Кућа Добрих Вести

Login

Владета Јеротић – мислилац који остаје међу нама

Оцените овај чланак
(7 гласова)

vladetacarfrrrrrrНису довољна слова српске азбуке да објасне ко је и шта био Владета Јеротић и колико је значио друштву у коме је живео. Наљутио би се на нас ако бисмо рекли да је био велики Србин или ако ба га упоредили са, рецимо, Николом Теслом. Али, оно што је Тесла био за науку, то је Јеротић био за социологију, психологију, религију и филозофију. Дао им је немерљив, лични печат и помогао нам да боље схватимо наше место и улогу у савременом друштву. Човекољубље је била матрица и основа његовог постојања а и за опис количине љубави коју је делио несебично према другима – реч у српском језику, заиста, не постоји.

 

Не треба овде више причати ко је био Владета Јеротић. Ко га није никада слушао шта је говорио – много је изгубио, а ко га је слушао – сигурно је нешто научио!

 

У наставку дајемо извод из последњег интервјуа који је дао за Удружење Адлигат, коме је оставио део свог легата и за Кућу добрих вести, када смо му поставили питање о доброти и да ли се она може научити.

 

Нека му је вечна слава и нека обитава међу анђелима!

 

                    adligat123

 

Читали смо негде да је снага добра милионима, хиљадама пута јача од зла, у смислу енергија. Да ли Ви мислите да је то тако и да ли се доброта може научити?

 

Одговор зависи од генетике. У Америци, рецимо, међу психолозима и психијатрима има 50 одсто значаја генетике, а 50 одсто стеченог. Е, сад, нова, сјајна истраживања мозга говоре да се могу мењати гени у ћелијама мозга, као и неурони. Успешна је психотерапија, али не ова која траје месец дана, већ она психоаналитичка Јунгова, која траје две, три године, јер нема психотерапије без две три године, не због новца, већ промене бића човековог. Та истраживања говоре да се мењају неурони у успешној психотерапији. Наравно да и околина значи и утиче много. Ако су отац и мајка имали доброте у себи... Добра је реч енергија, јер се све своди на материју и енергију.

 

Када смо били у гимназији, имали 15-16 година, на часу физике један је ученик питао професора - ,,има ли још живота на другим планетама и како са животом уопште”. Он је одговорио, не знам да Вам кажем то децо, али знам да постоји материја и енергија, рекао је он то нама још пре другог светског рата у Београду. Друга мушка гимназија била је врло позната, Краљева гимназија, јер су одлазили наставници код Краља Петра II да му дају часове.

 

Постоји материја и енергија и непрекидне трансформације, материја се претвара у енергију, а енергија у материју. Тако да кад умремо онда остане енергија нека, а енергија се у космосу згушњава у материју, а материја се разређује у енергију.

 

Тако да ово што сте питали, све је у материји и енергији и имате научника који су агностици који кажу, па и Платон, ,,увек је била материја, није створена од Бога, ни из чега”...,то је најтеже од свега објаснити и друге религије то не примају...Екс нихило, ни из чега је Бог створио свет. То није лако примити. Ако и Платонове тезе о материји и духу преведемо на ово Ваше питање, онда је вечна материја и вечна енергија. Тако да је јако важан правац у који је усмерена енергија...

 

Па имао је енергије и Хитлер, па и Стаљин, да га не заобилазимо, а који је према патограгфима имао више патологије него Хитлер, а и дуже је трајао... то је исто несрећа, овај, срећом, није дуго трајао. Код Стаљина то је била параноја.

 

Биографија

 

Академик Владета Јеротић преминуо је јутрос у Београду у 95. години.

 

То је на свом Фејсбук налогу објавила Задужбина Владете Јеротића, чији је он био оснивач.

Сахрана Владете Јеротића биће одржана у четвртак у 14 часова на београдском Новом гробљу у породичној гробници. Пре тога ће бити служено опело у цркви Св. Николе на гробљу.

 

Владета Јеротић био је истакнути српски лекар, неуропсихијатар, психотерапеут и књижевник, свестрани ерудита и академик САНУ.

Рођен је 1924. године у Београду, где је завршио основну школу и гимназију. Дипломирао је на Медицинском факултету у Београду, а затим је специјализовао неуропсихијатрију, док је психотерапију специјализовао у Швајцарској, Немачкој и Француској.

 

Радио је више деценија као шеф Психотерапеутског одељења београдске болнице "Др Драгиша Мишовић". Од 1985. до пензионисања, као професор по позиву, предавао је Пасторалну психологију и медицину на Православном богословском факултету у Београду.

 

Академик проф. др Владета Јеротић развио је обимну и плодну публицистичку делатност из граничних области психоанализе, психотерапије, религије и филозофије. Такође је одржао бројна предавања на теме из поменутих области у готово свим већим градовима Југославије, а повремено је држао предавања у Београду и широм Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 29 септембар 2018 19:19

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија