Кућа Добрих Вести

Login

Ексклузивно филателистичко издање - 60 година од првог лета човека у космос

Оцените овај чланак
(3 гласова)

lazicdfkjdkfjdjfdkkfdfdfdfdf89898Руски космонаут Јуриј Гагарин полетео је у свемир, чиме је започета нова ера у историји човечанства.

 

Поводом 60 година од тог лета, 12. априла, Пошта Србије представила је ексклузивно филателистичко издање “60 година од првог лета човека у космос” чији ће уникатни примерци бити уручени председницима Србије и Руске Федерације.

 

 

Филателистичко издање “60 година од првог лета човека у космос” настало је у сарадњи са Државном корпорацијом Руске Федерације за космичке активности „Роскосмос“. На маркама су хероји - руски космонаути Јуриј Гагарин и Герман Титов, као и прва и до сада једина жена космонаут која је самостално пoлетела у свемир - Валентина Терешкова.

 

На свечаности која је одржана у ПТТ музеју ексклузивно су представљени и уникатни примерци овог филателистичког издања, који ће бити уручени председницима Републике Србије и Руске Федерације – Александру Вучићу и Владимиру Путину.

 

„Упркос проблемима са којима се свет суочава, као што су економска криза и пандемија корона вируса, Србија је захваљујући визији и упорности једног човека - председника Александра Вучића, показала да може на најбољи начин да се избори са свим изазовима. Србија памти велике тренутке човечанства и увек ће бити спремна да их пригодно обележи, као што је то учинила данас маркама посвећеним првом лету човека у свемир“, изјавио је Зоран Ђорђевић, в.д. директор Поште Србије.

 

„Данашњи догађај биће још један подстрек развоју односа Русије и Србије и реализацији договора председника Владимира Путина и Александра Вучића на остварењу сарадње у области науке и технологије, а посебно на сарадњи у производњи вакцине против корона вируса, што је данас и најважније за наше земље и цео свет“, изјавио је изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко и захвалио се директору Ђорђевићу и званичницама Србије на подршци данашњем догађају.

 

У ПТТ музеју је отворена и изложба настала у сарадњи са Руским домом на којој су приказане ексклузивне фотографије Јурија Гагарина које је обезбедио „Роскосмос“, као и филателистичка изложба “Српска и руска филателија о космосу” на којој су први пут представљене изузетно вредне и ретке поштанске марке са темом истраживања космоса објављене у Србији и Русији, која је организована у сарадњи са Удружењем „Адлигат“.

 

Погледајте шта је о изложби рекао аутор Виктор Лазић, директор ПТТ Музеја и председник Адлигата, из чијих су фондова филателије за ову изложбу уступљене марке ове тематске садржине

 

 

 

Руска агенција "Риа Новости" објавила је вест о новом српском издању поштанских марака поводом 60. година од Гагариновог лета у свемир и о изложби "Српска и руска филателија о космосу", коју је припремио Адлигат у ПТТ музеју.

 

Ову вест је на свом профилу подели и директор Роскосмоса, Димитрије Рогозин, а поводом изложбе остварен је контакт са Музејом космонаутике из Москве са молбом да се изложба прикаже у Русији.

 

Више о томе можете прочитати ОВДЕ.

 

За поставку изложбе у ПТТ-у Адлигат је бесплатно уступио више од 350 поштанских маркица.

 

Извор: ПТТ/Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено уторак, 13 април 2021 14:43

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија