Кућа Добрих Вести

Login

Е-трговина у ери постмодернистичке информатике

Оцените овај чланак
(3 гласова)

gartner136ПАЛИЋ - Водећи технолошки трендови у 2013. години јесу битка мобилних уређаја, мобилне апликације и ХТМЛ 5, лични облик интернет ствари, хибриди ИТ и рачунарство, односно Веб у “облаку”, стратешки велики подаци и још мноштво других новитета, изјавио је Петар Кочовић говорећи о “Е-трговини у ери постмодернистичке информатике”.

У свом предавању првог дана Конференције Е-трговина, која се одржава још данас и сутра на Палићу, код Суботице, Кочовић, који је country menager компаније Гартнер Адриатик Србија (Gartner Adriatic Serbia), указао је да технологије које ће нас одвести у трећу декаду 21. века - под називом “Нексус силе”, јесу рачунарство.
Битно је рећи, додао је он, да чак 80 одсто пословања користи SaaS, а исто толики проценат пословања користи још увек приватни “облак”, при чему се ретко ко усуђује да то стави у провајдере, а појединци и даље купују из Arr радњи.

Деведесет одсто Web услуга је у “облаку”

Статистика је показала да је 90 одсто услуга у “облаку” као моделу претплате, 82 процента извршних директора компанија користи паметан телефон, 25 одсто таблет рачунара фирме су купиле 2011. године, а 2012. још неких 25 процената, а таблете има 44 одсто мобилих радника.
Највише ће, најавио је прогнозе Кочовић, бити инсталирано паметних телефона, подсећајући да смо 2011. године имали 800 милиона корисника, а дупло се очекује до 2015. године.
Долази и до велике смене оперативних система. Оперативни систем за мобилне телефоне – Андроид достигао је близу 50 одсто удела у коришћењу, а Симбиан, који је до скора био водећа платформа, готово да је нестао, нагласио је Кочовић.
Оно што је ново јесте “Internet of things” и представља скуп више интернетa – интернет информација, људи, места, објеката итд.

“Фејсбук држава” – трећа по величини у свету

Урадио сам једно истраживање, колико људи проводе времена на интернету и на којим сајтовима, предочио је Кочовић. Ако би друштвена мрежа Фејсбук (Facebook), рецимо, била држава она би била трећа по величини, по “броју становника” - тачније корисника, јер обухвата 963 милиона корисника, дао је живописно поређење Кочовић.
Просечно на Фејсбуку проведемо сат времена. Оквирно на интернету жене од 15-24 године старости проводе највише времена, као и жене од 45-54 године, а најмање мушка популација узраста од 55-64 године.
Од 583 испитаника, а урадићу истраживање са још више људи, најавио је Кочовић, просечно телевизију највише гледају особе од 55 – 64 године, интернет од 24-34 године, мобилне и паметне телефоне користи омладина узраста од 25-34 година. При томе дневно око осам сати проводимо на Фејсбуку, што је јако забрињавајуће. Мушкарци дневно проводе више од два сата, без коришћења осталих медија, и то у узрасту од 25-34 година.
Јачи и од Фејсбука јесте Amazon Web Services, који има 180 милиона корисника, a стално повећавају свој приход. Озбиљнији су од Facebooka, а за регистровање потребни су лични подаци и то од јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ), па до броја кредитне картице.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 25 април 2013 17:24
Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија