Кућа Добрих Вести

Login

Почео Сабор трубача у Гучи

Оцените овај чланак
(2 гласова)

gucafiksnaДРАГАЧЕВО - Јутрос се подигла застава Сабора, уз здравицу и звуке химне манифестације ,,Са Овчара и Каблара“ и свечано је отворен 54. Сабор трубача у Гучи.Колико је велика и значајна наша манифестација показује и чланак Тајмса (Тimes) из 2013. године у ком је у пет догађаја који се не пропуштају, као трећи стављен Сабор трубача у Гучи. Ово је наш јединствен догађај по ком смо препознатљиви као земља оптимизма и весеља. Неки од партнера овогодишњег Сабора су генерални спонзор Јелен пиво, стратешки партнери НИС, Телеком Србија, Пионир из Суботице и други. Право преноса опет је добила медијска кућа Пинк.

 

Општина Лучани је један од главних организатора у свим аспектима припреме Сабора. Предузете су и значајне активности на подизању нивоа безбедности у саобраћају на приступним саобраћајницама. Јавно предузеће Путеви Србије је помогло са значајним средствима за обнову инфраструктуре.

 

Новитети овогодишњег Сабора

Новина овогодишњег Сабора је потпуно уређено камп насеље! Прошле године је било око 450.000 посетилаца, ове године организатори очекују минимум исто толико, јер ово је културни садржај и наш бренд који заслужује пуну пажњу. Сабор ће трајати пет дана, ради смањења трошкова.

 

Многи трубачки оркестри су откривени захваљујући Гучи, поготово ако још узмемо у обзир да од пре пет година имамо и Међународно такмичење трубачких оркестара.

 

Данас у 10 часова је одржана свечана церемонија отварања, а у 18 часова посетиоци су поред трубе могли и да присуствују обележавању сто година од почетка Првог светског рата. А од 20 часова је почео програм који се одржава од првог Сабора, а под називом ,,Победили су, заслужили су”.

                 gucaxn

И девојке у трубачким оркестрима

Сутра нас очекује такмичење младих трубачких оркестара, 13 омладинских и три пионирска. Овог пута биће и девојака у оркестрима. У вечерњим часовима је Међународно такмичење, а сутрадан у девет увече наступ Светлане Цеце Ражнатовић.

 

Догађаји за викенд

buljavixnУ суботу нас очекује најзначајнији догађај – Финално такмичење сениорских оркестара у девет увече. У недељу је концерт победничких оркестара, а 54. Сабор трубача се завршава у недељу 10-ог августа концертом Мирослава Илића.

 

Организатори су посебно истакли резултате анкете Профајла (Profile), званичне агенције Гуче, по чијим резултатима старосна структура посетилаца је сваке године све млађа и млађа. Пре пет година статистика је показала просек од око 30 година старости посетилаца, а сада је то око 27 година.

 

Хуманитарни део Гуче

Око 20 одсто комерцијалног прихода са Цециног концерта иде у хуманитарне сврхе за домаћинства и људе настрадале у поплавама у општини Лучани.

 

Домаћин 54. Сабора трубача је председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић, који је пред почетак Гуче поручио ,,Јужна и Западна Морава не стапају се код Сталаћа, већ у овом случају у Гучи!” Такође, поручује да је Гуча центар онога што смо ми, а препознао га је цео свет – весеље српског народа.

                 trubac

И званичници нису одолели традиционалном Сабору

Свој долазак у Гучу су најавили и многи званичници, а од легендарних трубача ове године је ту Дејан Лазаревић.

Сви трубачки концерти се неће наплаћивати, само се паркинг плаћа. Док ће улазнице за Цецин концерт износити 500 динара, али како смо већ напоменули 20 одсто је за помоћ поплављенима у општини Лучани. Све додатне детаље програма можете прочитати на званичном сајту.

 

Не пропустите српски дух и трубу у Гучи, непоновљив доживљај, где не шетате, већ или скачете или играте и то 24 часа свих пет дана! Леп провод Вам жели ,,Кућа добрих вести”!

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 07 август 2014 01:02
Кристина Глигоровић

Студент је четврте године на Филолошком факултету у Београду, смер Руски језик, књижевност и култура. Била је у тиму за развојне праксе највеће студентске организације на свету АIESEC, налазила је праксе студентима из иностранства у Србији, упоредо је волонтирала у Дому за незбринуту децу "Јован Јовановић Змај". Водила је хуманитарни пројекат ACTiviraj se у оквиру АIESEC-а који је посвећен социјалној инклузији. Организовала је хуманитарне догађаје са више од 200 деце учесника из домова за незбринуту децу и основних школа, који су били медијски пропраћени и спонзорисани и које су потпомогли и београдски превозници, плесни центри, дечји центри...
Велики је филантроп и борац за права и укључивање маргинализованих припадника друштва у све сфере живота и рада. Заљубљеник је у разне језике, књижевности и културе, јер писана реч нас чува од заборава! Тренира модерни плес.
Разлога за придруживање пројекту ",Кућа добрих вести" је много, а један је и промовисање младих талената који су били или јесу део AIESEC-a, кao и свих других младих талената. Као филолога интересује је и укључивање у израду енглеске верзије сајта, а касније и руске верзије. Жели да се за добре људе и добра дела чује, како би сви знали да хероји шетају међу нама! А које место је боље за то од "Куће ДОБРИХ вести".

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија