Кућа Добрих Вести

Login

Социјална предузећа – вид добробити за заједницу

Оцените овај чланак
(8 гласова)

Logo-uvodnaБЕОГРАД - Многи људи предузетничког духа желе да се укључе у поље малих и средњих предузећа тако што ће покренути свој бизнис, а истовремено желе да кроз свој посао чине и нешто добро за своју заједницу и људе око себе. Уколико се препознајете у овоме - социјално предузетништво је шанса за вас!

Социјално предузеће је бизнис који послује с идејом да кроз зараду коју оствари путем продаје производа, или услуга, испуни јасну социјалну мисију, изјавио је за „Кућу добрих вести“ пројектни координатор за социјално предузетништво у „Групи 484“ Бојан Велев.

 

Зарађена средства, наиме,  објаснио је он, не служе увећању имовине појединаца, већ се улажу у добре сврхе - као што су запошљавање људи који теже долазе до посла, социјалне и медицинске услуге, образовање, заштита животне средине…

 

Неопходан Закон о социјалном предузетништву

 

Социјално предузеће, као специфичан вид пословања још није у потпуности заживело у Србији. Постојећи законски оквир не препознаје социјално предузеће као такво. Више пута најављиван Закон о социјалном предузетништву још није донет. Од државе се очекује да развија ту област, а потребна је и проактивна улога невладиног сектора.

Невладина организација Група 484 препознала је ту потребу друштва и у фокус свог деловања управо ставила запошљавање друштвено угрожених група.

Ова невладина организације је 2011. године основала СЕНС мрежу, која данас окупља 26 чланица из целе Србије - удружења грађана, предузећа за професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом, друштва са ограниченом одговорношћу и задруге. СЕНС мрежа настоји да чланицама обезбеди едукацију, стручне савете и промоцију у свим фазама покретања и вођења бизниса.

 

Удруживање сличних визија и мисија

 

Оснивачи ове мреже су "Група 484", у којој су и браћа Бојан и Горан Велев. Ова група је схватила да само удруживањем и дељењем знања и искустава социјална предузећа постају јача и видљивија у друштву. У промовисању овог концепта отишли су корак даље, тако што су почетком септембра ове године пустили у рад сајт sens.rs, који је израдио "Смарт Колектив" из Београда, па се тако прави ефекти ове офанзивне акције у развоју социјалне економије могу очекивати тек у наредном периоду.
За тај потез су већ добили низ позитивних повратних реакција.

0066

„Јављају се професори и асистенти са факултета са жељом да се одрже презентације на факултетима, да се прича о социјалном предузетноштву укључи у програме вежби на друштвеним, или економским факултетима. Заинтересовани су и људи који желе да волонтирају, а СЕНС мрежу су контактирале и компаније које желе да буду део једне овакве приче. Већ има потенцијалних још десетак чланица са којима треба да формализујемо сарадњу. Ми смо одушевљени резултатима новог сајта и мислимо да удруживањем са другима сличне мисије и визије можемо промовисати социјално предузетништво“, каже у разговору за интернет новине Кућа добрих вести пројектни координатор за социјално предузетништво у Групи 484 Бојан Велев.

 

СЕНС мрежа социјалне економије на интернету

 

Према његовим речима функција мреже СЕНС је што бржа размена информација између свих заинтересованих страна које проналазе своје место на пољу социјалне економије. У том смислу добродошао је да помогне сваки веб портал, свака компанија, свако ко је онлајн (on-line) на интернету и може да допринесе овој мрежи, да помогне да се добар глас далеко чује, да људи што пре сазнају о производима и услугама наших чланица.

Како као правни субјект социјално предузеће не постоји, чланице СЕНС-е су, углавном, удружења грађана, задруге или д.о.о.

„Од њихове правне форме зависи и интересовање за одређени производ. Ако су то удружења особа са инвалидитетом, удружења деце ометене у развоју, ти људи могу да организују ограничени вид производње, попут израде неких сувенира, као што то ради наша чланица „Студио“ и још неколико њих.

Углавном су то удружења која не могу да циљају на тржишта са својим производима, нити да имају масовну производњу. Међутим, постоје предузећа са ограниченом одговорношћу, као на пример, наша чланица „Екобек“, или „ДајДај пелене“. Производи ове две куће су торбе од рециклираног материјала, или платнене пелене од бамбуса и они проналазе своје место на тржишту“, тврди Велев.

 

Социјално предузеће може да отвори свако са бизнис идејом

 

Социјално предузеће не морају да оснивају, нити да га воде особе са инвалидитетом, неке угрожене категорије друштва. То може да буде било ко, само је важно да има добру бизнис идеју, која на тржишту проналази своје место, да окупи одређени број људи и капитала и отпочне посао.

У последње три - четири године, колико се група 484 бави овом темом постојала је добра комуникацију са Министарством рада и социјалне политике и очекивања су да се та сарадња наставити и у будућности.
Велев у интервјуу за наше интернет новине наглашава и да је у временима кризе, потребна много већа доза солидарности, узајамне помоћи и разумевања међу члановим друштва. Ако се у том контексту посматрају ствари - ми сви јесмо социјално угрожене категорије.

„И млади, и стари и особе са инвалидетом и запослени који живе за мале плате са вишечланим члановима породице. У том смислу, свако ново запошљавање или пружање помоћи, на пример самохраним мајкама, носи јаку социјалну поруку са собом, која је у овом тренуцима, када не можемо да се ослонимо на државу, или било кога другог осим на самог себе више него неопходна“, закључио је он.

 

Ко је група 484

Група 484 је невладина организација основана 1995. године са циљем да подржи самоорганизовање 484 избеглих породица, које су бежећи из Крајине од акције хрватске војске “Олуја”, уточиште нашле у Србији. По њима је организација  добила и име. Оснивачица Групе 484 је Јелена Шантић, примабалерина, писац и хуманиста, која је за свој мировни рад добила награду Pax Christi International  1996. године. Од свог настајања, Група 484 је кроз своје програме пружила подршку и помоћ за више од 100.000 корисника. Радили смо у више од 70 градова у Србији, формирали чврсту и ефикасну мрежу сарадника, иницирали и учествовали у регионалним иницијативама.

 

Фестивал цвећа и социјално предузетништво

У оквиру Београдског фестивала цвећа, који је одржан у септембру у парку Мањеж, одржано је предавање на тему социјалног предузетништва, а један од организатора је била Група 484. Учесници су се интересовали за могућност да социјална предузећа добију одређене пореске олакшице, а предавачи су указали на могуће замке и злоупотребе тих олакшица, ако се оне нађу у неком закону. Наиме, треба водити рачуна о могућем правном решењу, јер је могуће да се под “капом” социјалног предузетништва за добијање олакшица пријаве, како је истакнуто, разни „тајкуни и компаније“, а не они који требају.
Указано је и да би требало пронаћи начин да се социјална предузећа у већој мери укључе у ланац јавних набавки. То је бољи начин да се подигне ниво пословања тих предузећа, него „играти на карту“ сензибилности и осећања  других људи за положај угрожених групација у друштву.

 

Помозимо социјално предузетништво

Aко желите да помогнете социјално предузетништво у Србији, на располагању вам је неколико лаких и практичних начина подршке: Набављајте робу и услуге од неке од чланица СЕНС-а, или их укључите у ланац набавке предузећа у ком радите. Пријавите се да будете ментор неком социјалном предузећу.
Ако имате свој сајт, поставите банере СЕНС мреже - или неке од њених чланица на свој сајт. Ако сте активни на интернету, поделите информације о СЕНС мрежи са својим пријатељима преко Фејсбука (Facebook), Твитера (Twitter) и осталих налога. Желите да волонтирате, да дате донацију? Контактирајте СЕНС,  или неку од чланица за волонтерски ангажман.

 

Најављено доношење Закона о социјалном предузетништву

Заменик председника Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС) Милан Кркобабић најавио је јуче (30. септембра 2012.) у Кикинди да ће до Нове године бити донет закон о социјалном предузетништву, који ће у наредне четири године обезбедити посао за више од 70.000 социјално угрожених становника Србије.

Кркобабић је, учествујући на ПУПС-овој трибини "Актуелна проблематика социјално економске политике", најавио, између осталог,  да ће тим законом локалне заједнице и држава бити у обавези да улажу средства у отварање радних места за социјално угрожене слојеве становништва.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 02 октобар 2012 12:08
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија