Кућа Добрих Вести

Login

Како искористити сав свој потенцијал?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

potenciojalisdfdfrt45454Један од основних предуслова да искористимо свој потенцијал је да знамо који је наш потенцијал, у којој области се налази и од чега се састоји. Бесмислено је тражити бакар у руднику олова и обрнуто. Наш потенцијал се обично уклапа у нашу сврху, мисију, оно због чега смо овде или назови то како хоћеш. Наш народ то зове „оно за шта те је Бог дао“.

 

То је обично оно што волимо да радимо, шта нас испуњава, шта нам добро иде и оно чиме доприносимо нашем окружењу. Седи, размисли и запиши шта је то. Конкретно, јасно и концизно. Ниси сигурна шта је то тачно? Покушај оно што ти је највише на листи вероватног и знаћеш. Ако има више ствари које ти добро иду, изабери ону која те највише испуњава или их искомбинуј.

 

У наставку пронађи конкретне кораке које можеш да предузмеш у потпуном коришћењу потенцијала, онда када га пронађеш.

 

За почетак:

 

Одговори себи на питање зашто желиш да искористиш сав свој потенцијал.

Донеси бескомпромисну одлуку да ћеш томе бити посвећена.

Немој да се водиш туђим амбицијама. Знај да испуњење сопственог потенцијала не доводи увек до славе или блиставе каријере и (лажне) сигурности. Види да ли си спремна на то.

 

Кад кренеш:

 

Постави јасну намеру у свему што радиш. Замисли жељени исход догађаја и својих акција и учини оно што је потребно да се то догоди.

Учини резултате јасним и мерљивим. Како ћеш знати да си искористила сав свој потенцијал?

 

Замисли и опиши како то изгледа. Визуализуј сваки дан себе како си то постала. Укључи сва своја чула. Направи за себе „рекламни спот“ из кога се јасно види како изгледа та ТИ која је искористила сав свој потенцијал.

 

Стави то на своју листу топ приоритета. Престани да радиш ствари које ти одузимају време и не воде те ка искориштавању свог потенцијала.

 

Окружи се људима који могу и који су спремни да ти помогну и да те подрже.

 

Направи списак ствари које треба да урадиш да би то постигла. Које вештине треба да развијеш? Шта још треба да научиш? Шта треба да одучиш? Које навике треба да стекнеш? Којих навика треба да се ослободиш? Ово је мање романтичан али неопходан део посла.

 

Заборави тајне, вортексе, укључивања на фреквенције и позитивна размишљања, барем за сад. Предузми конкретне акције. Одреди сваког дана најважнији задатак за тај дан и уради га првог. Одреди време за њега и не развлачи се.

 

Буди спремна да изађеш из своје зоне комфора. Да радиш и оно што ти је непријатно или што (још увек) не умеш. То је једини начин да еволуирамо, а оно што желимо се налази ван наше зоне комфора.

 

Ако те унутрашњи дијалог не подржава, промени га. На пример, уместо да понављаш себи „Ја не знам да ли је могуће да то и то постигнем“ говори себи „Ја сам спремна да урадим све што је потребно да бих постала/постигла то и то.“ И онда то и уради.

 

Прихвати неуспехе само као резултате који су друкчији од осталих из којих треба да научиш.

 

Тражи помоћ од свог окружења и оних који су добри у томе.

 

Слушај себе.

 

Постани свесна себе и прихвати себе онаквом каква јеси са свим талентима, јаким странама, као и оним које треба да унапредиш.

Реши евентуалне непожељне ситуације у свом животу које ти одузимају пажњу и енергију.

 

За крај:

 

Када будеш хтела да одустанеш, немој. Сети се због чега си почела.

 

Одај себи признање за сваки напредак. Испуњење потенцијала није одредиште где се стигне, прекрсте ноге и поручи кафа. То је путовање на коме се пада и устаје по хиљаду пута. Отресеш прашину, наместиш круну и идеш даље. Окренеш се иза себе и видиш да је Ти која гледа уназад много снажнија, испуњенија и задовољнија од оне Ти коју видиш иза себе.

 

И онда наставиш да испуњаваш свој потенцијал.

 

Извор: Кућа добрих вести/Креирање успеха

 

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 12 август 2019 19:20

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија