Кућа Добрих Вести

Login

Одржана Ноћ музеја – победа коју је славила цела Србија

Оцените овај чланак
(1 Глас)

nm1БЕОГРАД - Уз добро расположење, осмехе и ентузијазам, 15. Ноћ музеја одржана је ноћас широм Србије! У 47 места у Србији, на 226 локација са више од 500 различитих дешавања посетиоце је дочекала прослава уметности и културе под слоганом „Победе и победници“.

 

Београд је дочекао бројне посетиоце на више од шездесет локација широм града! Једна од најпосећенијих локација за ово вече био је уметнички пављион „Цвијета Зузорић“ којим су продефиловале одважне и моћне владарке и супруге из династија Обреновић и Карађорђевић. Уз њих, своје историјом инспирисане костиме настале за потребе домаћих серија и филмова представио је наш чувени костимограф Борис Чакширан. Најмлађи посетиоци подсетили су се вечитих стихова Чика Јове Змаја, а најхрабрији су се опробали и у мачевању.

 

Галерија УЛУС-а привукла је изузетну пажњу љубитеља савремене уметности интригантном изложбом о мушком акту о којој ће се још дуго причати, док је Пароброд био резервисан за храбре жене које путују кроз време – изложбу инспирисану Српкињама које су неустрашиво исписивале нове странице српске историје. Љубавна прича Милене Дравић и Драгана Николића, омиљеног филмског и телевизијског пара, доживела је велико интересовање посетилаца.

                                                                  nm2

 

Истакле су се и све „Неиспричане приче“ тура која је посетиоце водила кроз нека скривена и помало заборављена здања која су своја врата посетиоцима отворила први пут. У оквиру ове туре, у Ноћи музеја учествовала је и Бајракли џамија, за коју је владало велико интересовање посетилаца, а посебно су се издвојиле кућа породице Вељковић, легат Војислава Јовановића Марамбоа, као и Докторова кула која је представила изложбу у целости посвећену Лази Лазаревићу. Љубитеље Ноћи музеја примили су и Музеј Јована Цвијића као и Црвени крст, док је рођенданско славље Радија Београд 2 трајало до касно у ноћ.

 

Историјски архив Ниш, славећи својих седамдесет година постојања изложио је најстарију и највреднију грађу коју поседује. Велико интересовање изазвале су изложене старе и ретке књиге – од најстарије „Басне Езопове и других баснописаца“, које је приредио и у Лајпцигу објавио Доситеј Обрадовић 1788. године и Српског буквара из 1836. године. Дом војске Србије успешно је представио посетиоцима несвакидашњи албум сећања на наше претке из првог светског рата.

 

Најпосећеније локације које су привукле највећу пажњу у Новом Саду биле су Градска библиотека и НИС-ова поставка у којима је био припремљен садржај са дечјим програмом.

 

Око хиљаду посетилаца Народног музеја Ваљево уживало је уз звуке трубадура, посебно осмишљене радионице за различите узрасте и изложбу “Јермени у Ваљеву – Оставштина за будућност” која је била централни догађај Ноћи музеја у овом граду.

 

                                 nm3

У Бачкој Паланци највеће одушевљење је изазвао маскембал инспирисан слоганом „Сви смо победници“ у коме је учествовало неколико стотина посетилаца.

 

У Ноћи музеја у Народни музеј у Великом Градишту стигли су најпознатији сликар на свету Пабло Пикасо и најнепознатији сликар из Великог Градишта Душан Богић. Уз колаче, цртање стрипова и портрета и дружење са уметницима, највеће одушевљење је изазвало отварање изложбе из етно збирке музеја и овом приликом посетиоци су могли да виде а и доживе прошло време њиховог краја.

 

Ноћ музеја представља јединствен културни спектакл у више од 120 градова широм света, међу којима је од 2005. године и Београд.

 

Прва Ноћ музеја, одржана у 5 београдских музеја и галерија, успела је да анимира више од 4.000 посетилаца, док је за четрнаест година тај број нарастао на невероватних 500.000 улазака у музеје на скоро 200 локација у више од 60 градова и места широм Србије.

                                nm4

У Европској Ноћи музеја прошле године, учествовало је више од 3.000 музеја у 30 држава.

 

Viasat History је, девету годину заредом, поносни национални спонзор манифестације „Ноћ музеја“.

 

Овај канал се налази у власништву интернационалне компаније Viasat World, која има 100 милиона претплатника и производи и дистрибуира најквалитетније забавне садржаје кроз више од двадесет документарних, филмских и спортских канала, у скоро 50 земаља широм света.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 21 мај 2018 14:45

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија