Кућа Добрих Вести

Login

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ: Свечано отварање Чачка Националне престонице културе 2023

Оцените овај чланак
(2 гласова)

casdfe3434545Церемонијом отварања, која ће бити одржана 21. марта на Централном градском тргу у Чачку, под називом „Све боје слободе“, Чачак ће и званично постати прва национална престоница културе за 2023. годину.

 

Реч је о мултимедијалном спектаклу, према тексту Светислава Јованова и у режији Милоша Шаровића, чија је тематска окосница идеја културе као слободе која симболизује дух и менталитет Чачка: смисао за различитости, уважавање традиционалног, отвореност за ново, а првенствено - бунт који неизбежно доводи до промене.

 

Програм „Чачанске Родне” 16. марта 2023. године преставили су у Београду на догађају у Југословенској кинотеци: Бранко Ћаловић, програмски директор пројекта српске престонице културе 2023 и директор Уметничке галерије Надежда Петровић у Чачку, која је главни коориднатор обелажавања јубела 150 година Надежде Петровић, на националном, регионалном и светском нивоу и уједно; Делфина Рајић, директорка Народног музеја Чачак, који добија два депанданса, Етнографску поставку и Музеј кошарке, што чине значајан сегмент пројекта „Чачанска Родна”; и Страхиња Бабић, председник удржења Дани урбане културе (ДУК), које организује два фестивала у Чачку и захваљујући којима је Чачак постао град мурала. Захваљујући овом Удружењу у оквиру „Чачанске родне“ чачански силоси, некадашњи “Житопромет”, добијају ново лице и функцију.

 

                                                   rodna3434

 

Директор Уметничке галерије „Надежда Петровић“ Бранко Ћаловић је у уводном излагању истакао бројне програма којима ће Чачак ове године обележити титулу - Прва национална престоница културе Србије 2023. и најавио церемонију свечаног почетка пројекта.

 

"У току године публика ће имати прилику да види 90 програма, 365 различитих догађаја, изложби, филмских пројекција, позоришних представа, књижевних вечери, концерата, радионица, панела, трибина... Биће укључено 4730 учесника, од којих је 561 иностраних извођача, 121 партнерска организација, од којих је 48 из иностранства. Све поменуто публиковано је у програмској књизи која ће се дистрибуирати на територији целе земље. Церемонијом отварања 21. марта на Тргу у Чачку у 20 часова постаћемо и званично Прва национална престоница културе и овом приликом позивам све љубитеље културно-уметничких догађаја да испрате овај догађај...Првог дана пролећа на 4 бине и писти, под 300 расветних уређаја, преко 300м2 лед екрана са озвучењем најновије генерације представиће се више од стотину извођача: уметника, певача, глумаца, плесача, док у музичком делу програма нас, између осталих очекују: Браћа Теофиловић, Краљ Чачка, Биља Крстић, затим ту су Вања Милачић и Бојан Кривокапић који предводе екипу младих глумаца из Чачка међу којима су: Уна Ђелошевић и Владимир Јоцовић, Никола Станковић, Ненад Ј. Поповић и Тодор Трифуновић ... "; изјавио је Бранко Ћаловић уз напомену да ће публика уживати у извођењу бројних хорова, плесних група, КУД-ова и изненађења.

 

Делфина Рајић, директорка Народног музеја Чачак, најавила је две музејске поставке, Етнографску поставку и Музеј кошарке, као два значајна сегмента пројекта „Чачанска Родна”.

 

"Ми ћемо реализовати две нове сталне поставке: Ентеријер градске куће од 1870.године па до првих 30 година 20. века биће приказан у кући трговца Владимира Хаџића из 1854. године. Ту ће бити приказ градских ношњи, покућство, салонске гарнитуре, намештај из разних крајева Србије, прављен по узору на тадашње европске стандарде, а које је музеј преузео од старих чачанских породица. Биће приказан и друштвени статус који је тада владао. Друга поставка биће у Соколани из 1914. године где ће бити Музеј кошарке. Музеј ће бити комплексног типа који ће бити посвећен промоцији кошарке у Чачку и Србији и имаће неколико целина: развој кошарке у Сбији и Југославији из периода 1923-2022. године, потом развој кошарке у Чачку из периода 1945-2022, живот и дело нашег најважнијег кошаркаша 20. века Радмила Мишовића, потом успеси нашег најпознатијег европског кошаркаша Драгана Кићановића, потом сви кошаркаши из нашег града који чине тзв. Хол славних и једна посебна целина у музеју биће посвећена најтрофејнијем тренеру на светском нивоу Жељку Обрадовићу", објаснила је Рајић и нагласила да циљ овог музеја треба да буде промоција локалне особености, игре, здравог живота и сусрета не само Чачана, већ и људи, туриста из региона и целог света.

 

                                                            rrodna2222

 

Страхиња Бабић, председник удржења Дани урбане културе (ДУК), захваљујући којем је Чачак добио епитет „Град мурала“, је најавио да чачански Силоси ове године добијају ново лице и функцију.

 

"У плану нам је да ове године осликамо 21 мурал, са 30 уметника из Србије и света. Поред мурала по граду у плану је да осликамо и Силосе, јер верујемо да ћемо на овај начин обогатити визуелни изглед Чачка и створити ново место окупљања младих. У плану је да на овом месту 10. јуна буде мањи музички догађај, који ће на занимљив начин приказати процес осликавања Силоса, док ће велики дводневни музички догађај бити у јулу поред Мораве", истакао је Бабић.  

 

Од 21. марта до 18. децембра 2023. Чачак ће бити средиште културних збивања уз бројне догађаје који су већином бесплатни за посетиоце: изложбе, концерте, представе, књижевне догађаје, јубилеје и још много тога што се може наћи на сајту њњњ.цацанскародна.рс. Између осталог, одржаће се Дисово пролеће у присуству Радета Шербеџије, концерти Немање Радуловића, Вива Воџ, Краља Чачка, Симфонијског оркестра и хора РТС-а са диригентом Бојаном Суђићем (Кармина Бурана), затим Дани патријарха Павла, „Соњин септембар” посвећен Соњи Савић, модна ревија П.С. Фасхион инспирисана значајним женама у Србији, представе о Танаску Рајићу, краљици Драги Обреновић, војводи Степи Степановићу, дуо драма „Круна Јованова”, Прослава Библије уз концерт групе Кал и Преттy Лоуд, првог женског ромског бенда, Дани фотографије, Аниманима, мултимедијална изложба „Слобода - Чачак”, обележавање века и по од рођења Надежде Петровић и још много тога. Финале „Чачанске Родне” планирано је за 18. децембар 2023. када ће бити отворен Музеј кошарке у Чачку.

 

Установе културе Града Чачка су носиоци пројекта „Чачанске Родне“: Културни Центар Чачка, Уметничка галерија „Надежда Петровић“, Народни музеј, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“, Међуопштински историјски Архив, Градско позориште.

 

Престоница културе Србије један је од најзначајнијих пројеката које је покренуло Министарство културе по узору на „Европску престоницу културе“, са циљем да се кроз подршку локалној самоуправи ојачају кључни фактори културног развоја, подигне квалитет културног живота, убрза културни и туристички развој и подстакне доношење стратегија културног развоја на локалном нивоу.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 18 март 2023 14:53

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија