Кућа Добрих Вести

Login

Почиње пројекат обуке за жене: IT girls

Оцените овај чланак
(3 гласова)

racunarzenaaaaaaБЕОГРАД - Војвођански ИКТ кластер расписује јавни позив за пријаве на курс Јава Јуниор, кроз пројекат „IT girsl” а у оквиру програма преквалификација жена за ИТ, подржаног од Министарства трговине, туризма и телекомуникација.


Војвођански ИКТ кластер је једна од организација које је подржало Министарство трговине, туризма и телекомуникација у програму преквалификација жена за ИТ индустрију. Програм по којем ћемо радити са полазницама нашег курса је настао на темељу пројекта ИКТ Кластер Академија који смо успешно спровели уз помоћ УСАИД-а 2014. године, а затим и у пројекту преквалификација за ИТ које је подржала Влада РС, као и Министарски савет за иновативно предузетништво и информационе технологије. Настављамо сарадњу са Едукативним центром у ком ће се одржавати теоријски део наставе, као и са ИТ компанијама које буду спремне да отворе врата за практичан рад наших полазница.


Назив програма: Јава Јуниор


Циљ програма


Оспособити полазнице да самостално могу да израде апликације ниске и средње комплексности коришћењем програмског језика Јава. Пружити добру основу за самостално изучавање и продубљивање знања програмирања и програмерских вештина. У комбинацији квалитетне теоријске наставе и практичне обуке, обезбедити полазницама добру основу да започну каријеру у ИТ-ју.


Опис програма


Теоријски део траје 140 часова (један час је 45 минута), а након теорије следи минимум 140 сати практичног рада у ИТ компанијама за оне полазнице које се квалификују за праксу.


Теоријски део курса је подељен у две целине: (I) Основи програмирања и (II) Напредне технике програмирања. У оквиру курса посебна пажња је посвећена изучавању програмског језика Јава. Свака од целина курса је подељена у три дела. Детаљнији опис структуре курса је дат у наставку.


Основи програмирања (60 часова)


Основи процедуралног програмирања кроз програмски језик Јава.


Обухвата основне појмове и градивне блокове програмског кода. Упознавање са основним алгоритмима и структурама података.
Основи објектно-оријентисаног програмирања кроз програмски језик Јава.


Обухвата основне појмове објектно-оријентисане парадигме: класа, објекат, наслеђивање, полиморфизам итд.
Основи база података.


Упознавање са механизмима складиштења података, релационим моделом података и језиком SQL.


Напредне технике програмирања (80 часова)


Развој графичког интерфејса веб апликација (front-еnd).


Развој front-end компоненти у одабраном framework. Израда статичких и динамичких веб страница. Упознавање са HTML, CSS и JavaScript програмским језицима. Самостална израда пројекта.


Развој веб сервиса и серверске стране веб апликација (back-еnd).


Развој back-end компоненти у одабраном фрамеwорк-у. Развој wеб сервиса и упознавање са основним софтверским шаблонима у wеб системима. Самостална израда пројекта.


Напредне технике и принципи развоја софтвера.


Упознавање са системима за верзионисање кода. Агилни приступ развоју софтвера. Софтверски шаблони и компоненте. Самостална израда пројекта.


Целину Основи програмирања је могуће реализовати кроз стриктно секвенцијално извођење његових делова. Целину Напредне технике програмирања је могуће извести искључиво кроз паралелно извођење њених делова.


Свих 20 полазница ће чинити једну групу са којом се спроводи обука.


Настава почиње септембра 2017. године и трајаће око 5 месеци. Распоред је у изради и биће објављен на овој страници ускоро.
Организатор задржава право измене распореда, о чему ће полазнице бити благовремено обавештене.


Место одржавања

 

Програм ће бити реализован у просторијама Едукативног центра, Индустријска 3, 21000 Нови Сад (“Петар Драпшин” у индустријској зони).


Пракса


Пракса ће бити организована у компанијама чланицама Војвођанског ИКТ кластера, а ако се укаже потреба, анимираћемо и друге ИТ компаније. На праксу ће бити упућене само полазнице које буду оствариле минимум потребних бодова на тестовима, које добију позитивну препоруку предавача и које су биле присутне на минимум 70% предавања.


Пријаве


Пријаве се шаљу искључиво имејлом на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  најкасније до 24. августа 2017.

 

Више детаља о конкурсу прочитајте ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести/vojvodinaictcluster.org
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија