Кућа Добрих Вести

Login

Век српске авангарде

Оцените овај чланак
(3 гласова)

avangardaааааа343434Универзитетска библиотека у Београду ће ове године организовати циклус разговора о авангарди и неоавангарди под називом: Век српске авангарде, са 15 сусрета у јесењем семестру – четвртком у 18 часова.

 

 

Планирано је да овај циклус започне 19. септембра и заврши се 26. децембра.

 

 

У циклусу разговора и предавања ће учествовати наши најеминентнији стручњаци из ове области (историчари културе, књижевности, теоретичари), као и сами ствараоци. Оно што је идеја организатора овог циклуса др Василија Милновића и Проф. др Дејана Ајдачића, јесте да ће се авангарда први пут промишљати из перспективе различитих форми и уметности кроз које се објављивала свету. Тако ће у самом програму учествовати стручњаци и ствараоци из света књижевности, ликовних уметности, музике, филма, позоришта, стрипа, радиофоније итд.

 

 

Први део ће увек чинити предавање о (историјскoj) авангарди о којој ће говорити Гојко Тешић, Александар Јерков, Драган Станић, Миодраг Шуваковић, Јерко Денегри, Божидар Зечевић, Ирина Суботић, Невена Даковић, Дејан Ајдачић, Бојан Јовић, Предраг Тодоровић, Василије Милновић, Биљана Андоновска, Јелена Новаковић. Други део сусрета ће бити посвећен стваралачком опусу аутора нове авангарде (Владан Радовановић, Миодраг Тодоровић, Арсеније Арса Јовановић, +Војислав Деспотов, +Вујица Решин Туцић, Зоран Поповић, Владимир Копицл, Иван Меденица, Владимир Тошић, Миша Савић, Љубомир Кљакић, Сава Дамјанов, Слободан Шкеровић) или некој неоавангардној појави. Као учесници у овим разговорима појавиће се сами уметници, али и историчари и теоретичари који су се бавили њиховим опусима.

 

 

С обзиром на значај учесника и важност теме, позивамо Вас да медијски испратите читав догађај у обиму и опсегу који Вам одговара. У прилогу Вам достављамо и комплетан програм циклуса "Век српске авангарде".

 

 

Иначе, сви разговори ће бити снимани и доступни на Youtube видео каналу Универзитетске библиотеке у Београду. Замисао организатора је да се након завршетка циклуса приреде две књиге: зборник радова са излагањима о српској авангарди и зборник са ауторизованим транскриптима разговора о неоавангарди.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 20 септембар 2019 11:02

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија