A+ A A-

Kickstarter кампања – едукација ИТ стручњака широм Србије

Оцените овај чланак
(4 гласова)

centriiiiiii2324Стартит центар покренуо је кампању уз коју жели да прикупи средства за едукацију и развој ИТ у у Србији без ослањања на државне и међународне институције, да образује 100.000 људи у наредних пет година.


Већ пет година Стартит центар се бави развојем српске стартап заједнице и, све више, ИТ индустрије уопште, јер верује да је то будућност.


За то време су постигли много тога: компаније које су прошле програме су узеле преко два милиона евра инвестиција, запослиле више од 100 људи, организовале и објавиле стотине образовних догађаја и чланака, инспирисале небројене појединце и тимове да се покрену и развију.
Најважније можда, кренули су да граде културу заједништва и међусобног дељења знања у локалној заједници.


Сада је жеља да се постигне још више. Жеља је да се “изађе” из великих градова попут Београда и Новог Сада и пруже вредни садржаји и већини која живи у мањим местима. До 2020. хамера је да се пружи квалитетно, бесплатно образовање уз које ће 100.000 људи савладати вештине одговарајуће за ИТ индустрију.


Зашто се не чека “државу да уради нешто”


Ако се буде чекала да држава одвоји средства за рад организација попут ове велике су шансе да та средства не стигну. Међународни донаторски фондови су у последњих неколико година пресушили. Стартит центар је био у прилици да ради са немачким ГИЗ-ом са којима ће наставити рад и у будућности, али ипак жели да уради више ствари и да не зависи од интерних циклуса других организација.


Такође, рад са оваквим донаторима уме бити и веома захтеван, са огромним количинама бирократије која је опортунитени трошак за себе, који може довести до тога да организације скрену са мисије и вредности коју су хтеле да креирају.


Образовање за 100.000 људи, до 2020.


Тај циљ можда делује сулудо амбициозно, али заправо у Стартит центру верују да је могућ и крајње неопходан.


Домаћим ИТ компанијама ће у будућности бити потребно све више и више кадрова, којих ни данас нема довољно, без којих неће моћи даље да расте. Ако је ИТ стратешка грана развоја (једина реална у Србији данас), морамо јој обезбедити стручњаке.

 

С друге стране, ако се млади људи масовно исељавају из земље зато што не могу да нађу смислене послове, и не могу добити релевантно образовање кроз формални систем, зашто им не бисмо дали прилику да га добију, и то бесплатно.


Повремени покушаји да се образовање реформише су једино могуће решење, али гледајући како се формално образовање у Србији развијало последњих коликогод година, резултати нису охрабрујући.


Стога је жеља да се приступи овом проблему са две стране.


За почетак, наставиће се са развојем локалне заједнице људи који се баве технологијом у 12 градова Србије тако што ће отворити исто толико Стартит Центара у њима где ће се сви заинтересовани окупљати и учествовати у образовним програмима. Верујемо да је дељење знања један од најбитнијих и најбољих начина за ефективно образовање.


С друге стране, креираће се онлајн платформа за даљинско учење која ће на најсавременији педагошки начин и на српском језику нудити свакоме ко је заинтересован могућност да научи, за почетак, основе програмирања. Да ли ће корисници изабрати да им ово буде само увод у формално образовање или начин да стекну вештине које ће понудити тржишту ће бити на њима самима.


Шта ти можеш да урадиш?


Ако ти се визија описана горе допада и желиш да се оствари, добра вест је да можеш доста да помогнеш да се то и деси.


Уколико познајеш остварене и успешне професионалце из ИТ-а, или неке друге области, подели ову кампању са њима. Предложи им да се укључе у развој тако што ће донирати кампањи.


Овај позив посебно је намењен професионалцима који живе и раде у инострантсву. Уколико знаш да желе да помогну развоју Србије — пошаљи им поруку


Сваки Facebook шер и Tweet се рачунају — подршка и промоција веома значе чак и ако ниси у могућности да донираш


Иако још увек Стартит центар није кренуо са кампањом сакупио је преко шест хиљада долара од 47 појединаца. Посебно је захвалан тројици појединаца који су за ову визију издвојили чак по 1000 долара, али и свим другима који су одвојили и по 10 долара.

 

Извор: Кућа добрих вести/Startit.rs


Последњи пут измењено субота, 24 октобар 2015 13:58
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани