Кућа Добрих Вести

Login

Ризница књига илити добра страна Фејсбука

Оцените овај чланак
(2 гласова)

riznicaknjigaddfdfdfdФејсбук - једно од највећих чуда данашњице, макар у Србији. Једни га хвале, други куде, али не може му се оспорити да повезује људе, да је постао бољи и бржи информативни медиј од било које новине или ТВ станице.

 

Уз то, може одлично послужити у маркетиншке сврхе, па чак и за вођење целог посла, преко њега се рекламира, тргује, обавештава,... Поента је само у томе како га ко од нас користи и шта очекује од њега, али то је већ ствар карактера и личног избора.

 

Најбољи пример како искористити све предности Фејсбука пружили су нам чланови групе Ризница књига, боље рећи чланице, мада како кажу администраторке ове групе, све је више и мушкараца који им се придружују у причама о књигама. Група је основана прошле године и има око 4.000 чланова, али овај број се из дана у дан увећава, јер је довољан само један поглед на њихове постове па да пожелите да уђете у овако добро и весело друштво. Ово је заиста права ризница, не само књижевног блага, него и лепих мисли, здравог смеха, врцавих шала.

 

Чланови нуде књиге на продају, по популарним ценама, али их још чешће размењују, а како смо уочили по постовима, делује да их најчешће једни другима поклањају.

 

На питање која је била основна идеја око које су се окупиле, администраторке Милица, Ина и Бојана кажу да су желеле да створе једну праву оазу мира, креативности и дружења свих који цене писану реч. "Мислимо да смо уз помоћ чланова успеле да идеју спроведемо у дело", поносне су на своју дружину, а по силним изјавама захвалности које читамо на њиховим страницама, јасно је да је ово место постало много више од виртуелне књижнице.

 

Прича о књигама често је само увод за причу о животу, па се овде тражи и налази подршка за многе проблеме у животу, деле савети, или другачије речено - разведравају облачни дани и свет чини лепшим и бољим местом. И саме креаторке су помало изненађене у шта је израстао њихов план, али се одлично прилагођавају свим променама и одржавају страницу занимљивом за све већи број корисника.

                                                       administratorkeererere

"Циљ је и даље исти, али како група расте, расту и изазови да се група одржи живом и активном. Треба пуно рада и залагања, али и љубави, да би наша група била место на које ће сви радо свраћати", кажу администраторке, док нама делује да оне све то са лакоћом савладавају, природно, са пуно ентузијазма.

 

 

 

Нису овде само ризничари, него и озбиљни трагачи за књишким благом. Права су берза књига, нема тог наслова који не могу да пронађу у року од сата. Око једног питања у трену се створе десетине коментара и тражена књига врло брзо буде адресирана на купца, неретко и поклоњена.

 

Интересовало нас је које теме највише привлаче чланове, односно шта се данас највише чита, каква литература. Наше даме кажу да су укуси различити, па према томе и теме које интересују чланове. "Тренутно постављамо различите изазове у оквиру којих чланови пишу осврте и утиске о делима која су прочитали. Интересантно и јако забавно је читати све те различите доживљаје дела које сте можда и сами прочитали, а неко доживео на потпуно другачији начин", кажу ризничарке и тако доказују да код њих нема кризе када је инспирација у питању, увек ће наћи нови изазов да покрену чланове на разговор.

 

Дружење на мрежи може бити велика подршка у свакодневном животу.

 

"Данас људи све мање имају времена за дружење, пуно се ради и умор чини своје. Зато је лакше тражити друштво на мрежама или у групама где људи деле твоја интересовања.

 

У групи имамо дан за разоноду, када са члановима причамо о свему и свачему, а што се не тиче само књига. На тај начин се зближавамо, делимо проблеме који су нас задесили у току недеље, јадамо се, али и добијамо тону позитивне енергије и сазнање да у неким проблемима нисмо сами и да излаза увек има. Некад је довољно само да те неко саслуша", потврђују нам Милица, Ина и Бојана да Фејсбук може бити врло користан.

 

 

Осмислиле су различите акције које уносе динамику у групу, али и у свакодневицу оних који их прате. Размењују се поклони, договарају дружења, а оно што је најлепше код Ризнице књига јесте да се дружење њихових чланова врло често са виртуелног плана пренесе на реални.

 

Када смо их питали да нам открију рецепт како прећи са виртуелног на право дружење, оне кажу: "То се једноставно деси, људи се пронађу и зближе, прво преко књига које читају, сарадњи које остварују, необавезног ћаскања на постовима, а онда жеље да се виде и прозборе коју, гледајући се у очи. Тако настају дивна пријатељства јер нас је спојила заједничка љубав према одређеној ствари, у овом случају, књизи. Лепо је речено да су књиге мостови који спајају људе.

 

Као што увек бива, залута и међу ризничаре понеки хејтер, мргуд, генерално баксуз, али оне умеју да се носе са њима.

"Непријатне ситуације се десе, али у нашој групи су јако ретке. Има оних који се јављају само да прокоментаришу негативно. У нашој групи нема места вређању чланова, ни према којој основи и чланови који то не поштују прво буду упозорени, а ако и даље наставе и удаљени из групе. Живот је превише кратак да бисмо га трошили на негативне ствари, када можемо да уживамо у дружењу без трзавица", искрене су администраторке.

 

Тако су нам у ствари и дале рецепт - искреност, отвореност, природност, непогрешиво воде до правих пријатеља.

 

Посебне планове немају, настављају и даље да уживају у дружењу и љубави према писаној речи која их је спојила. А ви првом приликом свратите у Ризницу књига, тамо има места и књига за сваког добронамерног госта.

 

Извор: Блоготрес


Последњи пут измењено субота, 19 децембар 2020 20:45

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија