Кућа Добрих Вести

Login

Данас је Дан жена 8. март – обележимо његову суштину

Оцените овај чланак
(3 гласова)

slikaaaaaaБЕОГРАД - Данас се обележава 8. Март - Међународни дан жена, датум посвећен подсећању на женска права и положај жена у друштву.

Иако понекад оспораван, овај празник жена успео је да се одржи деценијама. Мењао је своје облике и садржај, па је од дана којим се жели указати на положај жена у друштву и ниво њихове дискриминације - у неким срединама прерастао у "обичан" дан љубави, односно дан када се женама указује пажња, поклањају руже и друго цвеће, када их припадници јачег пола изводе у ресторане на ручкове и вечере...
Свакако није упутно да 8. Март буде само „у знаку љубави“, јер сви дани треба да су нам такви, пуну љубави према ближњима. Тај датум се мора вратити својој бити и суштини – а то је да се указује на родну, економску и сваку другу дискриминацију жена у друштву као и на могућа решења.
Због тога, данас, када бисте направили анкету и интервјуисали жене о томе шта мисле о овом празнику добили бисте два типа одговора: волим 8. Март јер тог дана добијам поклоне и изливе љубави, док би друге жене управо обележавање овог једног дана сматрале дискриминаторским, те би волеле да им сваки дан буде 8. Март и да им није јасно зашто само тај један дан треба да буду обасуте пажњом и љубављу. Отуђеност је чак толико узела маха, да би са правом биле незадовољне.

Жене у Србији дочекују овај дан у околностима које нису баш охрабрујуће. Осим што се сусрећу са дискриминацијом приликом запошљавања, у руковођењу предузећима, где су им по правилу зараде мање, све чешћи облици породичног насиља и насловне стране у новинама, говоре да више ни породица није она „срећна оаза“ и њихово прибежиште од тешких егзистенцијалних проблема.
Кључни узроци свему овоме су чврсто укорењени, традиционални, патријахални стереотипи о улогама жена и мушкараца, али и све тежи услови живота који утичу на погоршање брачних односа.
Такође, ни медицински третман и лечење жена није на завидном нивоу, а када је реч о условима за рађање и да не говоримо. Тако, на пример, још увек треба сакупити велики број папира да би се отворило трудничко и породиљско боловање, те накнаде касне, дуго се чека на медицинске прегледе, а о потребном новцу како би се одгајило дете да и не говоримо. Држава декларативно подржава смањење беле куге, али са оваком стопом наталитета и најаве стручњака да ће нас до 2060. бити 4,5 милиона делују превише оптимистично.
Када је реч о ангажовању жена у политици, али и њиховом раду у државним институцијама ту је ситуација мало другачија. Данас имамо жену гувернера у Народној банци Србије, велики број жена је запослен у министарствима, потпредседнице политичких странака су жене, председнице бројних Удружења су жене и оне се својим утицајем и положајем боре за бољи положај жена у друштву. И једино то охрабрује.
Да не би било да их запостављамо, поменућемо и мушкарце. Није ни њима лако. У условима када су зараде све мање а новчаници све тањи, они морају да се изборе са нервозним шефом на послу, незадовољном женом код куће и дечијим несташлуцима. Зато жене, разумите и ви њих, јер без међусобне подршке и разумевања, заједнички живот ће се тешко кретати у жељеном смеру.

Велетржнице поклањају корпе свежег воћа

Међународни дан жена 8. Март биће обележен бројним манифестацијама.
Све припаднице лепшег пола које данас посете Велетржницу очекују поклони.
Поводом Дана жена на Велетржници ће бити постављен посебан пулт на којем ће се свим дамама делити поклони у виду корпе свежег воћа, а улаз ће за даме бити бесплатан.
У Дечијем културном центру у Београду данас ће се одржати продајна изложба рукотворина деце са инвалидитетом, и њихових родитеља из удружења „Плава шкољка“.
Поред изложбе радова, биће организоване и креативне радионице за децу са инвалидитетом која ће доћи из осталих крајева Србије.
Под називом „Мами са љубављу“ изложба ће обележити Дан жена и дан мама и то оних које су цео живот посветиле својој хендикепираној деци. Свако ко посети изложбу и купи неку рукотворину директно помаже родитељима и њиховој хендикепираној деци.

Осмомартовска изложба цвећа у Дому синдиката

У холу Дома синдиката од 3. до 8. марта одржава се традиционална осмомартовска изложба цвећа, на којој је Удружење узгајивача и љубитеља цвећа Србије окупило око четрдесет излагача.

На овој изложби могло је да се купи најлепше и најквалитетније цвеће, вишегодишње биљке и луковице, а поред биљака и сав пропратни материјал као што је грнчарија, додаци за раст биљака, хумус и земља, слике од сувог цвећа.
Удружење је омогућило и попусте од 10 одсто до 30 одсто на комплетан асортиман. Изложба траје сваког дана од 9 до 20 часова.

feniksssssss

Удружење особа са инвалидитетом "Феникс"  7. марта у ресторану "Мадера" организовало је дружење својих чланица. Ресторан "Мадера" био је спонзор овог дружења а поклони пажње чланицама обезбеђени су од компанија које подржавају рад овог Удружења, "Лореал" и "Dove"...

Удружење се активно бори за бољи квалитет живота особа са инвалидитетом и у томе му свесрдно помажу друштвено-одговорне компаније и појединци.

Спортски и пословни центар “Војводина” у Новом Саду (СПЕНС) приредио је продајну изложбу сувенира, цвећа и здраве хране, која ће бити отворена до данас.
Посетиоци ће тако, свакодневно од осам до 20 сати, имати прилику да на првом спрату СПЕНС-а, на 50 изложбених тезги купе цвеће, слике, сувенире, мед и пчелиње производе, козметику, бижутерију, ткане производе ручне радиности и друге предмете.
Поводом дана жена на СПЕНС-у ће бити приређен и музичко забавни програми.

Концерт у Народном позоришту

Концерт под називом "У част жени" одржаће се 9. марта на сцени "Раша Плаовић" Народног позоришта у Београду поводом 8. марта Светског дана жена и 10. марта Светског дана жена са ХИВ-ом.
Концерт организују Асоцијација Жена плус у сарадњи са Дирекцијом Опере Народног позоришта, а наступиће солисти Опере Народног позоришта Александра Ангелов, Александар Стаматовић, Драгољуб Беговић, Михајло Шљивић.
Солисти Опере наступиће уз клавирску сарадњу Даринке Пауновић, а гост концерта биће оперска дива Милка Стојановић.
Концерт "У част жени" режирао је Александар Николић, а поред музике посетиоци ће присуствовати представљању књиге "Здрава жена" уз стручну помоћ др Фатовић-Милићевић Божице.
Улаз за све посетиоце је слободан

"Лагуна" обележава 8. март Дан жена

Издавачка кућа "Лагуна" постарала се да први пут, само у суботу 8. марта у књижарама Делфи, даме, уз куповину књига (преко 200 динара) добију и леп поклон.
Поклоне за верне читатељке припремили су компаније "Бамби“, "Дове“, "Авон“ и „Твојих пет минута“, наводе из Лагуне.
Акција "Лагуна данас поклања" важиће у свим књижарама "Делфи" укључујући и књижару на аеродрому и Лагунин клуб читалаца у Ресавској улици 33. Током ове акције која ће трајати док трају залихе поклона, важиће члански и количински попусти приликом куповине књига.

Продајна изложба штићеница дома „Сремчица“

Удружење пословних жена Србије је у среду, 5. марта 2014. године у Београду организовало Осмомартовску добротворну продајну изложбу радова штићеница Установе за децу и младе ометене у развоју „Сремчица“.
Посетиоци базара су по симболичним ценама могли да купе рукотворине и производе настале у оквиру пројекта „Оспособљавање младих жена с телесним и развојним сметњама“.
Пројекат је реализован у сарадњи са Међународним клубом жена.
Ова изложба имала је за циљ да покаже креативност, маштовитост и способност особа са посебним потребама и да скрене пажњу шире друштвене средине на њихове потребе и могућности.
Акцију УПЖ Србије подржала и нека од препознатљих ТВ лица и то Тамара Грујић, Рада Ђурић и Марина Котевска.
Изложбу је отворила Оливера Поповић, потпредседница УПЖ Србије нагласивши да је пројекат „Оспособљавање младих жена с телесним и развојним сметњама“ осмишљен са циљем да допринесе економском оснаживању и друштвеној интеграцији младих жена из категорије “угрожених група”.
Сва прикупљена средства са продајне изложбе биће искоришћена за набавку материјала за наредне радионице штићеница Установе за децу и младе “Сремчица”.

rodnaaaaaaa

Гуглов претраживач у част жена

Најпопуларнији интернет претраживач је поводом 8. марта, Међународног дана жена, посветио своју приступну страну лепшем полу.
Гугл је на својој приступној страници поставио видео снимак на којем се смењују портрети жена из разних крајева света које, свака на свом језику, честитају празник осталим женама.

 


За осми март - продајна изложба униката

Поводом осмог марта, Дана жена, у клубу Тројка у Зетској улици у Скадарлији, одржава се данас продајна изложба униката под називом „Freedom art freedom“.
Посетиоци ће имати прилике да од 10 часова преподне до 22 сата прошетају до Скадарлије и драгим особама купе неки уникатни и креативни предмет.
На изложби учествује око двадесет креативаца из Београда и околине.
Посетиоци ће имати прилике да купе уникатне торбе, ручно прављен накит, украсне кутије, сатове, слике, и још много тога.
Улаз је за све бесплатан, а љубитељи уметности, како истичу организатори ове манифестације, могу да прошетају до Скадарлије и друже се са овим креативним људима.

           skadarlijaizlozbajedan

 

Историјат

Дан жена установљен је на Другој међународној конференција жена социјалиста 8. марта 1910. у Копенхагену, на иницијативу Кларе Цеткин, вође немачких социјалиста и женског радничког покрета.
Тај дан се обележава у знак сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. и њујоршки марш више од 15.000 жена, које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа.
Од 1911. су 8. марта славиле жене у Аустрији, Данској, Немачкој, Швајцарској... а у Србији, где су га обележиле социјалдемократкиње у органу Једнакост, прва прослава одржана је у Београду, у тадашњем Народном дому, 1914. године.
Уједињене нације су званично 8. март прогласиле Међународним даном жена у другој половини седамдесетих година 20. века.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 08 март 2014 12:34
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија