Кућа Добрих Вести

Login

Удружење „Плави круг“ – шест година заједничке борбе против дијабетеса

Оцените овај чланак
(6 гласова)

dijabetesesssБЕОГРАД  - Удружење за борбу против дијабетеса „Плави круг“ обележило је данас шест година свог постојања.


Уз малу закуску пријатељи, активисти и представници удружења окупили су се у својим просторијама које се налазе у Булевару Зорана Ђинђића 129 и обележили шест година активне борбе на превенцији дијабетеса али и прихватању живота уз дијабетес уз промену одређених животних навика.
Председница удружења Бојана Марковић за Кућу добрих вести сумирала је резултате досадашњег рада.


„Основали смо удружење са циљем да помажемо људима који имају дијабетес и да пре свега, радимо на превенцији дијабетеса. Организујемо попуњавање међународног упитника, колики је фактор ризика и провером гликемије. То нам је једна од битних ствари, да људима који имају дијабетес приближимо да што лакше живе са гликемијом. Сваког понедељка у 19 часова имамо предавања на различите теме и области везане за дијабетес. То предавање држе и лекари и сертификовани едукатори“, каже Бојана.


Према њеним речима, људи могу могу понедељком, средом и петком да дођу у удружење и да провере ниво шећера у крви, крвни притисак и да попричају са представницима удружења ако имају неко питање шта треба да се ради, јер, како истиче, из досадашњег искуства да се закључити доста људи не знају шта треба да једу, колико треба физичке активности, како треба да се хране.


Нормалан живот уз промену животних навика


„Онда са њима разговарамо шта да ураде да би им живот био што лакши. Те неке животне навике лошије морају да се промене. Највећи проблем са којим се сусрећемо је да на пример наш народ уопште не доручкује. То је један од великих проблема и људи не разумеју да они на тај начин поремете метаболизам, сведу своју ихсрану на један или два обрука током дана, без витамнина, без воћа. Воће се једе када се стигне. Особа која има дијабетес може потпуно нормално да живи да иде на посао, да студира, да се бави професионалним послом, да буде спортиста, да буде певач. Имамо доста примера да људи који имају дијабетес изађу у јавност и кажу да имају дијабетес. Са децом смо 2011 организовали сусрет са кошаркашем Црвена Звезде Адамом Морисоном који је имао дијабетс. Она су му постављала питања да ли мери шећер пре утакмице, када га мери, да ли му некад падне шећер, шта користи када падне шећер. Тада смо хтели да им укажемо да границе не постоје, да они могу да се баве професионалним спортом“, објашњава Бојана.


Према њеним речима у оквиру удружење покренут је и „Плави кружић“. Реч је о групи подршке за родитеље чија деца имају дијабетес. „То је такође јако битна и корисна ствар јер се ту родитељи упознају као и деца која виде да и неки други њихови вршњаци имају дијабетес да мере шећер, узимају инсулин, да просто виде да нису усамљени у свему томе. Пре 15 двадесет година вама лекар каже да више нема бављења неким простором. Сва деца из кружића се баве неким спортом, иду на балет, тенис, кошарку, јогу...“, додаје. Такође и родитељи размењују искуства, одржавају се и неке психолошке радионице, проводи се време у природи, одлази се у музеје, иде се на неке спортске активности, на базене, на Аду, организују се турнири у кошарци, фудбалу, тенису. Поводом Светског дана борбе против дијабетеса 14. „Плави круг“ одржава сада већ традиционални маратон и на тај начин подиже свест о важности физичке активности, која је важна не само за људе који мају дијабетес, већ и оне који су у потпуности здрави.


Спортски турнири и фестивали здравља


Бојана истиче да чланове нису никад бројали, односно да их ово удружење практично и нема. „Не прикупљамо чланиране већ је све на добровољној бази“, објашњава и додаје да функционишу по принципу донација, а и котизације коју прикупе од учешћа спортских тимова на поменутим спортским турнирима. „Људи који имају дијабетес имају велика месечна издавања, морају да купују трачице, морају да купују суплементе, имају трошкове... Доста људи који мају тип 2 дијабетес немају средства да купују трачице. Они знају да могу да дођу овде ми им дајемо дневник самоконтроле да уписују сваки пут, тако да кад оду код лекара они виде како им се кретао шећер, те тако сами виде да ли им терапија, начин живота, исхране и физичке активности одговара или нешто треба да мењају“, каже председница Удружења.


Удружење је редовни учесник фестивала, сајмова здравља. На управо завршеном фестивалу здравља у Дому омладине за два дана прошло је 1250 људи и том приликом је откривено пет случајева људи који не знају да имају дијаветес и 27 у ризику да оболе од дијабетеса.


О томе колика је подршка друштва, града и државе овом удружењу овом приликом Бојана није много желела да прича јер је данашњи дан резервисан за лепше приче, али напомиње кратко да значај постојања овог удружења још увек није препознат од стране друштва.


Добру сарадњу „Плави круг“ има рецимо са Црвеним крстом на Новом Београду. Они заједно у месним заједницама на Новом Београду организују мерење шећера и крви. Припремају и заједничку акцију за Светски дан здравља чија је овогодишња тема управо дијабетес.


У наредне планиране активности и спада оргнаизовање турнира у баскету „Плави кош“ и низ других спортских турнира.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 26 март 2016 20:04
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија