Кућа Добрих Вести

Login

Бесплатни кампови документарног филма за младе из целе Србије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

naserazlikeУ оквиру програма Слободна Зона Јуниор, у периоду од 1. до 14. јула отворен је конкурс за учешће у Камповима друштвено – ангажованог документарног филма за младе из целе Србије, узраста од 15 до 26 година.

 

Кампови предвиђају две старосне групе, млађу од 15 до 19 и старију од 20 до 26 година и подељени су у два сегмента. Први двонедељни део кампова биће организовани паралелно у обе групе, на Дивчибарама у периоду од 9. до 23. августа. Други, седмодневни део биће одржан у јануару 2021.године.

 

Програм је намењен младима који филмским језиком и естетиком желе да истраже актуелне друштвене контексте кроз креирања ангажованог филма.

 

Кампови документарног филма део су ширег пројекта Наше разлике су наша снага чији је циљ да креира простор за интеркултурни дијалог међу младима из различитих етничких заједница, те да их кроз процес неформалног учења и креативног стварања подстакне да негују и промовишу поштовање културне разноликости, толеранције и разумевања. У складу са тим, Слободна Зона Јуниор, овим путем охрабрује све младе, а нарочито припаднике националних мањина да се пријаве на конкурс.

 

Професионалци из света филма, између осталог, упознаће полазнике са различитим аспектима снимања документарног филма: писањем сценарија, драматургијом, режијом, монтажом, камером, снимањем и дизајном звука.

 

Кроз размену идеја и сазнања, у контакту са стручњацима из различитих поља филмске праксе, активистима за људска права, актерима у социјалној и културној политици, полазници ће се упознати не само са занатским аспектом креирања документарног филма, већ ће спознати и промишљати шири контекст у коме њихови филмови тек треба да настану.

 

Изабрано полазници ће имати прилику и да сниме документарне краткометражне филмове који ће бити приказани на јесен 2021. године на Филмском фестивалу Слободна зона, али и на 60 посебно организованих пројекција у 40 места широм Србије. Ови филмски догађаји биће уприличени као део шире кампање за подизање свести о важности неговања културне разноликости и мултикултурализма.

 

Сви заинтересовани кандидати и кандидаткиње треба да до 14. јула попуне пријавни формулар на сајту freezonebelgrade.org  у коме ће између осталог приложити и своју идеју за документарни филм. Укупно 30 младих аутора и ауторки најзанимљивијих идеја за документарни филм биће изабрани да буду полазници кампова.

 

Учешће у програму је бесплатно, а све трошкове превоза, смештаја, хране и радних материјала сносе организатори.

 

За време трајања кампа ангажованог документарног филма Слободне Зоне Јуниор биће поштовани актуелни савети и прописи надлежних институција о заштити и превенцији од вируса ковид-19. Током трајања радионица, учесници, предавачи и организатори имаће обезбеђена средства за дезинфекцију руку, заштитне маске и рукавице.

 

Програм Слободна зона Јуниор успостављен је 2006. године са намером да се у Србији покрену разговори и прошире знања о актуелним друштвеним и политичким темама из целог света, те да се путем примене ангажованих филмова у образовању допринесе развоју критичког размишљања код младих људи, повећању медијске писмености, толеранције, те разбијању предрасуда и стереотипа.

 

Пројекат Наше разлике су наша снага, спроводи Фонд Б92 кроз програм Слободна Зона Јуниор уз финансијску подршку Европске уније у оквиру програма Подршка цивилном друштву Делегације Европске уније у Републици Србији.

 

Извор: Б92/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 02 јул 2020 11:11
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија