Кућа Добрих Вести

Login

Најбољи едукатор – Слађана Радојловић

Оцените овај чланак
(3 гласова)

virtuelnapreudzecaКућа добрих вести наставља са серијалом објављивања награђених најбољих едукатора у Србији на конкурсу који је, прошле године, по пети пут, организовало Удружење „Живојин Мишић“.

 

Овом приликом представљамо вам четвртог по реду лауерата, Слађану Радојловић, наставницу Основа економије и Банкарске обуке у Економској школи у Нишу.

 

Са њом смо урадили и посебан интервју па га прочитајте одмах након њене биографије са којом вас упознајемо на почетку текста.

 

Воли изазове и учесник је многобројних републичких такмичења и пројеката. Има звање педагошког саветника, као и звање кредитног аналитичара првог нивоа стеченог у Народној банци Србије.

 

Огледни час Амортизациони план држала је са колегиницом математике, а на угледним часовима њене колеге су биле “клијенти“ ученицима смера Банкарски службеник.

 

 SLADJANA

 

У виртуелној банци највише воли да користи методу игре улога између ученика „клијената“ и“ банкарских службеника“ и друге методе активне наставе. Исто тако ученици решавају проблемске ситуације, износе своје мишљење и доносе одлуке чиме развија креативност и функционална знања код њих, припремајући их за посао, за живот. Из Основа економије на државном нивоу њени ђаци су освојили једно прво и три друга места, а на Националном предузетничком такмичењу средњошколаца НаПред друго место са пројектом Вештачка лагуна Константинове терме, прво место у категорији интернет наступа у оквиру пројекта Школа ученичког и студентског предузетништва израдом филма за пословну идеју Ресторан здраве хране “Виво“.

 

У пројекту Societe Generale банке Иновације у банкарству ученици су на националном нивоу освојили треће место. У Регионалном центру за омладинско предузетништво са ученицима је развијала предузетничке идеје за развој Ниша и Србије, основала ученичку компанију "Naissa consaulting". Као ПР Економске школе један је од креатора званичног сајта школе и организатор многобројних трибина, радионица, округлих столова о образовању. Организовала је литерарни конкурс Деца имају право посвећен борби против вршњачког насиља и свих других облика насиља. Активан је члан Друштва економиста Ниша. Ученике усмерава у правцу трагања за идејама које би покренуле привредни развој Србије.

 

Рад наставнице Слађане Радојловић можете погледати на њеном сајту.

 

                                            societegenerale

 

Шта нам можете рећи о себи?

 

Најпре морам да се захвалим удружењу Живојин Мишић, свим члановима комисије који су били испред разних образовних институција што су препознали велики рад и труд који сам уложила у раду са ученицима што је резултирало успесима на многобројним такмичењима и пројектима.

 

Радим у Економској школи у Нишу 25 година. Предајем 2 стручна предмета – Основе економије који је макроекономски предмет и који прати дешавања у домаћој и светској привреди и Банкарску обуку у коме ученици науче да раде све што се ради и у правој банци – да отварају текуће рачуне физичким и правним лицима, да одобравају кредите, да купују и продају хартије од вредности.

 

Имам звање педагошког саветника, као и кредитног аналитичара првог нивоа које сам стекла у Народној банци Србије. Исто тако већ 5 година сам и ПР Економске школе.

 

Са ученицима сам школске 2017/2018. године освојила као ментор друго место на Националном предузетничком такмичењу средњошколаца Србије “ НаПред“ у конкуренцији 37 школа коју је подржала Развојне агенције Србије са пројектом “Константинове терме“.

 

Моји ђаци су освојили једно прво и три друга места на државним такмичењима из Основа економије, а на националном тамичењу Sosijete Generale банке" Иновације у банкарству“ ученици су освојили прво место на регионалном и треће место на државном такмичењу.

 

Од осталих пројеката у којима сам са ђацима учествовала је „Промоција туризма и симболи локалних идентитета“,“ Берзанско трговање акцијама“.

 

Учествовала сам и на такмичењу у Соко Бањи које је било посвећено креирању сувенира. Примери успешних ваннаставних активности у основним и средњим школама налазе се у бази ЗУОВ-а.

 

Како осмишљавате часове , колико је ученицима важно да они буду занимљиви и интерактивни?

 

Иза себе имам много сати стручног усавршавања. Виртуелну банку посматрам као праву, тако часове оплемењујем разним активностима које се одвијају у пословним банкама. Поред рада фрон офиса увела сам и послове контролинга у бекофису. Од ђака тражим да пронађу важне информације, да разним активностима учествују у унапређивању пословања виртуелне банке. Стално истичем да не за школу, већ за живот учимо. На часовима користим ПП презентације, организујем квизове , помоћу интернета са ђацима пратим сва актуелна дешавања у домаћој и светској привреди, радо користим методе активно оријентисане наставе помоћу којих се лакше учи, а и часове чине занимљивијим ученицима. Ове методе стављају ученике у центар наставног процеса и додељују им активну улогу. Из основа економије организујем радионице када ђаке стављам у улогу менаџера предузећа и тражим да ми дају предлоге за увећање профита и убрзање обрта капитала. Добијам врло занимљиве и креативне одговоре, тако их припремам за живот, а они се осећају уваженим.Негујем партнерски однос са својим ђацима и увек ми је важно да чујем и њихово мишљење. Тако долазимо до функционалних знања које недостаје нашем образовању, а што су показала и ПИСА тестирања. Екс катедра би требало заувек да напусти наше образовање и уступи место методама активно оријентисане наставе помоћу којих часови пиостају занимљиви ђацима.

 

По чему је Ваш рад другачији и посебан?

 

Волим изаузове и волим да учествујем у променама које ће довести до неког успеха и бољитка у друштву. Заљубљена сам у предмете које предајем. Већ 25 година предајем макроекономски предмет Основи економије из кога су моји ђаци 4 пута били на такмичењима најбољи у Србији, пратим светску и домаћу економију и сигурна сам да Србија има шта да понуди свету, да има компаративних предности које није довољно искористила. Зато своје ђаке на редовним часовима и учешћем у пројектима усмеравам да размишљају о идејама које би покренуле развој Србије. Тако се и родила ученичка компанија “Naissa consaulting" која је освојила друго место на националном предузетничком такмичењу средњошколаца Србије “НаПред” и која се бави идејама за развој Ниша, региона и читаве Србије, која је представила своје иделе у Привредној комори Србије. Успели смо да пронађемо и инвеститора за пројекат који сам осмислила заједно са својим ђацима. Моји ђаци су пресрећни што ће дати допринос развоју свога града и смањити незапосленост у њему.

 

Ученике припремам за живот, за сналажење у турбулентним тржишним условима. Решавањем проблемских ситуација они продубљују знања, трагају за оригиналним решењима тих животних проблема , а то значи да прикупљају релевантне информације, истражују, размишљају о алтернативама и доносе одлуке и упоређују их међусобно. Развијају се тимски, сараднички односи као и у реалном пословном окружењу и предузетнички дух код ђака. Проблем сагледавају из више углова, примењују и прожимају знања из више предмета. Активно траже одговоре уз помоћ савремених технологија, али и уз групни рад размишљањем, дискусијом дебатом долазе до оригиналних решења тих животних ситуација.

 

Ми наставници морамо да умемо да откључамо потенцијале својих ђака и да им помогнемо у свим проблемима на путу њиховог одрастања.

                                                     takmicenjenaprede

 

Које особине треба да има најбољи едукатор?

 

Добар едукатор је вредан, одговоран, посвећен, а пре свега воли свој посао.То је наставник који иде испред времена. На његовим часовима будућност почиње. Он помера границе знања. Користи различите стилове учења, негује стратегијско, критичко размишљање и креативност код ученика. Гледа шире и види даље, има визију. Он помаже ученицима да изграде своју аутентичност, брине о сваком ђаку и има индивидуалан приступ. Развија способност сарадње и тимски рад, упућује их да примењују своје знање, доносе одлуке и неговањем позитивних вредности граде хуманије друштво.Такав наставник верује у своје ђаке, пружа им подршку код свих препрека на путу њиховог одрастања, трасира пут изградње јаких, добрих, вредних и поштених људи. Мора да уме да откључа потенцијале својих ђака, да они верују у себе и свој успех. Треба да их научи правим вредностима за друштво у коме живимо, хуманости, и да граде и живе живот достојан човека. Да својим примером покаже како треба да изгледа нови свет. Да школу учини местом које се воли и коме се враћа. Да живе своје снове.

 

Уколико наставник негује у свом раду праве вредности попут рада, одговорности, посвећености, поштења, хуманости, емпатије, сваки родитељ ће пожелети таквог едукатора за своје дете.

 

Најбољи едукатор мора да је стално у акцији, да примењује иновације у настави, да паралелно ради на побољшању редовне наставе, али и са ученицима развија креативне идеје, да у раду користи методе активне наставе које ученика стављају у центар наставног процеса и које му додељују активну улогу.

 

Које су ваннаставне едукативне активности?

 

У Регионалном центру за омладинско предузетништво који постоји у мојој школи заједно са својим вредним колегама припремам ученике за такмичења, пројекте, тако што их проводимо кроз све функције менаџмента, кроз писање бизнис планова и што ће такви ђаци једнога дана можда размишљати о формирању властите компаније. То је наш скроман допринос повећању самозапошљавања код младих и смањењу незапослености.

 

У оквиру такмичења и пројеката често снимамо филмове, рекламе, радимо флајере, плакате , а за такмичење Социете Генерале банке снимали смо и анимиране рекламе за нове банкарске производе.

 

Након свих ових успеха у пројектима и такмичењима ученичка компанија Наисса Цонсалтинг ове године ради на још једном озбиљном пројекту за развој овог дела Србије који ће покренути привредни раст, смањити незапосленост и донети велики девизни прилив земљи.

 

Сви они који учествују у такмичењима и пројектима, који себе несебично дају у унапређивању друштвене заједнице имаће шта да напишу у свом ЦВ-у, а све је већи број компанија које то умеју да цене.

 

Шта је Ваш највећи успех?

 

Било је много такмичења, награда и освојених места на државним такмичењима. Али мој највећи успех је када сретнем своје бивше ђаке и када ми они кажу да сам им била узор, да сам пробудила љубав према економији код њих. Међу њима има пуно успешних пословних људи, менаџера, директора, професора на факултетима. Осмех, задовољство и сјај у оку кажу ми да сам успела у својој мисији наставника. Љубав према предмету се остварује властитим примером, посвећеношћу, а ја сам лично увек сматрала да часови треба да буду што занимљивији. Најлепши поклон од ђака је писмо једне ученице коју сам водила на такмичење која ми захваљује на свему што сам учинила за њу, што сам допринела да стекне самопоуздање и промени мишљење о себи и својим потенцијалима. У раду се руководим изреком нашег великог песника Душка Радовића – Свако може колико може и још мало више. Сматрам да када би свако од нас дао то мало више да бисмо имали много боље резултате и да би сви били задовољнији.

 

Како мотивисати ученике?

 

Мотивација није само оцена. Искуство показује да успех рађа успех. Када ученик оствари резултат, похвала и лепа реч дају ветар у леђа да он може још боље, може још више. " Свако може колико може и још мало више "рекао је наш велики песник Душан Радовић. Тако ђаци стичу самопоуздање и задовољство собом, својим радом, свест о томе да могу још више и то их мотивише да још вредније раде.

 

Применом метода активно оријентисане наставе ученик се ставља у центар наставног процеса, додељује му се активна улога, даје се важност ученицима у процесу учења, часови постају занимљиви, динамични, стиче се функционално знање, а они кроз игру симулирају процесе који их чекају након завршетка школе.

 

Код ђака треба развијати свест о томе да је знање нешто што им нико никада не може одузети. С обзиром да живимо у турбулентним тржишним условима и да смо великим кораком закорачили у четврту научно - технолошку револуцију, да знање брзо застарева и да ће им послодавци у 21. веку тражити вештине попут дигиталне писмености , креативности, иновативности, критичког размишљања , решавања проблема, лидерства, вештина преговарања и слично, морамо их мотивисати да до тих вештина дођу тако што ће сами бити ковачи своје среће у запошљавању. Када ученик осети да се добро сналази на часовима који су оријентисани ка њему, који с животни, учење ће му постати задовољство. Тада ће настојати да надмаши не друге, већ себе.

                                                       prezentacijaprojekataupks

Шта је по Вама идеалан час?

 

То је час оријентисан на исходе, добро организован, када сваки ђак ради свој део посла као део тима, где нема празног хода, где са ученицима имам партнерски однос у раду и где се сви осрћају лепо, уваажено и где су ученици мотивисани за рад. Да би остварили исходе ученици размишљају, износе своје мишљење, решавају проблемске ситуације при чему показују своју креативност и доносе важне одлуке. И све што раде је припрема за живот, за ситуације које ће их чекати када буду почели да раде.

 

Каква је Ваша визија нашег образовања?

 

Наше образовање иде у добром смеру, али у свим наредним стратегијама развоја образовања треба да прихватимо оно што се показало добрим у образовању код земаља које се данас сматрају водећим у овој области. Морамо више да негујемо толеранцију, емоционалну интелигенцију у смислу да код ученика стварамо вештине које ће их чинити сигурнијим да се носе са захтевима околине јер су промене у окружењу врло динамичне, да их охрабрујемо да доносе одлуке, да вежбају стратегијско-критичко размишљање, буду оригинални, креативни и више аутентични. Јер то су вештине за 21.век. Четврта научно технолошка револуција доноси динамичне приомене, знање брзо застарева. Зато образовање треба да буде база тих промена. Ми данас школујемо ђаке за занимања која ће се тек појављивати и то је велики изазов за добре едукаторе. Имамо задатак да припремамо ђаке за време које долази.

 

Новина која може да се примени у будућности у нашем образовању би могла да буде социјално -емоционално учење применом савремених технологија.

 

Нашим школама недостаје управо социјално -емоционална компонента. Она би помогла да се код ученика изгради емоционална стабилност, позитиван карактер, аутентичност ученика и откључају потенцијали наших ђака.

 

Фокус би био на емотивним вештинама које тренутно нису у центру наставних програма. То би били оквири за вештине 21. века - стварати код ђака такве вештине и компетенције да се особа носи са захтевима околине, да се развија самоувереност, самоконтрола, емпатија.

 

Исто тако савремене технологије могу стварати симулирано окружење, па ученик може превазићи страх од реалности и јавног наступа. То могу да буду, опет применом савремених технологија и видео конференције, могу се вежбати технике вођења преговора, решавање конфликата или кризни менаџмент, прихватање вредности које се разликују од властитих - све то у правцу развијања толеранције код младих људи и смањења насиља у школама, а то нам недостаје.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 15 јануар 2019 21:31

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија