Кућа Добрих Вести

Login

Први медицински хакатон

Оцените овај чланак
(2 гласова)

medicinaОд 27. до 29. јануара биће одржан први медицински хакатон посвећен проблемима са којима се суочавају пацијенти и лекари у Србији.


MIT Hacking Medicine спојиће ИТ и здравствену заједницу са циљем осмишљавања решења за оболеле од хроничних болести или оне који им помажу у лечењу.


Хакатони су вишесатни догађаји посвећени кодирању и тимском прототиповању софтверских или хардверских решења. Иако су неки такмичарског карактера, сви хакатони за циљ имају дељење знања и искуства, усвајање нових вештина кроз рад и повезивање са другим професионалцима. Хакатони су неретко друштвено оријентисани, а поред тога фокус може бити програмирање у одређеном програмском језику, грађење решења као одговора на постојећи проблем у пракси или чисто забава.


Као крајњи резултат хакатона настају радне верзије софтверских и хардверских производа, или ти МВП. Иако су хакатони тек у последњих неколико година задобили значајну пажњу и популарност, они нису новост у свету програмирања.


Још од 1960-их студенти на МИТ-ју су радили у блоковима од по 24 сати, а према Wired, неке редовне каракатеристике Фејсбука попут “Like” дугмета дугују своје постојање хакатону.


Хакатони углавном трају 24 или 48 сати, а понекад и дуже. Ово не значи да учесници/е немају простора за одмор или спавање — догађај је баланс вредног рада, дружења, забаве и одмора.


Свакако, како би завршили све у задатом року, ретко ко на хакатону спава по 8 сати. Но, ово не треба да обесхрабри ваше учешће — на хакатону је обезбеђен простор за одмор и спавање, а они који су из града у ком се хакатон одржава могу одлазити својим домовима.


Хакатон почиње представљанем теме догађаја, а на некима, као што ће бити случај са нашим медицинским хакатоном, учесници у првих неколико сати хакатона презентују проблеме које су уочили и које желе да реше.
Мотивисани овим и у складу са потребама, остали учесници бирају ком тиму желе да се придруже, а у складу са слободним местима у оквиру тима распоређују се у оквиру екипе којој могу највише да допринесу својим знањем и искуствима. Иако учесници могу да пријаве свој тим унапред, охрабрује се индивидуално пријављивање, а сваки члан тима мора да се пријави засебно.


Сваки хакатон има главну тему око које се кроје решења. Тема МИТ Hacking Medicine хакатона у Београду је “хронична обољења”, што значи да решења која се предложе и граде током догађаја морају да одговарају на проблем са којим се суочавају хронични болесници или здравствено особље које се о њима стара.


Проблеми и решења би требало да буду локализовани за територију наше земље. Но, уколико ваше решење има примену широм света, нећемо вас спречити да га освојите. Сем што морају бити у вези са хроничним обољењима, сами пројекти могу бити било којег типа — од мобилних апликација за помоћ хроничним болесницима, преко веб платформи, до израде хардвера и роботичких решења.


Крајњи корисници апликације или неког другог типа производа који настане на хакатону неће бити програмери већ управо пацијенти или здравствени радници. Стога је њихов удео од изузетног значаја.


С друге стране, сама проблематика медицине захтева високо стручан приступ раду, те се очекује од медицинских радника да формулишу и формализују проблеме које ће потом програмери, дизајнери и други учесници преточити у употребљива и ефикасна решења.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 19 јануар 2017 18:46
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија