Кућа Добрих Вести

Login

ИТконект у Crowne Plaza: Тражимо ИТјевце и са праксом и без ње

Оцените овај чланак
(3 гласова)

glavnaaaaaБЕОГРАД – На данашњем ИТконекту догађају који је на једном месту окупио ИТ компаније, студенте, оне који имају радно искуство и оне који га немају, удружења, агенције за запошљавање и многе друге који чине ИТ заједницу понуђено је на стотину радних места.Догађај је испунио очекивања организатора који желе да ИТконект прерасте у својеврсни бренд, препознатљив у Србији али и шире.


У изјави за Кућу добрих вести Милица Радојевић једна од организатора каже да је циљ ИТ конекта стварање једне велике ИТ заједнице у Србији.


“Циљ ИТ конекта је стварање једне велике ИТ заједнице у Србији. Због тога смо окупили на једном месту ИТ компаније И партнере ИТ заједнице којих има скоро двадесет, студент, запослене, гејминг излагаче. Покушавамо да направимо ту велику ИТ заједницу, да кроз овакве догађаје али и будуће да ли су то семинари, митапови, конференције изградимо јак бренд у ИТ у Србији који може да промовише ИТ И на крају да утиче на неке промене у друштву, на пример да се повећају квоте у образовном систему или слично”, каже Милица. 
Када је реч о самом догађају, он је подељен у три сегмента која се истовремено одвијају. Ту је ИТ Job fair први сајам запошљавања који је намењен проналажењу кандидата за запошљавање у ИТ-у сектору.


“Доста компанија је понудило више стотина радних позиција у ИТ-у, које су тренутно отворене и планирају у наредних годину две дана да запосле исто толико људи у Србији што је јако значајно. Са друге стране, садржај је такође занимљив, то нису класични штандови већ имамо занимљив интерактиван садржај који их прати, ту је кацига за виртуелну реалност, Дарт Вејдер (измишљени лик из универзума Звезданих ратова) и други ликови из Звезданих стаза са којима посетиоци могу да се сликају, разне игрице које могу да играју посетиоци уз остављајње свог CV-а.”

itkonekttttt

 

“Други део је gaming space посвећен гејмингу, поред излагача професионалних гејминг студија који су данас донели своје игрице, ту је и симулација формуле, ту су разни флипери, аркадне игрице, две конзоле…”


"Конференција паралелно траје са овим садржајима, имамо госте из целог света, ту је девалопмер из Фејсбука, који нам је дошао из Сан Франциска, имамо ИБМ предавача који је дошао из Русије, Мicrosoft предавача а укључиће нам се директор Твитер универзитета. Све у свему богат и садржајан програм намењен сениорима у ИТ-у. Теме су разноврсне, говори се о Cloudu, јави, PHP, док ће сутра бити богат програм - домаћа ИТ сцена и стручњаци у Србији који могу да покажу богато искуство у ИТ и поделе то са својим колегама. Негде близу 20 ИТ заједница су нам партнери и мислим да је то значајан број”, каже Милица.

 

На питање – колико је изазов организовање једног окваквог догађаја Милица каже да је реч о великом изазову јер је била жеља да се окупи цела ИТ сцена у Србији. Она каже да тренутно ИТ заједница ове величине у Србији тренутно не постоји, која би објединила све сегменте и тако умрежавањем удружења, компанија, запослених, студената уродила плодом у смислу стварање нових пројеката, што је такође једно од очекивања организатора.

 

 itstrukaaaa

 

На ИТконекту појавиле су се и неке агенције за запошљавање, од којх је једна “ManpowerGroup".

Ана Мијатовић која је на штанду испред ове фирме каже да је реч о агенцији која се бави посредовањем у запошљавању. Тренутно имају отворених неких двадесетак радних места за своје клијенте али се тај број свакодневно повећава тако да им је потребно да им се јаве ИТ стручњаци. Према њеним речима, јесте често случај да је потребно радно искуство, али исто тако има и конкурса где се траже млади људи, потенцијали, тек са свршених година факултета које компанија може да обликује према својој организационој култури и систему.


Шта вас питају млади, упитали смо Ану?“Интересује их највише да ли постоје неке праксе за које могу да се пријаве. Потреба за ИТ стручњацима константно расте, имамо упите из иностранства и овде локалних потреба. Многе стартап компаније планирају масовна запошљавања чак и пар стотина људи тако да нам је овакав догађај посебно занимљив“, каже Ана. 


На ИТконкекту се представљају и едукативне школе и фирме које се баве едукацијом. Међу њима је и Универзитет „ECampus" у Београду.


„Генерално примећујемо да је већа посећеност сала где се траже послови и део са игрицама него овај еду простор. Али свакако драго нам је што смо овде. Нудимо образовање у области ИТ-а. У нашој понуди су курсеви за оспособљавање. Након шест месеци особа може самостално да ради посао било да је реч о да wеб дизајну, PHP програмирању или нечему сличном. Ми идемо на то да их оспособимо да могу самостално тиме да се баве, да ли у виду фриленсинга или у оквиру неких ИТ фирми. Долазе нам чак и они који су завршили факултете, јер се у суштини на факултету има мало праксе нуди студентима, мало се ради на компјутерима, предавања се базирају на теорији и када крену да раде, имају велики проблем јер нису имали праксу. Тако да ми кроз ове наше курсеве желимо да понудимо праксу да могу сами да ураде нешто, каже Алекснадра из Универзитета Кампус.


Компанија „Tehnicom Solutionsспецијализована је за пројектовање и производњу веб, десктоп и мобилних апликација и сајтова. Развили су  јединствени производ/софтвер за вођење сајмова и конференција. Софтвер је већ примењен у организацији на десетине догађаја широм Европе. Реч је о софтферу Tal B2B (www.talkb2b.net). Она је такође један од учесника сајма а сувласник Синиша Медић каже у изјави за Кућу добрих вести да су нам потребни овакви сајмови запошљавања и генерално овакви скупови.

slikaaaaa

 

„Нашој фирми је битно да пробамо да дођемо до нових запослених, Србија је земља са ИТ стручњацима, али доста њих одлази из земље и нама остаје проблем да регрутујемо добре људе. Ми се бавимо развојем софтвера за веб, за ајфон и андроид уређаје, има нас тридесетак, бавимо се од класичног аутсорсинга до project based ангазовања. Имамо неколико наших производа, један од њих сте сигурно користили за креирање профила на овој конференцији. То је наш производ B2B, један од три најзаступљенијих софтвера у Европи и врло смо сретни због тога. До сада смо покрили једно 140 конференција са нашим софтвером. Чак и овај догађај ИТ конект је користио мањи део могућности које пружа наш софтвер. То је софтвер којим поред креирања профила можете да заказујете састанке. Он вам одређује сатницу када да дођете на неки штанд без неких преплитања са другима. Зна се ко са ким има састанак, ко шта тражи, ко шта нуди“, објашњава Синиша.

 

Ова фирма већ постоји осам година, кренули су као посебан веб сектор у једној фирми а после су се 2011. одвојили као посебна фирма. Чланица Војвођанског ИТ кластера који се власницима учинио мало озбиљнијим од бизнис инкубатора.


Шта вам је потребно од радне снаге, упитали смо?

 

"Имамо два програма. Један јесте запошљавање искусних људи, то би требало да нам буде окосница тима и тражимо сениор програмере, PHP, јава стрип, ајфон, андроид и слично а имамо и програм где ангажујемо свршене студенте који долазе код нас на праксу. Они имају за праксу и приступ искусним девелопмерима који их подучавају усмеравају, и на крају тог периода оне који су се добро показали ми запошљавамо. Ево на пример то је наш Видоје, кога сте упознали овде на штанду смо тако запослили пре три године. Он је учио ајфон програмирање показао се као вредан и ми смо га запослили“, објашњава Синиша. 

 

ИТ конект траје још сутра, тако да, пожурите, имате шта да чујете, видите, осетите, па чак и пробате (изврстан сладолед који је у понуди)!


Кућа добрих вести, која је и медијски спонзор овог догађаја, дружиће се и сутра са овим младим и перспективним људима, па нас и даље пратите и читајте.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено субота, 23 мај 2015 20:55
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија