Кућа Добрих Вести

Login

Београдска кућа виолине

Оцените овај чланак
(5 гласова)

guarnerius-uvodnaБЕОГРАД - Јединствена кућа културе, смештена недалеко од београдске боемске четврти Скадарлија, свакодневно сарађује са младим домаћим и светским виолинистима. Центар лепих уметности Гуарнериус, који чини богатијим културни живот Београда, Србије и читавог региона,  дело је чувеног виолинисте Јована Колунџије. О најновијем програму Центра, подршци младима и колико је Центар важан за нашу културу причали смо са Јеленом Папић из Гуарнериуса.

 

 

Шта публика може очекивати у новој концертној сезони у Центру Гуарнериус ?

 

-Као и претходних сезона, и у овој смо почетком септембра угостили прве извођаче на сцени Гуарнериуса и то најбоље младе музичаре. Сезону смо започели са концертима победника Такмичења младих талената класичне музике из Србије - "Награда Гуарнериуса", такмичења које смо са великим успехом организовали прошле године. И у овој сезони ћемо наставити са представљањем великих имена светске музичке сцене, али и са промоцијом наших младих талената.

Недавно смо са ансамблом Гудачи св. Ђорђа организовали гала концерт у Коларчевој задужбини, поводом прославе јубилеја ансамбла – 20 година рада. Са гудачима је наступио маестро Јован Колунџија и планирамо да овај ансамбл представимо и публици у другим крајевима Србије и региону.

Од наступајућих великих концертних пројеката, издвојили бисмо гостовање најбољег младог виолинисте данашњице, руског виртуоза Јурија Ревича. Он је на захтев домаће публике, коју је прошлогодишњим наступом на Коларцу одушевио, поново недавно музицирао у Коларчевој задужбини.

 

Који су будући планови Центра Гуарнериус?

 

- Планова је много и надамо се да ћемо имати прилику да што већи број замишљених пројеката реализујемо. Подршка младим даровитим уметницима је одувек чинила изузетно важан сегмент активности нашег Центра.

Ове године смо са Факултетом музичке уметности у Београду започели циклус концерата "ФМУ и Гуарнериус награђују", који промовише најбоље младе студенте овог факултета. То је пројекат на који смо изузетно поносни, јер смо до сада на сцени Гуарнериуса угостили 11 младих музичара, од којих многи имају и веома успешне каријере у иностранству, али немају прилику да се представе домаћој публици. Жеља нам је да кроз другачије музичке и ликовне пројекте, које припремамо у овој сезони, упознамо публику са истакнутим страним уметницима који имају успешне светске каријере.

У оквиру нашег Центра, од прошле сезоне је активан и балетски студио наших најеминетнијих балетских уметника Константина Костјукова и Душке Драгичевић, што је и уметност покрета учинило веома важним делом наших активности.

 

Шта све Центар може да понуди?

 

- У камерној сали и галерији Гуарнериуса, до сада смо остварили више од 700 програма – концерата, изложби, промоција, ауторских вечери, мајсторских курсева, фестивала, такмичења, позоришних представа. Наш простор је такав да га можемо прилагодити најразличитијим потребама и захтевима уметничког пројекта.

 

Колико је интересовање међу публиком за програм који се може видети и чути  у Центру?

 

- Интересовање за наше програме је увек било велико, како због специфичности наших пројеката, тако и због сјајне сарадње коју имамо са медијима, који на прави начин прате и промовишу дешавања у нашем Центру. Посебно нас радује све веће присуство млађе публике на нашим концертима и то не само оних који ће се сутра и професионално бавити музиком, већ и оних који немају музичко предзнање, већ су привучени необичним програмом и лепотом разних облика уметности.

 

Колико Центар има прилике да помаже младим виолинистима?

 

- Оснивач Центра лепих уметности Гуарнериус је наш истакнути виолиниста Јован Колунџија зато наш Центар називају "кућом виолине". Млади виолинисти у маестру Колунџији виде свој велики узор и често нам се јављају са жељом да их подржимо у организацији наступа или у промоцији.

Издвајамо циклус концерата "Јован Колунџија младим виолинистима", који је до сада представио велики број тренутно најбољих младих виолиниста у Србији. Године 2008. смо организовали Национално такмичење младих виолиниста, а прошле "Такмичење младих талената класичне музике из Србије “Награда Гуарнериуса”.

 

Шта  млади могу научити у Центру?

 

- Кроз бројне концерте, музичке циклусе, такмичења, трудимо се да помогнемо младим музичарима у прилици да свој велики таленат представе публици, да их промовишемо у медијима, организујемо мајсторске курсеве, направимо добар контакт са истакнутим виолинистима и професорима у свету, код којих би наши млади музичари могли да наставе усавршавање. Такође, имамо сјајну сарадњу са музичким школама и факултетима у Србији.

 

Колико наша земља помаже и цени младе виолинисте?

 

- Времена су таква да за културу има све мање места. Тешко је на прави начин подржати младе музичаре који тек треба да направе своје прве професионалне кораке. Али, то је борба у којој смо од 2001. године и од нашег оснивања. Није лако, али нас чини неизмерно срећним сваки њихов успех на домаћој или међународној сцени и свака њихова награда на великим такмичењима, а ни они свакако не заборављају место где су започели своје каријере.

 

Колико су овакви музички центри битни за нашу културу?

 

- Сматрамо да су изузетно важни, јер нуде нешто ново, другачије. Камерни простор какав је у Гуарнериусу, не постоји у овом делу Европе и нуди бројне могућности за камерне концерте, изложбе, промоције. Гуарнериус је јединствена кућа културе код нас, која чини културни живот Београда, али и Србије и читавог региона занимљивијим и богатијим.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 10 децембар 2012 10:33
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија