Кућа Добрих Вести

Login

Дан људских права

Оцените овај чланак
(2 гласова)

nasglasbuducnostНа Дан људских права, ове године посебну пажњу обраћамо на младе особе, које се суочавају са бројним изазовима у многим деловима света, па и у Србији.

 

Незапосленост, ризик од сиромаштва, положај маргинализованих група младих, као и стање њиховог менталног здравља су неки од основних проблема са којима се млади у Србији суочавају.

 

И поред тога што се у последњих неколико година смањује стопа незапослености, код младих незапосленост остаје висока, а њихов неповољан положај на тржишту рада не напредује и поред постојања Националне стратегије за младе и мера које су у ту сврху предвиђене. Према последњим доступним подацима о радној снази, незапосленост младих је двоструко већа од опште незапослености. Посебно забрињава чињеница да су млади узраста од 18 до 30 година у највећем ризику да буду погођени и сиромаштвом.

 

Положај маргинализованих група младих, попут младих Рома и Ромкиња, је посебно тежак, јер у одређеним прописима, као у Закону о јавном здрављу, нису препознати на изричит начин као осетљива група. Здравствена заштита, посебно у руралним подручјима, није једнако доступна свим грађанима и грађанкама, самим тим ни младима из руралних средина.

 

Када је у питању металног здравље младих, чак 45% њих је изјавило да је константно забринуто због нечега, а 28% да им се дешава да често заплачу. Чак више од половине њих наводи да је у протекле две године доживело бар један стресни догађај, а више од једног стресног догађаја искусило је 23% ученика/ца. Осећање потпуне безвредности наводи чак 12% ученика/ца, док 7% ученика/ца наводи да им се дешава да размишљају о прекидању живота.

 

Иако се не може поуздано утврдити тачан број, подаци Европског статистичког завода показују да Србију месечно напусти више од 4.000 људи, а годишње 51.000, углавном младих што је отприлике једна цела општина у Србији на годишњем нивоу.

 

Како би млади у Србији остварили своја права и већу аутономију, на Међународни дан људских права, Тим Уједињених нација у Србији, Канцеларија Савета Европе у Београду, Мисија ОЕБС у Србији и Делегација Европске уније у Србији сматрају да младим особама треба понудити подршку која је за њих смислена, која омогућава њихову самосталност и оснаживање. Подсећамо да је неопходно обезбедити опције за пуно друштвено учешће и могућности да се слободно изразе, како нико не би говорио у њихово име.

 

Неопходно је да се млади схвате као пуноправни доносиоци одлука о сопственом животу, да је њихов глас равноправан са другима, њихова партиципација незаменљива у доношењу закона, политика и одлука на свим нивоима.

 

Од изузетне је важности узети у обзир и посебну рањивост младих у одређеним друштвеним групама. У сопственом суочавању са изазовима транзиције из детињства у одрасло доба, из образовања у економску независност, многи млади мушкарци и жене наилазе на недостатак подршке система и околине, невидљивост и занемаривање. Многи млади са инвалидитетом суочавају се са додатним препрекама у наставку образовања или запошљавању на отвореном тржишту рада. Сви млади људи, без обзира на свој идентитет, укључујући етничку припадност, религију, политичко опредељење, економски и друштвени статус, као и сексуалну оријентацију, треба да уживају једнака права, слободе и заштиту.

 

Порука четири међународне организације је јасна: млади нису сами и млади су важни. Кроз програме Тима Уједињених нација у Србији, Канцеларије Савета Европе у Београду, Мисије ОЕБС у Србији и Делегације Европске уније у Србији пружа се подршка хиљадама младих у Србији и региону, унапређују се политике и законски оквири, те се глас младих оснажује и доводи у токове доношења одлука. Прошле године смо славили 70. годишњицу Универзалне декларације о људским правима, а догодине обележавамо 70. рођендан Европске конвенције о људским правима – неопходно је да млади остану препознати међу најважнијим групама носиоца људских права, јер представљају једну од најрањивијих популација, али истовремено и једну од најснажнијих у промовисању вредности различитости и солидарности.

 

Манифестација "Србија једнака за све"

 

 

Боља економска позиција Србије заслужна је за боље остваривање социјалних и економских права свих грађана у Србији, изјавила је данас Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије, а поводом манифестације „Србија једнака за све“ која је одржана у Новом Саду поводом обележавања Међународног дана људских права.

 

 

Пауновић је том приликом истакла да је Канцеларија за људска и мањинска права током целе године посвећено радила на јачању међусекторске сарадње у области људских и мањинских права, успостављању конструктивне сарадње са организацијама цивилног друштва и на подизању свести о значају људских права у Србији.

 

 

Како је Пауновић указала, Канцеларија је остварила значајан успех по питању сарадње са националним мањинама на плану ефикаснијег остваривања права и на промоцији мултиетичности.

 

 

- У претходном периоду усвојен је велики број закона, стратегија, а од посебног значаја је Закон о бесплатној правној помоћи и Закон о заштити од насиља у породици, навела је Пауновић и додала да је и даље неопходно радити на унапређењу положаја жена, особа са инвалидитетом, старијих особа, као и деце и припадника ромске националне мањине.

 

 

На подручју јужне српске покрајине положај Срба и другог неалбанског становништва суочава се са најгрубљим кршењем основних људских права, упозорила је Пауновић.

 

 

Рад Канцеларије посебно се одразио на подизање свести о значају људских права деце и младих. Потребно је да што више позивамо људе да уважавају различитости и буду јединствени у борби против дискриминације и сваког вида насиља, оценила је Пауновић.

 

 

Према њеним речима, у нашој земљи постоје 22 савета националних мањина и Савез Јеврејских општина, а Србија као чланица Уједињених нација настоји да на све начине допринесе унапређењу толеранције, једнакости, равноправности и поштовању људских права.

 

 

Србија води рачуна да свачија права и потребе буду задовољене, због тога су основани бројни савети за сарадњу. Колико је до сада залагањем и радом Канцеларије и Владе урађено када су у питању људска и мањинска права видимо и у слогану овогодишње манифестације “Србија једнака за све”, објаснила је Пауновић.

 

 

Пауновић је указала како је за разлику од претходних година, уместо у Београду, манифестација поводом Међународног дана људских права одржана у Новом Саду, у сарадњи са националним саветима, наводећи да је план да се оваква пракса идуће године настави у некој другој локалној самоуправи у Србији.

 

 

У Новом Саду је одржана ревија народних ношњи које заузимају истакнуто место у култури и традицији сваког народа, са циљем да се истакне улога коју су имале као носилац идентитета народа кроз историју. Циљ ове ревије је да се покаже лепота различитости и мултикултуралност наше земље, рекла је директорка Канцеларије.

 

 

На манифестацији је наступио инклузивни хор у Србији и региону ИСОН који окупља децу са инвалидитетом и сметњама у развоју, а заинтересовани су могли да погледају изложбу плаката под називом "Толеранција 2" која слави и промовише толеранцију аутора Мирка Илића, као и да уживају у наступу вокално инструменталног састава Ретро акустик, наводи се у саопштењу Канцеларије за људска и мањинска права.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 10 децембар 2019 14:12

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија