Кућа Добрих Вести

Login

Шта се десило са душом у савременом свету

Оцените овај чланак
(2 гласова)

marijabueneneoeШта се десило са душом у савременом свету и на који начин млади уметници промишљају духовност само су неке од тема изложбе „Облици душе“, која ће након бројних европских престоница бити отворена и у Београду, у уторак 7. маја у 19 часова у галерији Института Сервантес.

 

Кустоскиња Сусана Блас, која стоји иза ове оригиналне и импресивне изложбе, окупила је дела неких од најзначајнијих савремених шпанских уметника и уметница. Њихова преиспитивања духовности, потрага за душом као и различити начини разумевања и представљања исте, заинтригираће публику и подстаћи је на размишљање о сопственој души.

 

Изложба полази од поставке „Унутрашња шума (облици душе)“, замишљене као колективни и ванвременски разговор са Терезом Авилском, која је могла да се погледа 2015. године у Сали Хуана Франсес у згради Општинске управе у Сарагоси. Тереза Авилска, мистичарка и визионарка, исказивала је у својим списима духовност која надилази тело и превазилази рационално размишљање, а њен храбри рад инспирише младе уметнике и вековима након њене смрти.

 

За ову прилику оригинална поставка је проширена, а у Београд стиже након представљања у Риму, где је привукла велику пажњу и добила низ одличних критика.

 

„Да бих дефинисала свој начин стварања, послужићу се реченицом Кармен Мартин Гајте којом описује своје Сваштаре: ’То је као да уђете у собу у којој је све испретурано наглавачке и почнете да слажете историјске књиге и враћате их на полице, а онда продишете, па слободно време проведено у сунчању у удобној столици више није непријатно, него угодно“, наводи једна од ауторки изложених радова, шпанска уметница Марија Буено (Малага, 1976).

 

Своје радове овом приликом представиће: Ћећу Алава, Марија Буено, Соледад Кордоба, Антонио Ф. Елвира, Сантијаго Лара, Миреја Мартин Ларумбе, Вики Мендис, Мапи Ривера, Хосе Луис Серсо, Паула Ноја, Јоланда Табанера, SUSOZZ, Марина Варгас и Хуан Самора.

 

Отварање изложбе 7. маја биће праћено вођењем кустоскиње Сусане Блас и уметнице Марине Варгас.

 

Изложба ће бити отворена све до 20. јуна, а улаз је слободан.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 02 мај 2019 14:47

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија