се добро проведу, обуку, некога упознају, али и нешто науче, те на задњем месту долази могућност да пословно напредују и да промовишу своје пословање.


С друге стране надолазећа миленијумска генерација, која је купац сутрашњице комуницира више од 80 oдсто својих потреба на дигиталним каналима.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 27 април 2017 19:45
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија