Кућа Добрих Вести

Login

ИТконект 2017 – полетање у ИТ универзум

Оцените овај чланак
(2 гласова)

adamkulbp4545454БЕОГРАД - Полако али сигурно приближава нам се 20. мај када ће се у Београду, у хотелу Crowne Plaza поново окупити ИТ заједница из света и Србије. ИТконект 2017 припремио је одличан програм за све љубитеље ИТ технологије, иновативце, програмере, визионаре, деволопере ....


Колико је богат програм можете се уверити лаким увидом у агенду конференције која ће бити кључни догађај ових Б2Б састанака разних професионалаца, студената, власника ИТ компанија....

Предаваче на конференције боље упознајте ОВДЕ.

Предавачи из Либана, Бугарске, Румуније, окупиће се 20. и 21. маја у Crowne Plaza хотелу у Београду, на конференцији која ће се одржати у оквиру ИТконекта, највећег ИТ догађаја у Србији.

 

На конференцији ће се говорити о ПХП-у, Ларавелу, Јави, као и другим актуелним програмским језицима и технологијама у ИТ-ју данас.

 

 

Виртуелна реалност, следећа велика ствар која ће постати наша свакодневица у будућности, једна је од незаобилазних тема на конференцији. Пре неколико месеци Унитy је објавио изузетан алат, ЕдиторВР, који омогућава рад и креирање ВР пројекта унутар ВР окружења. Како овај алат функционише и колико олакшава изградњу ВР света, из прве руке показаће нам Амир Ебрахими, који води ВР тим у Unity највећој светској компанији за креирање и развој 2Д, 3Д, ВР и АР игара и искустава.

 

ПХП стручњак и џудиста

 

Махмуд Залт, један од 10 највећих стручњака на свету за Ларавел, нови ПХП фрејмворк, причаће о томе зашто у 2017-ој години уместо традиционалних веб апликација базираних на ХТМЛ, треба правити АПИ оријентисане апликације?

 

Зенд консултант Адам Кулп ће причати о тестирању у PHP, а биће речи и неким новим трендовима у ИТ-ју као што је IoT, Machine Learning, Big Data и друго. Свима који имају или планирају свој стартуп помоћи ће занимљива тема - приручник како преживети ако сте ИТ стартап у Србији.

 

Можда нисте знали, али осим што је сјајан предавач, ПХП стручњак, Зенд консултант, Адам Кулп има и црни појас у џудоу, трчи дуге маратоне и сваке године препешачи стотине километара.

                                     Konferencijaslikaaaaaa                          

 

Главни покровитељ конференције је Quantox Technology, а конференцију су подржали и компаније Endava, Avisto Eastern Europe, TNation, 3AP, enjoy.ing и други.

 

Иначе, конференција се одржава у оквиру ИТконекта (www.it-konekt.com), највећег ИТ догађаја у Србији. На овогодишњем ИТконекту представиће се преко 30 ИТ компанија и понудити своје послове 20. и 21. маја у хотелу Crowne Plaza.

 

Пут једног програмера

 

Какав је почетак пута једног програмера, испричала ј за блог ИТконект Валентина Савић, такође један од предавача на ИТ конект:


„Свој први компјутер сам добила у шестом разреду основне школе. Од тог тренутка викенде и распусте сам проводила играјући игрице по цео дан. Већ са 12 година сам маштала како ћу једног дана правити баш овакве игрице. Моје наредно образовање ишло је у том смеру, уписала сам гимназију и након тога ФОН, смер Информациони Системи и Технологије. Ово чини моју причу некако “обичном”. Али след догађаја који је довео до тога да ја добијем свој први компјутер је итекако необичан“, прича Валентина.


„Многа деца развод родитеља доживљају као ужасну и потресну ствар и он углавном то и јесте. Ја сам развод својих родитеља доживела мало другачије. Мој отац је патријихално васпитан човек и жену је увек видео као домаћицу и мајку. Када је упознао моју маму, она је била студент Биолошког факултета, али захваљујући његовом утицају, студије је напустила на другој години да би се посветила породици. Девет година касније, нашла се у ситуацији да, без дипломе и икаквог радног искуства, мора да издржава две ћерке. Своју каријеру је започела као чистачица у ИТ сектору једне државне фирме. Четири напорне године касније, запослила се у истој фирми као програмер. Уместо да се задовољи било каквим послом (ипак је имала две мале ћерке код куће), мама је у својој 35. години уписала информатику и сада може да се похвали са дипломом ФОН-а и завршеним мастером. Као пример имала сам маму која је радила и до 11 сати дневно да би постигла све што је постигла. Показала ми је да могу да будем шта год да желим и да не дозволим да ме било ко убеди у супротно. Од ње сам добила први компјутер. Њене колеге су ми инсталирале игрице које сам касније желела да програмирам, а провела сам цело детињство тестирајући их“, прича Валентина.

                                        valentinasavic454545

 

„Захваљујући мамином утицају, ја нисам чекала 35. годину да кренем да се бавим програмирањем, већ сам се 24 запослила у PSTech-u (данас Ендави). Кренула сам са праксом на Јава пројекту, а завршила као C++девелопер, што није било ни мало једноставно. С обзиром на то да на факултету нисмо обрађивали C++технологију, имала сам среће да дођем у фирму која ми је транзицију са Јаве на C++ знатно олакшала. Поред тога што поседује богату библиотку, Ендава је организовала интерне курсеве из разних технологија, те сам ја кенула на C++ boot camp. Ово ми је омогућило да наредне две године радим као C++ девелопер на једном од најузбудљивијих пројеката на којем сам икада радилa“.
„И даље не програмирам игрице, али радим са дивним људима у компанији која пружа много могућности. Можда је следећа баш Unreal Engine boot camp. Свакако, мислим да би дванаестогодишња ја била јако задовољна. Фирма у којој радим, Avisto Eastern Europe, се измђу осталог бави и тестирањем софтвера и силикон валидацијом.


Једна од тема – тестирање софтвера


Зоран Милосављевић је такође један од говорника. Он ће говорити о тестирању софтвера. А о својој теми каже: Тестирање софтвера је дуготрајан процес који обично почиње када и дизајн софтвера. У зависности од степена аутоматизације може укључивати мањи или већи број људи и тиме директно утицати на цену пројекта. Обично се потроши око 50% ресурса предвиђених за пројекат на тестирање, мада та цифра у неким случајевима иде и до 80%.Ове велике цифре су разлог за што већом аутоматизацијом тестирања. Отуда тест инжењер мора до познаје софтверску аутоматизацију.То је, наравно, врло обиман задатак и да би се успешно обавио потребно је доста искуства као и широко познавање софтверских алата, окружења, итд.


Такође, у зависности од потребе клијента, често се сусрећемо и са најразличитијим оперативним системима на којима је потребно извршити тестирање. Тест инжењер потребно је да познаје што већи број оперативних система. То не значи само да их користи, већ и да их познаје мало дубље.

                            ZoranMilosavljevic

 

Рецимо, начине на које је могуће аутоматизовати одређене акције, мрежни систем, специфичности конзоле, као и разлике у погледу применљивих програмских језика.Што се тиче програмских језика, клијенти често користе различите програмске језике зато што су већ упознати са одређеним језицима и обично желе и тестирање да буде у језику који они познају. Зато се од софтверског инжењера у области тестирања очекује познавање што већег броја програмски језика. Такође и познавање језика који се могу извршавати на више различитих платформи (нпр. Puthon, Java, C, ...).Са повећаном аутоматизацијом, повећана је и количина података која се генерише тест циклусом.


Веома велики изазов је како складиштити те информације за ефикасно коришћење и како их приказати развојном тиму.Може се дизајнирати потпуно аутоматски тест систем који је веома детаљан и који ће сваке ноћи генерисати 1ГБ текстуалних података, али се поставља питање ко ће то анализирати?Зато се у софтверском тестирању често користе базе података. Ово намеће читав низ нових изазова. Коју базу користити за конкретан пројекат? Како организовати базу? Колико је ефикасан приступ бази? Како ће све то изгледати после пар месеци и стотинак тест циклуса? Да ли ће се на резултате упита чекати више минута или пар секунди или пак делић секунде?Када добијемо податке од интереса, потребно их је визуелно представити.


Такође, осим познавања саме технологије потребно је уложити додатни труд у оптимизацију (времена, ресурса, ...), у интеракцију између више технологија, као и у поузданост и робустност тест система.


Осим свега набројаног, за софтверско тестирање су јако важне и комуникационе вештине. Потребно је откривени проблем описати што прецизније, са што више, али неопходних података, а не непотрених, који ће само да загуше развојни тим. Потребно је објаснити на састанцима са развојним тимовима, пронађене проблеме у софтверу, направити посебне тестове који ће успешно изоловати одређени проблем, итд....


Зоран на крају закључује: одговор је у тимском раду. Један човек не може све технологије добро да познаје и да у свему буде добар. Зато састављамо тимове од људи који су најпогоднији за одређени пројекат. Зато је неопходна добра комуникација и атмосфера унутар тимова. Што се појединаца тиче, што се више зна, веће су шансе да буде укључен у неки од тимова.

                                            amirebrahimi4545454

 

Амир Ебрахими ће нам на ИТконект причати о новом Unit EditorVR alatu на којем ради као Technical Lead. Он каже да техничке проблеме који га муче на послу воли да решава у дугим шетњама по калифорнијској планини Тамалпаис, са својим псом Луном.


Више о осталим предавачима прочитајте ОВДЕ.

И још понешто о ИТконект2017


Преко 30 ИТ компанија ће се представити и понудити послове на овогодишњем ИТконекту, који се, трећи пут за редом, одржава 20. и 21. маја у хотелу Crowne Plaza.ИТконект ће окупити и преко 15 иностраних и домаћих ИТ предавача на конференцији, ИТ организације, ИТ едукативне установе, гејминг сцену.ИТконект је прошле године за два дана посетило скоро 3000 ИТ стручњака.Ово је једини догађај који на једном месту окупља целу ИТ сцену у Србији.


Улаз је бесплатан, а пријаве су обавезне на ОВОМ линку.


Довољно је само направити профил, чиме је осигуран улаз на догађај.


Преко наруквице до нових послова


До нових послова ће посетиоци долазити на потпуно нови, футуристички начин - преко наруквице за виртуелно повезивање. Сваки посетилац ће добити наруквицу у коју ће моћи да унесе свој мејл и Фејсбук профил. Не само да ће на штандовима осетити делић атмосфере из ИТ компанија, него ће прислањањем наруквице на штанд, аутоматски на мејл добити послове које компанија у том тренутку нуди.


Уместо на класичан начин, посетиоци овогодишњег ИТконекта ће се и међусобно повезивати - виртуелно, преко наруквице. Уместо да деле визит карте, они ће уз помоћ наруквице размењивати контакте и аутоматски се додавати на Фејсбуку.


Овакав начин повезивања ће све учинити бржим и једноставнијим.
Идеја ИТконекта је повезивање ИТ сцене на једном месту. То не само да доноси нове послове, знање, него је и огроман потенцијал за нетwоркинг, повезивање. Многи пројекти и нове сарадње су управо започете на ИТконекту, кажу оснивачи и организатори догађаја Милица Настасић и Милица Радовић.


Оне кажу да непрестано на догађају уводе неке новине, које прате светске трендове. То је и разлог зашто сваке године ИТконект посети највећи број људи у ИТ-ју.


Неке од ИТ компанија које ће се представити су Microsoft Development Center Serbia, Endava, 3AP, Quantox Technology, Levi9, Symphony, Mozzart, Comtrade, Namics, InterVenture, enjoy.ing, Prodyna, WEBCentric, eFront, Telesign и други.


Рај за гејмере


На ИТконекту се посетиоци увек добро забаве, а са собом понесу неко ново искуство. Осим дружења са Дарт Вејдером, Дарт Маулом и cosplay јунацима, они могу да играју занимљиве игрице, провозају формулу или електрични скутер, доживе неко ново VR искуство, пробају како изглед аугментативна тј. проширена реалност и слично.


Извор:Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено субота, 13 мај 2017 23:07
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија