Кућа Добрих Вести

Login

Дан Народног позоришта

Оцените овај чланак
(1 Глас)

narodnoiuiiuizizПоводом Дана Народног позоришта 22. новембра, Управни одбор је доделио признања најзаслужнијим члановима који су се истакли у раду током сезоне 2019/2020.

 

Свечана додела је одложена из епидемиолошких разлога.

 

Заслужни радници који су стекли услове испраћени су у пензију, подељене су јубиларне награде, похвале и печати за изузетно залагање радницима и сарадницима.

 

ДОБИТНИЦИ ГОДИШЊИХ НАГРАДА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПО ОДЛУЦИ УПРАВНОГ ОДБОРА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА:

НАГРАДА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ЗА НАЈБОЉУ ПРЕДСТАВУ У ОКВИРУ РЕПЕРТОАРА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У СЕЗОНИ 2019/2020.

 

додељује се представи КАЛИГУЛА, Албера Камија у режији Снежане Тришић (премијера је била 5.фебруара текуће године)

Образложење: Представа „Калигула“ одликује се пре свега редитељским и глумачким истраживањем и покушајем да се досегне нови жанровски угао гледања. Складна игра глумаца, као и њихово потпуно предавање другачијим и новим поступцима, издвојило је ову представу од осталих премијера које су настале у наведеном периоду.

 

НАГРАДА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ЗА НАЈБОЉА ИНДИВИДУАЛНА ПРЕМИЈЕРНА УМЕТНИЧКА ОСТВАРЕЊА У ОКВИРУ РЕПЕРТОАРА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У СЕЗОНИ 2019/2020:

 

Љиљана Благојевић-Ковачевић, првакиња Драме, за насловну улогу у представи Максима Горког „Васа Железнова и други“ у адаптацији и режији Златка Свибена

 

Небојша Кундачина, глумац, за улогу Прохора Борисова Харапова у представи Максима Горког „Васа Железнова и други“ у адаптацији и режији Златка Свибена

 

Слободан Бештић, првак Драме, за улогу у представи „Ноћни писац“ по тексту и у режији Јана Фабра

 

Игор Ђорђевић, првак Драме, за насловну улогу у представи Албера Камија „Калигула“ у режији Снежане Тришић

 

Јасмина Трумбеташ Петровић, директорке Опере, првакиња Опере, за насловну улогу у опери Ђакома Пучинија „Манон Леско“ Ђакома Пучинија

 

Јанко Синадиновић, првак Опере, за улогу Де Гријеа у опери Ђакома Пучинија „Манон Леско“

 

НАГРАДА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ЗА ИЗУЗЕТНО ЗНАЧАЈАН УКУПАН УМЕТНИЧКИ И РАДНИ ДОПРИНОС:

 

Јадранка Јовановић, првакиња Опере

Милета Пантелић, шеф Службе за безбедност, ванредне ситуације и заштиту од пожара

 

ПЛАКЕТА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПО ОДЛУЦИ УПРАВНОГ ОДБОРА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПОВОДОМ ЗНАЧАЈНИХ АКТИВНОСТИ У ЖИВОТУ И РАДУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА:

 

Петар Божовић, изузетан позоришни, филмски и телевизијски глумац, личност великог интегритета, изузетно надахнуто и посебно глумачко, лично ја, изузетни уметник, велика подршка Народном позоришту, јединствени посвећеник уметности, истини и правди

Национална платформа „Србија ствара“ за изузетан подстицај, иновацијама, креативности и развоју креативних индустрија

НАГРАДА „РАША ПЛАОВИЋ" која афирмише највеће вредности позоришне глуме на подручју Београда у прошлој позоришној сезони 2019/2020

 

Жири за доделу награде „Раша Плаовић" у саставу: др Рашко Јовановић, театролог, председник жирија и чланови: Рада Ђуричин, Радмила Живковић, Владан Гајовић, глумци и редитељ Филип Гринвалд, на седници одржаној 19. новембра 2020. у Народном позоришту, донео је одлуку већином гласова: да се Награда „Раша Плаовић" за ову годину додели глумцу ИГОРУ ЂОРЂЕВИЋУ за улогу Калигуле у представи „КАЛИГУЛА“ Албера Камија у режији Снежане Тришић на сцени Народног позоришта у Београду.

 

Образложење Жирија

 

Од самог почетка када је ступио на сцену Народног позоришта маестрално играјући Алберта Ајнштајна у представи ,,Милева Ајнштајн“ било је кристално јасно да је Игор Ђорђевић глумац изузетног дара. Стрпљиво, мудро и без остатка се давајући позоришту, градио је своју глумачку личност. Клаудије у трагедији ,,Хамлет“, Иже у комедији ,, Рибарске свађе“, Прозоров у драми ,,Три сестре“, Цар Едип у истоименој трагедији, Џими Портер у комаду ,,Осврни се у гневу“, Кањош у драми ,,Кањош Мацедоновић“, Ставрогин у драматизацији романа ,, Зли дуси“, Ричард Трећи у истоименој Шекспировој трагедији и, сада, Калигула у истоименој филозофској драми Албера Камија.

 

Ђорђевић игра у фуриозном темпу маштовито градећи лудило владара који презир назива својим уточиштем и у жудњи за неухватљивом Луном у свом первертираном, декадентном театру, чини метафизичко зло стварним људима. Тумачћи лик Калигуле, он је, за драмску акцију важном, односу човека и Бога, који Ками гради уверљивим средствима, подарио специфичну емоцију традициналног односа мушкарца према вољеној жени. Тиме је трагично исходиште људске егзистенцијалне и сваковрсне друге запитаности, које је суштински резултат овог комада, постало довољно снажно да не само парира, већ и надилази онај политички проседе који доминира овом Камијевом драмом, а која је писана у време јасног политичког дискурса аутора у односу на савремене друштвено-политичке токове. А када тумачећи један лик, наравно у контексту редитељског концепта, учините значајан жанровски квалитативни искорак на нивоу целине, какав је Игор Ђорђевић у овом случају начинио, апострофирајући своју изузетну телесну експресију и велики комички дар, онда резултати тог глумачког ангажмана заслужују да се на прави начин вреднују. Игор Ђорђевић је тумачећи лик Калигуле још једном потврдио снагу своје сценске харизме и изузетну сценску интелигенцију која еманира, пре свега, кроз слојевитост карактера у контексту ситуације и, што је још важније, моћи да се та комплексност лика пренесе на сцену на узбудљив и сценски ефектан начин.

 

Преглед рада Народног позоришта у периоду од 22. новембра 2019. до 22. новембра 2020. Године под називом „Народно позориште гала“ биће емитовано стримингом са почетком у 12 часова преко Youtube канала Народног позоришта.

 

Линк ће бити постављен на сајту и друштвеним мрежама позоришта.

 

Термин свечане прославе биће накнадно објављен кад се за то стекну епидемиолошки услови.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 21 новембар 2020 16:41

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија