Кућа Добрих Вести

Login

Уз помоћ Владе Србије до две милијарде евра ИТ извоза

Оцените овај чланак
(2 гласова)

digitalesribijalaБЕОГРАД  – „Иницијатива Дигитална Србија”, приватно и непрофитно удружење српских компанија чији је циљ успешна дигитална трансформација наше земље, обратила се Влади Србије са иницијативом да се реши један од приоритетних проблема привреде: стварање услова за факултетско образовање довољног броја ИТ стручњака.

 

Према подацима овог удружења, уколико се Влада Србије одлучи за додатно улагање и ангажовање у области школовања ИТ стручњака већ 2022. године, Србија може да досегне вредност ИТ извоза од две милијарде евра!

 

„Иницијативу Дигитална Србија” покренуле су водеће компаније у области ИТ и дигиталних технологија: Инфостуд, Microsoft Development Centre Србија, Нордеус, PricewaterhouseCoopers Србија, Seven Bridges Genomics, Стартит, Телеком Србија, Теленор и Ringier Axel Springer Србија.

 

 

У њиховом допису, који је прошле седмице достављен Влади Србије, наводи се да у нашој земљи не постоје високошколске специјализоване установе за школовање најтраженијих профила, као што су инжењери рачунарства и информатике. Јачање капацитета високошколских установа чији је оснивач Република, или оснивање оваквих установа је предуслов за упис много већег броја студената на ИТ и рачунарска усмерења и поставља се као један од апсолутних приоритета Владе Србије.

 

„Данашња инвестиција Републике Србије у инфраструктуру, наставни кадар и студенте може већ кроз пет година утростручити вредност извоза ИТ сектора, са процењених 800 милиона евра на преко две милијарде. Ове инвестиције могу Србију да не само приближе развијеним државама већ и позиционирају као једног од лидера на глобалном тржишту”, наводи се у допису Влади Србије. Према подацима „Иницијативе Дигитална Србија”, инвестиција Владе Србије у стварање дипломаца у ИТ сектору ће имати неколико непосредних резултата: од повећања просека плата и животног стандарда у Србији до задржавања младих у земљи.

 

„Данашње потребе привреде за ИТ стручњацима су далеко веће од капацитета наших високошколских установа. Годишње наши технички факултети образују мање од 2.000 дипломаца у области информационих технологија што је недовољно за привреду која би могла одмах да запосли многоструко више ИТ стручњака, чак и до 30.000”, један је од података изнесених у допису, којег је „Иницијатива Дигитална Србија” упутила Влади Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 16 октобар 2017 22:13

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија