Кућа Добрих Вести

Login

Уручене награде УНС-а

Оцените овај чланак
(1 Глас)

unsnagradeeeeeУдружење новинара Србије (УНС) уручило је данас, на свој 138. рођендан, годишње награде најбољим новинарима.

 

Новинару и књижевнику Живојину Ракочевићу уручена је награда за борбеност у новинарском изражавању и оригиналан новинарски потез „Александар Тијанић“.

 

Новчани део награде, рекао је Ракочевић, намениће за подизање споменика писцу и новинару који се 1966. године утопио у Охридском језеру Лазару Вучовићу, а који је срушен код Призрена. „На овај начин ће му Тијанић подићи споменик“, рекао је Ракочевић.

 

Подсетио је и да су УНС и УНС на Косову седам пута постављали плочу, која је рушена, новинарима Ранку Перенићу и Ђуру Славују, а који су отети 1998. године.

 

Новинару недељника НИН Вуку З. Цвијићу уручена је награда „Лаза Костић“ за вест која је „обележила ову годину“ да је узбуњивач Александар Обрадовић из Крушика ухапшен. Захвалио се редакцији НИН која је издржале „нападе и паљбу власти“ изазвану текстовима које о овој теми објављује у том недељнику.

 

Награду „Лаза Костић” за репортажу уручена је новинару РТС-а Далибору Жарићу за телевизијску репортажу под називом „Филип Филиповић, задња пошта Куршумлија“ која је емитована у Око магазину. Рекао је да је репортажом „пробијен пут“ којим ће наставити да иду.

 

Награда „Лаза Костић“ за сатиру уручена је нишком новинару, колумнисти портала „Јужне вести“ и листа „Глас југа“ Драгославу Петковићу за „вишегодишњу серију сатиричних колумни писаних аутентичним старонишким језиком“.

 

Испричао је део своје приче: „Сваки човек на овај бели свет носи си крст на грбину и такој с тај крст оди по свет саплита се, пада, диза се, па пада, па се диза, а стара курва судбина ч’с по ч’с га ошине с камџију и шпне му на уво. Ништа неје вековно и забрај и ти си слте смртан створ“.

 

Уреднику економске рубрике листа „Данас“ Александру Милошевићу уручена је награда „Богдан Тирнанић“ за коментар/колумну.

 

“Велика је част бити добитник ове награде. Тирнанић је знао да нађе меру у неумереном времену. То је мера која нам данас недостаје“, рекао је Милошевић.

 

Специјална награда за публицистику „Жика М. Јовановић“ уручена је Слободану Гиши Богуновићу за дело „Људи Политике – Лексикон сарадника (1904/1941)“. Богуновић је истакао да је данас „Политика“ у „драматичном стању“, у шта се уверио јер није објавила информацију о овој књизи.

 

„Постојe две стране овог листа – издавач и ћерка фирма која га гледа попреко“, рекао је Богуновић и захвалио се Политици а.д. и Политикином забавнику који су помогли у издавању овог дела о људима који су створили „Политику“.

 

Главном и одговорном уреднику Другог програма Радио-телевизије Војводине Атили Мартону уручена је награда за уређивање „Димитрије Давидовић“.

 

Мартон је рекао да је важно да програм на мањинским језицима Јавног медијског сервиса буде „слободан“ и да истинито, објективно, правовремено и тачно информише и захвалио се храбрим колегама који верују у слободно информисање на језицима националних мањина.

 

Награда за животно дело уручена је фотографкињи Горанки Матић. „Историја постоји и њу памтимо, преко текстова, можда лакше преко фотографија“, рекла је Матић, која се четири деценије бави овим послом.

 

Дописнику „Вечерњих новости“ из Париза Горану Чворовићу, екипи Спутњика и новинару телевизије Н1 Адаму Сантовацу уручена су специјална признања.

 

Чворовић, који је „у светским оквирима“ био први новинар који је направио ексклузивни интервју са Петером Хандкеом, након што је објављено да је овогодишњи добитник Нобелове награде, рекао је да му је велика част што је добио признање које је и награда за „Вечерње новости“.

 

Сантовац, који је добио признање за новинарско истраживање „Мега дипломац“, истакао је да је објективност ове нагреде и то што није члан УНС-а, а добио је. “Посебно ми значи образложење у којем се наводи да сам се водио свим правилима новинарске професије, јер је тема таква да лако може да се пређе у острашћеност, а да новинар буде истакнут у први план“, рекао је Сантовац.

 

У име екипе Спутњика, која је добила признање за серијал од три репортаже под називом „20 година од НАТО агресије – Србија памти“, награда је уручена Наташи Милосављевић. Рекла је да су се потрудили, иако су млада редакција, да оживе тај догађај и младе упознају са оним што се тада дешавало. Посебан успех је и то што је серијал преведен на стране језике.

 

Плакете за пет деценија чланства у УНС-у припале су Душану Радовановићу, Босиљки Јелић, Предрагу Костићу и Марији Тарјевић.

 

Извор: УНС


Последњи пут измењено понедељак, 23 децембар 2019 15:28

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија