Кућа Добрих Вести

Login

Данас је Meђународни дан породице

Оцените овај чланак
(2 гласова)

familiТема Међународног дана породице 2021. године који се обележава данас је „Породице и нове технологије“.

 

Пратећи тему 59. заседања Комисије за друштвени развој: „Социјално праведна транзиција ка одрживом развоју: улога дигиталних технологија у друштвеном развоју и добробити свих“, обележавање Међународног дана породица 2021. године се фокусира на утицај нових технологија на добробит породица.

 

Глобални трендови – укључујући нове технологије, демографске промене, брзу урбанизацију и миграционе трендове, као и климатске промене – драматично обликују наш свет.

 

Продужена пандемија ЦОВИД-19 показала је значај дигиталних технологија за рад, образовање и комуникацију.

 

Пандемија је убрзала технолошке промене које су већ биле у току, како у друштву, тако и на послу, укључујући проширену употребу дигиталних платформи и сродне технолошке иновације, попут “цлоуд” - рачунарства и употребу великих података и алгоритама.

 

Припремајући се за тридесету годишњицу међународне године породице, 2024. године, Уједињене нације имају за циљ да подигну свест о поменутим глобалним трендовима и одговорним породично-оријентисаним политикама за сузбијање њихових ефеката.

 

Породични трендови

 

Породице широм света се мењају, а многе постају све мање, како расте број једнородитељских домаћинстава.

Тренутно, 65% свих породица чине или парови који живе са децом било које доби, или парови који живе и са децом и са члановима шире породице, као што су баке и деке.

 

Феномен све мањег броја чланова шире породице, а све већег броја једнородитељских породица, ставља у фокус питања социјалне заштите.

 

Државе чланице се подстичу да размотре следеће препоруке:

 

   Наставити са напорима ка спровођењу циљева Међународне године породице и њених процеса који погодују реализацији Агенде о одрживом развоју УН 2030;

   Инвестирати у породично-оријентисане политике усмерене ка сиромаштву, како би се спречио међугенерацијски трансфер сиромаштва;

   Инвестирати у политике и програме социјалне заштите, промовисати родно-осетљиве мере социјалне заштите и препознати улогу породица као пружаоца социјалне заштите;

   Улагати у различите политике равнотеже између породице и рада, усмерене, између осталог, на проширење услуга чувања деце при одсуству родитеља, укључујући очеве;

   Осигурати да породично оријентисане стратегије промовишу родну равноправност и

   једнаку поделу кућних обавеза између мушкараца и жена и препознати терет неплаћеног рада;

   Појачати напоре да се обезбеди једнака плата за једнаки рад;

   Заштитити правни идентитет и регистрацију рођења за сву новорођенчад, како би се осигурало њихово пуно учешће у друштву и приступ накнадама, укључујући социјалну заштиту;

   Промовисати улагања у приступачну и доступну инфраструктуру, укључујући становање и превоз у корист породица и ради спречавања бескућништва;

   Решавати узроке породичног бескућништва, укључујући сиромаштво, породично насиље и недостатак приступачног становања и проширити напоре на обезбеђење адекватног и приступачног смештаја са услугама подршке породицама.

 

Из историјата Међународног дана породице

 

Током 1980-их, Уједињене нације су почеле да усредсређују пажњу на питања у вези са породицом. 1983. године, на основу препорука Економског и социјалног савета, Комисија за социјални развој у својој резолуцији о улози породице у развојном процесу (бр. 1983/23) затражила је од генералног секретара да се утиче на повећање свести међу доносиоцима одлука и јавности о проблемима и потребама породице, као и о ефикасним начинима задовољења тих потреба.

 

У својој резолуцији бр. 1985/29, од 29. маја 1985. године, Савет је позвао Генералну скупштину УН да размотри могућност укључивања у привремени дневни ред свог 41. заседања тачке под називом „Породице у процесу развоја“, с циљем да размотри захтев Генералног секретара да покрене процес развоја глобалне свести о укљученим питањима усмерених ка владама, међувладиним и невладиним организацијама и јавном мњењу.

 

Касније, на основу препорука Комисије за социјални развој, формулисаних у њеном 30. кругу заседања, Скупштина је позвала све државе да изнесу своје ставове у вези са могућим проглашењем Међународне године породице и да понуде своје коментаре и предлоге.

 

Савет је такође затражио од Генералног секретара да Генералној скупштини УН на њеном 43. заседању поднесе свеобухватан извештај, заснован на коментарима и предлозима држава чланица о могућем проглашењу такве године и другим начинима и средствима за побољшање положаја и добробити породице и интензивира међународну сарадњу као део глобалних напора за унапређење друштвеног напретка и развоја.

 

Генерална скупштина УН је у својој резолуцији бр. 44/82, од 9. децембра 1989. године, прогласила Међународну годину породице.

 

Генерална скупштина УН је 1993. године у резолуцији А/РЕС/47/237 одлучила да се 15. мај сваке године обележава као Међународни дан породице. Овај дан пружа прилику за унапређење свести о питањима која се односе на породице и за повећање знања о социјалним, економским и демографским процесима који утичу на породице.

 

Дана 25. септембра 2015. године, 193 државе чланице Уједињених нација једногласно су усвојиле Циљеве одрживог развоја, сет од 17 циљева са сврхом да елиминишу сиромаштво, дискриминацију, злостављање и превентабилне смрти, бавећи се уништавањем животне средине и почетком „ере развоја - за све људе и свуда“.

 

Породице и породично оријентисане политике и програми су витални за постизање многих од ових циљева.

 

Извор: Институт за јавно здравље

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија