Кућа Добрих Вести

Login

Шетње „Културна баштина Топчидера” и у 2020. години

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kulturnabastinasetnjaМузеј афричке уметности од ове суботе, 25. јануара 2020 од 11 часова, кренуће путем откривања културног наслеђа и баштине београдског Топчидера - просторне и културно-историјске целине која је 1987. године проглашена за културно добро од изузетног значаја за РС Србију због њених природних, естетских, културних и историјских вредности.

 

Шетње кроз наслеђе и културну баштину Топчидера у организацији Музеја афричке уметности и Куће легата – Легата Петра Лубарде, одржавају се редовно од 2017. године и подразумевају обиласке три одабране институције у једном термину. Реч је о специфичном програму међуинституционалне сарадње који повезује за сада седам различитих локација у овом делу Београда, а намера је остварити сарадњу и са другим објектима у непосредном окружењу. У овом тренутку, у реализацији шетњи учествују, поред Музеја афричке уметности и Куће легата – Легата Петра Лубарде и Архив Југославије, Кућа Олге Јанчић, Веспа музеј Србија, Јавни акваријум и тропикаријум, Кућа кралја Петра - који великодушно отварају своја врата културним шетачима.

„Културна баштина Топчидера“ открива скривене драгулје топчидерског брда, приватне и јавне просторе које баштине разнолико наслеђе – историјско, културно, уметничко, природно, колекционарско, итд. Током ових шетњи можете чути више о архитектури поменутих објеката, о својеврсном духу места – гениус лоци који се кроз историју у одређеном простору развијао, о чувеним уметницима Петру Лубарди и Олги Јанчић, о Здравку Печару и Веди Загорац, оснивачима Музеја афричке уметности, о активностима кралја Петра И Карађорђевића и његовог сина Александра у овом делу Београда, о италијанском долце вита и веспарошкој страсти и култури.

Заинтересовани могу да се придруже и сазнају откуд прича о Моши Пијаде у Музеју афричке уметности, шта је Петар Лубарда мислио о израдњи Ђердапа, које возило заправо користи Беба Лончар у филму Љубав и мода, како је упознавање Хенрија Мура утицало на опус Олге Јанчић, на који начин је кралј Петар живео у изнајмлјеној вили трговца Ђорђа Павловића и многе многе друге историјски занимлјиве, а савремено инспиративне приче.

 

Шетње организују и воде историчарке уметности Ана Кнежевић (МАУ) и Ивана Затежић (Легат Петра Лубарде).

 

Прва планирана шетња у 2020. години је у суботу 25. јануара од 11 часова (окуплјање у Музеју афричке уметности), а туром ће бити обухваћен Музеј афричке уметности, Кућа краља Петра и Кућа легата – Легат Петра Лубарде.

 

Више информација о пријављивању и терминима у фебруару и марту прочитајте ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 23 јануар 2020 14:02

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија