Кућа Добрих Вести

Login

Потребни бољи услови за самостално кретање слепих

Оцените овај чланак
(5 гласова)

belistappppБЕОГРАД/СУБОТИЦА/КРАГУЈЕВАЦ – Сваког другог четвртка у октобру, обележава се Светски дан белог штапа а удружења слепих и слабовидих особа широм Србије покушавају да укажу на проблеме са којима се свакодневно суочавају у свом животу и раду.

Иницијативу за коришћење белог штапа као заштитног знака слепих особа покренула је Đuli d' Herbmont још 1930. године, а у широку употребу улази након Другог светског рата.

Бели штап слепим особама омогућава самостално кретање на непознатом терену и олакшава сналажење у простору. Самостално кретање највећи је проблем и 12.000 слепих у Србији.

Удружење слепих и слабовидих Србије "Бели штап" позвало је данас Београђане да им се придруже у акцији "Прошетајмо заједно", која је део обележавања овог дана. Циљ овог догађаја био је промовисање идеје о слободном кретању и самосталности, односно значају белог штапа, као и важности интеграције особа са инвалидитетом у општу, друштвену заједницу.

Школовање дресера паса водича

У Србији има више од 12.000 слепих док за Београд не постоје тачни подаци, али се сматра да их је око 2.500, а све наше акције су усмерене на њихово самостално кретање, казала је том приликом председница удружења "Бели штап" Весна Несторовић.

"Наш следећи корак је школовање дресера паса водича", казала је Несторовићева поводом Светског дана Белог штапа у оквиру акције "Прошетајмо заједно".

Члан градског већа Дарко Божић казао је да ће се првенствено решити проблем приступачности институцијама као и да ће ОИМ инструктори проћи обуку и након тога обучавати особе са овом врстом инвалидитета за самостално кретање.

Данас је одржана традиционална шетња, централним градским улицама, са намером да чланови удружења подсете представнике институција система и грађане да су почели кампању за школовање дресера и куповину паса водича за слепе и слабовиде особе.

Удружење је раније саопштило да у Србији живи више од 12.000 слепих и слабовидих особа, али да не постоји центар за њихову обуку у самосталном кретању уз помоћ паса водича, као ни сертификовани тренер који би дресирао такве псе.

Они су указали и на проблем недостатка инструктора за обуку слепих у самосталном кретању белим штапом.

На данашњем догађају одржана је и јавна симулација са слепим и слабовидим особама које су вид изгубили у инкубаторима, случајним повредама, услед дуготрајних различитих болести као дијабетес.

Кретање слепих и слабовидих особа, тамо где нема обележене стазе изузетно је тешко. Они морају да прођу обуку за самостално кретање, савладају страх и изађу сами на улицу, за шта је потребно уклањање тектонских баријера и прилагођавањем стаза у центру града, парковима и ширем окружењу.

Суботичко удружење слепих суочено са проблемима образовања и запошљавања

Дан белог штапа обележен је и у просторијама Удружења слепих и слабовидих особа у Суботици, које окупља око 700 чланова из шест градова и општина. Чланове овог, као и сваког другог удружења муче проблеми образовања и запошљавања, мада су ту, како истичу, направљени помаци.

Са слабовидом суботичком децом ради педагог, а постојало је и предузеће које је запошљавало слепе и слабовиде. Њихове просторије налазе се на првом спрату једне зграде, што је отежавајућа околност.

Удружење слепих и слабовидих финансира се од стране локалне самоуправе преко пројеката које подносе на конкурсе.

Бесплатни тестови на глауком у крагујевачком Дому здравља

У офталмолошкој служби крагујевачког Дома здравља данас су обављани бесплатни скрининг тестови на глауком, који је један од најчешћих узрока слепила.

Слепило, у разним видовима је релативно чест здравствени проблем, а један од најчешћих узрока је глауком, па је превенција ове болести ока од изузетног значаја.

Свакодневни проблеми слепих су незамисливи онима који виде.

Због рупа на улицама, разних препрека, препуних продавница и неприлагођених прилаза многим институцијама, њима је потребна стална пратња.

Зато је Дан белог штапа прилика да се подсетимо на то и помогнемо им колико и како можемо у разним приликама - од уласка у аутобус, преласка улице па до уласка у зграду, пењања уз степенице, уласка у продавницу...

 

                                                                  Извор: Кућа добрих вести/портали Удружења слепих у Србији


Последњи пут измењено уторак, 15 октобар 2013 23:18
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија