Кућа Добрих Вести

Login

„Како изгледа старити у Србији”

Оцените овај чланак
(0 гласова)

seksistaorsttttttttЧак 45,3% особа старијих од 75 година у Србији је материјално ускраћено, за разлику од ЕУ где је овај проценат свега 12,8%. Материјална ускраћеност становништва у Србији се са повећањем старости повећава, за разлику од ЕУ где се смањује са годинама старости.

 

Ово је била једна од тема панел дискусије „Како изгледа старити у Србији: материјални и социјални положај старих“ поводом представљања шестог брога стручног часописа МОНС – Мониторинг социјалне ситуације у Србији, који издају ФРЕН - Фонд за развој економске науке и SeConS Група за развојну иницијативу.

 

Материјална ускраћеност је немогућност појединаца или домаћинстава да приуште основна добра или услуге типичне у њиховом друштву у датом периоду, услед недостатка средстава а не услед њиховог слободног избора. Материјална ускраћеност фокусира се и на дуготрајне а не само на тренутне финансијске прилике Србији.

 

У Србији су управо међу најстаријом популацијом најизраженије и родне разлике: чак 25,2% жена старијих од 75 година изложено је тешким облицима материјалне ускраћености, у односу на 16,5% мушкараца истог старосног доба.

 

Иако су оба пола у овом животном добу у незавидној ситуацији, жене чешће него мушкарци нису у могућности да самостално троше мање количине новца без консултација са другима (20% жена у односу на 13,9% мушкараца), да приуште одлазак на спортске или културне догађаје (27,8% жена, 23,4% мушкараца), да се окупе на пићу или оброку са пријатељима или породицом (29,1% жена, 23,9% мушкараца), да замене изношену одећу (36,3% жена, 29,5% мушкараца) и чешће немају два пара обуће (31,7% жена, 25,4% мушкараца).

 

Приметан је и известан образац понашања у форми саможртвовања, према коме се старије жене одричу задовољавања сопствених потреба како би помогле деци, унуцима или другим члановима породице. Посебно забрињава податак да 20% жена не може да троши новац самостално, што указује на учесталост финансијског злостављања старијих жена, а то према новим подацима представља најчешћи облик насиља према старијим особама.

 

Такође, просечна старосна пензија жена је у висини 80% просечне пензије мушкараца. То је последица неједнакости са тржишта рада из претходних животних фаза: веће активности, дужег радног стажа и виших примања мушкараца.

 

Мониторинг социјалне ситуације у Србији (МОНС) је онлајн платформа коју су заједнички покренули Фондација за развој економске науке ФРЕН и SeConS група за развојну иницијативу, како би адекватније представили резултате друштвено-економских истраживања и повећали њихов значај и утицај на процесе доношења јавних политика.

 

Платформа је покренута у циљу успостављања дијалога између представника академске заједнице, цивилног сектора, креатора политика и доносилаца одлука о значајним друштвеним и економским питањима у Србији.

 

Покретање платформе подржао је “ПЕРФОРМ”, пројекат Швајцарске агенција за развој и сарадњу, који спроводи организација Helvetas Swiss Intercooperation у партнерству са Универзитетом у Фрибургу.

 

Више о овој теми прочитајте ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 10 септембар 2018 16:02

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија