Кућа Добрих Вести

Login

ДИДС Конференција 2015 – у ком си интернет филму?

Оцените овај чланак
(5 гласова)

internettttttБЕОГРАД - Шеста годишња конференција о развоју Интернета у свету и на .RS и .СРБ доменским просторима Србије ДИДС 2015 овог пута траје два дана, а добио је и подршку ICANN-a – Интернет корпорације за додељене називе и бројеве.


Програм Дана интернет домена Србије 10. марта је подељен у три тематска блока, са око тридесетак релевантних саговорника и модератора из земље и света:


Господари Интернета – Промена у управљању Интернетом због транзиције IANA функције


Позови Е ради трговине – Правно-финансијски, промотивни, логистички и софтверски аспекти е-Трговине


Домен који обећава – Успешни сајтови и онлајн пројекти на националним интернет доменима .RS и .СРБ


Другог дана ДИДС-а, 11. марта, биће одржан Регионални интернет форум, само за позване учеснике. Окупиће представнике националних регистара Грчке, Бугарске, Македоније, Румуније, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије, као и представнике државних органа, локалних интернет заједница и глобалних интернет организација.


ДИДС 2015 је првог дана отворен и бесплатан за све посетиоце, уз обавезну регистрацију због ограниченог броја места, која је отпочела крајем фебруара, преко овог сајта.

Због регионалног карактера овогодишњег ДИДС-а, пријављивање ће бити омогућено преко адреса е-поште на свим регионалним националним интернет доменима.


Првог, главног дана догађај почиње у 9,30 часова у хотелу „Метропол“ и према плану трајаће до поподнева, прецизније 15,30 часова.


Детаљније о учесницима имате ОВДЕ.

Dids

 

Господари интернета 

 

Иако ми, као корисници, својим потребама и интересовањима свакако утичемо на то који ће се нови интернет сервиси развијати, постало је јасно да имамо ограничени утицај на важне политике (и праксе) везане за сајбер простор, пре свега заштиту података и приватност, моделе интелектуалне својине, надзор над електронским комуникацијама и контролу садржаја.


Колики је наш утицај, међутим, на само функционисање Интернета – на управљање критичним ресурсима без чега он не био јединствена велика, глобална, отворена мрежа која је данас? Сваки пут када отворимо веб страницу, апликацију на телефону или пошаљемо поруку, „мрежа“ провери који домен и коју IP адресу желимо да контактирамо, како би успоставила комуникацију. Без правилног и недискриминишућег превођења домена у IP адресе, и без фер расподеле IP адреса милијардама повезаних уређаја на свету – рачунарима, мобилним уређајима, а све више и „паметним стварима“ – Интернет би се распарчао.


О тим функцијама – знаним као IANA функција – тренутно брине ICANN, глобална непрофитна организација из Америке, уз директни надзор Америчке владе. Не још задуго, јер би од септембра ове године надзор над овим важним функцијама требало да буде пренесен на неког другог: не на другу државу, Уједињене нације нити било какав сличан ентитет, већ у руке „свима нама“ – корисницима, инжењерима, корпорацијама, државама…
Да ли је такав модел потребан или је боље да државе имају глобалну одговорност и супервизију? Да ли је овакав модел фер и пружа једнаке могућности свим корисницима на свету? Да ли је уопште могућ или би се све могло распасти? Како би модел изгледао? Које би биле улоге свих нас, и како би их спроводили? Колико је реално да ће бити осмишљен до септембра, и шта ако не буде? И где смо ту ми, из Србије?


Модератор овог првог блока је Владимир Радуновић, директор програма сајбер-безбедности и е-дипломатије, „Дипло фондација“. Уводну рећ даће Душан Стојичевић, председник Управног одбора РНИДС, док су остали учесници: Жан-Жак Саел, потпредседник за регион Eвропe ICANN (www.icann.org), Леонид Тодоров, шеф за међународне односе, Координациони центар домена RU/РФ (www.cctld.ru), и директор Удружења националних регистара Азијско-пацифичког региона (www.aptld.org). Затим Мартин Бојл, старији саветник за јавне политике, британски национални регистар „Nominet“ (www.nominet.uk)

rnids

Позови Е ради трговине


Тема овог панела су правно-финансијски, промотивни, логистички и софтверски аспекти е-трговине Модератор је Милош Петровић, веб предузетник и блогер (www.milosblog.com).
У овом блоку е-Трговина биће сагледана из свих важних углова – од техничког, преко правног и логистичког, до маркетиншког. Учесници у панел дискусији су домаћи стручњаци из ове области, који ће презентовати конкретна решења из праксе и искуства из сопствених онлајн пројеката.


Учесници су Борис Илић, генерални директор „Grand Investment“ и HR и финансијски директор „Grand Motors“ (www.grandmotors.rs), сувласник Well Being академије (wellbeingacademy.net) , Драган Варагић, саветник за пословну примену Интернета (draganvaragic.com), Милош Милић, суоснивач и извршни директор „Фармиа“ (www.farmia.rs), Драган Тимотијевић администратор онлајн продавнице (www.eparhija.rs), Горан Живковић, вођа пројекта система е-Трговине (eLakolije.rs). 

 rnids2

Домен који обећава


Трећи блок назван је „Домен који обећава“, а као што и сам назив каже реч је о успешним сајтовима и онлајн пројектима на националним интернет доменима .RS и .СРБ.

Модератор је Радомир Лале Марковић суоснивач и директор content маркетинг агенције, „TAG Media“.


Трећи блок ДИДС-а је традиционално резервисан за угледне локације на националним интернет доменима .RS и .СРБ. Представници домаћих интернет сајтова и онлајн пројеката говориће о својим искуствима и развојном путу.


Сајтови и пројекти:


01. Once Upon a Time – Снежана Суботић, ауторка блога
02. Креативни поклони – Ахмет Булбул, оснивач
03. Кошуље – Драгана Милановић, product manager
04. Blender Online – Сања Савић Маравић, уредница
05. Култура пословања – Уна Забунов, ауторка блога
06. Бори се са Борисом да поново прохода – Борис Стоиљковић, руководилац пројекта
07. Албум сећања на наше претке из Првог светског рата – Александар Василић, руководилац пројекта
08. ОК математика – Милица Настасић, PR менаџер
09. Едукација – Љубиша Павловић, оснивач и аутор
10. Могу ја то сама – Ивана Радовановић, оснивач
11. Папилотна – Јована Милићевић, суоснивач сајта
12. Лепотица – Јелена Прерадовић интернет маркетинг и community менаџер

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 05 март 2015 21:36
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија