Кућа Добрих Вести

Login

Дан заљубљених уз најбоље од Шпаније

Оцените овај чланак
(1 Глас)

dijegogoogНајромантичнији празник године у Институту Сервантес овог пута протиче у знаку ватреног фламенка – изложба фотографија „Cante, baile, toque: фламенко, светска културна баштина“ биће отворена 14. фебруара у 19 часова.

 

Пре званичног отварања, од 18 часова организован је вођени обилазак поставке за све љубитеље фотографије и фламенка у пратњи аутора Дијега Гаљарда. У сарадњи са Guitar Art Фестивалом отварање изложбе посебним звуцима са југа Шпаније обојиће гитариста Душан Поповић Липовац.

 

Кључни датум у историји фламенка је 16. новембар 2010. године. Тога дана УНЕСКО је ову уметност уврстио на своју репрезентативну листу нематеријалне културне баштине, препознајући тако њену садашњост, прошлост и будућност, њену традиционалност и авангардност, као и чињеницу да представља један од најбогатијих и најсложенијих културних израза. Кандидатуру за упис на ову листу подржали су не само људи из света фламенка, већ и грађанке и грађани из бројних земаља широм планете.

 

Аутор изложбе Дијего Гаљардо поседује колекцију која броји више од 36. 000 фотографија о актуелном свету фламенка. Његови радови излагани су у галеријама широм света, од Феса, Рабата и Лисабона, па све до Рија де Жанеира. Несвакидашњи стил обезбедио му је посебно место у оквиру такозване „фламенко фотографије“ и донео му бројна признања.

 

Поставка се састоји од три серије фотографија, од којих прва, названа „Женски гласови фламенка“ представља посебан омаж женском фламенко певању. Реч је о реалним портретима средњег формата, који су настајали у току извођења и нису ретуширани. У питању је смео приказ знаменитих жена извођача као што су Ремедиос Амаја, Кармен Линарес, Аурора Варгас, Ла Архентина, Монсе Кортес или Ла Маканита, али и многих других које представљају различите варијанте фламенка.

 

Употребом графике и дигиталне уметности биће представљена серија „Unlimited/Flamenco.Crom“, савременија визија фламенко уметности која ће красити излоге Института Сервантес у Београду. Серија фотографија која је обележила стваралаштво овог аутора јесте „Фламенцурас“, црно-бели доживљај неких од највећих имена из света шпанског фламенка као што су Пако де Лусија, Кристина Ојос, Рафаел Амарго, Томатито... Овај преглед омогућава спој три варијанте уметничког израза које су настале стапањем вокалне музике, плесне уметности и музичке пратње, познатих још као цанте, баиле и тоqуе, што су управо термини којима је Институт Сервантес желео да назове ову ретроспективну изложбу.

 

Изложба „Cante, baile, toque: фламенко, светска културна баштина“ фламенко, светска културна баштина“ биће отворена до краја марта.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 14 фебруар 2019 14:56

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија