Кућа Добрих Вести

Login

Јелена и Новак први пут о родитељству

Оцените овај чланак
(3 гласова)

perfekcijaКако градити конструктивну интеракцију са децом, како реаговати на нападе љутње, успоставити ефикасан систем награђивања и шта све можемо да радимо да учимо нашу децу прихватљивом понашању, неке су од тема које се размењују са родитељима и старатељима у оквиру програма „Подршка, не перфекција“ који спроводи Фондација Новак Ђоковић.

 

Једној таквој радионици, на којој је озваничен почетак партнерства са Генерали осигурањем Србија и покретом The Human Safety Net, своје дилеме када је о васпитању деце реч поделили су са другим родитељима најбољи тенисер света Новак Ђоковић и глобална директорка Фондације Новак Ђоковић, Јелена Ђоковић.

 

„По први пут сам имао прилику да учествујем у оваквој радионици активно, и да делим искуства са осталим родитељима и заиста сам уживао. Успео сам да научим многе лекције у односу са својом децом и заправо видим колико још треба да учим и будем отвореног ума, а оваква окупљања ми помажу да се развијам своје вештине као родитељ“, рекао је Новак Ђоковић и додао: „Ми природно имамо родитељски инстинкт и најбоље знамо како ћемо са својом децом, али не постоји универзално упуство које може да се примени на свако дете. Зато је разговор са стручним лицима, која су посвећена свом послу како би ми као родитељи напредовали, драгоцен.“

 

Програм „Подршка не перфекција“ је потпуно бесплатан. До сада је кроз радинице прошло 800 родитеља и старатеља деце до шест година из 12 општина широм Србије.

 

„Свима који су у улози маме или тате је неопходна помоћ. Верујем да већина нас мисли да имамо мисију да деци омогућимо све како би била боља од нас и како не би доживела проблеме које смо ми имали, али то није тако. Овакви програми нам помажу да схватимо да је највећи задатак родитеља да их волимо и оснажимо.“ рекла је Јелена Ђоковић и додала: „Ми планирамо да обухватимо што више породица, а са Генералијем можемо тај број да проширимо, што нам даје велики ветар у леђа. Све је више партнера који препознају колико је пројекат битан за добробит целе нације, због чега желе да нам се придруже“, закључила је она.

 

Ђенерали Осигурање Србија се прикључило The human Safety Net покрету прошле године и изабрало да спроводи програм за породице који треба да подстакне родитеље да помогну својој деци да, у периоду од рођења до шесте године, ослободе своје потенцијале, како би им обезбедили једнаке шансе у животу.

                                                      ndf

 

 

“Срећан сам и поносан што смо у Србији за спровођење програма нашли партнера који има исти циљ. Фондација Новак Ђоковић се својим пројектом „Подршка не перфекција“ залаже се за исте вредности и успешно спроводи пројекат пружања подршке родитељима да својој деци обезбеде боље шансе у животу. Изузетно ми је драго што су Новак и Јелена Ђоковић, заједно са својом фондацијом, препознали значај нашег програма и што имамо прилику да заједно допринесемо да младе генерације у Србији достигну свој пуни потенцијал.” рекао је Драган Филиповић, председник Извршног одбора и ЦЕО Генерали Осигурања Србија и додао: „Активности које предузимамо заједно са Фондацијом Новак Ђоковић и енергија коју улажемо помоћи ће да обезбедимо бољу будућност деце у Србији. Ова иницијатива није додатак нашем свакодневном послу осигуравача, већ је уткана у наше вредности и ДНК наше компаније. То смо ми – на крају крајева, свако од нас је део неке људске сигурносне мреже. Због тога је овај пројекат наше дугорочно опредељење.“

 

Према речима Маје Кремић, националне директорке Фондације Новак Ђоковић, пројекат „Подршка, не перфекција“ реализује се већ две и по године у сарадњи са стручњацима са Харвард универзитета, као и са најбољим педагозима из Србије.

 

„Наш циљ је да свим родитељима пошаљемо поруку колико је важна подршка и да немају жељу да буду перфектни, јер их то само кочи у уживању у њиховој улози. Финални резутат је да имамо срећно дете, а самим тим и срећног родитеља и срећну породицу“, објаснила је.

 

Програм се састоји од 10 радионица намењених родитељима и старатељима у оквиру којих се обрађују теме различитог садржаја, везане за одгајање деце и посвећене базичним потребама детета, као што су љубав, разумевање, учење и игра, захвалност и друге, наводи координатор програма, Смиљана Грујић.

 

„Идеја пројекта је да се снажне породице држе заједно. Оне некада имају изазове, преплављене су различитим страховима и изазовима. Али када смо спремни да из тих изазова изађемо држећи се, ми онда имамо велику вероватноћу да будемо срећни и задовољни. Не само ми, него и наша деца“, закључила је она.

 

Програм „Подршка, не перфекција“ се реализује већ две и по године, и у марту месецу започињемо пети циклус. Поред полазника, у радионице су укључена и 34 фацилитатора и 22 васпитача која воде бригу о деци док су родитељи на радионицама.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 04 март 2019 10:40

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија