Кућа Добрих Вести

Login

Храна – шта једемо?

Оцените овај чланак
(5 гласова)

hranaБЕОГРАД - На октобарској трибини Центра за промоцију науке, која ће се одржaти у четвртак, 17. октобра тема ће бити храна и како се хранимо. Најугледнији стручњаци Србије покушаће да објасне изазове савремене исхране, од генетски модификованих организама до ортодоксне макробиотике.

У Великој сали Студентског културног центра, говориће уважени стручњаци за исхрану, генетику и производњу хране, који ће овом приликом указати на само неке од бројних изазова са којима се свакодневно суочавамо у Србији: какву храну једемо, да ли је она довољно тестирана, ко доноси одлуку о њеном квалитету, да ли је органска храна одржива, као и да ли треба да одустанемо од ГМО-а.
Међу њима су генетичар Александар Трбовић, председник Удружења прехрамбених технолога Виктор Недовић, нутриционистикиња Јагода Јорга и макробиотичар и председница Националног удружења за развој органске производње "Serbia Organica" Нада Мишковић.

Генетски модификована или органска храна - опстанак у будућности?

Први усеви житарица и прве животиње које су људи узгајали ради исхране пре око 10.000 година били су пшеница, сочиво, односно овце, потом краве и свиње.
Додуше, још нисмо сигурни у то колико су наши преци уопште били месождери, али оно што знамо јесте да је човек каменог доба јео јелене, поврће и вероватно неко зрневље.
Проналазак ватре и кувања био је један од важнијих фактора у еволуцији човека.
Колико год непопуларна била, генетски модификована храна би могла да омогући опстанак човечанства у великом броју у наредним вековима.
Са друге стране, у последње време расту покрети који заговарају одрживе (органске) облике производње хране, која можда има нижи степен приноса, али садржи већу нутриционистичку вредност.
Здравље људи умногоме зависи од квалитета исхране. Велики број особа је данас алергичан на неку врсту хране, а још је већи број оних који пате од гојазности.
Захваљујући исхрани базираној на засићеним мастима и шећеру, код великог броја људи расте ризик од превремене смрти узроковане одређеним болестима као што су дијабетес или рак.
Трибина Центра за промоцију науке одржава се у Великој сали Студентског културног центра у 19 часова а а улаз је слободан.

                                                                                                                Извор: Кућа добрих вести/ЦПН


Последњи пут измењено понедељак, 14 октобар 2013 23:11
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија